Autor Wątek: Wysokość sitka prysznica E61 a IMS The Single 7,5 grama  (Przeczytany 12903 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Wysokość sitka prysznica E61 a IMS The Single 7,5 grama
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Maj 2017, 12:38:55 »
To nie jest jak dla mnie E61. O ile mnie pamięć nie myli to prysznic oryginalny to był krążek a nie coś  co pokazujesz.
LMWDP #469

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Maj 2017, 12:49:35 »
To nie jest jak dla mnie E61.
E61 to zdaje się średnica i pewien standard. Rzuć okiem tu - wygląda podobnie, a to jest zdjęcie zubika66 jego Bezzery Magica S.

prysznic oryginalny to był krążek
Ten też jest oryginalny tyle, że najnowszy. Musieli sporo zmienić w międzyczasie.

« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2017, 12:54:56 wysłana przez Krakus »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Maj 2017, 13:43:14 »
A u Ciebie - jaka jest odległość lustra kawy od górnej krawędzi dla sitka pojedynczego?
Nie mierzyłem, teraz nie mam czasu ale postaram się jakoś to zmierzyć. Tylko nie wiem za bardzo jak.
Kiedyś miałem Ascaso DuoPro i sitko prysznica było przykręcane na śrubkę. Takie jak mam teraz to by nie pasowało żadnym sposobem. To było takie coś:
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2017, 13:50:14 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Maj 2017, 15:02:21 »
Tylko nie wiem za bardzo jak
Suwmiarką :-). O, tak:

Pomiar jest, oczywiście, bardzo przybliżony, ale taki mi wystarczy. Jak Ci się suwmiarka wbija w kawę, to podłóż pięciozłotówkę (bo ma największą średnicę).

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Maj 2017, 19:48:17 »
Rzadko używam pojedynczego sitka, ale coś tam zrobiłem. Kawa jest na głębokości 10mm. Oczywiście mniej więcej 0,5mm. Nie wiem, czy to coś Ci pomoże, bo mamy inne sitka i zdecydowanie inne grupy. Masz założoną grupę od Ascaso Uno pro? Ja nie znalazłem innej grupy w Uno pro niż taka z wkrętem na środku prysznica. Ascaso coś zmieniło? Dlaczego wybrałeś akurat takie sitko prysznica? Oryginalne jest dużo gorsze od tego IMS?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Maj 2017, 21:17:28 »
Zmieniło - wraz z wprowadzeniem termobloków do modeli STEEL UNO PROF oraz DUO PROF. W listopadzie ub. roku. Zmiany są opisane w pliku SPECYFIKACJA w pdf dostępnym na naszej stronie internetowej po lewej stronie opisu modelu STEEL.
http://www.ascaso.pl/produkt/steel/
Obecnie są to cylindryczne, podwójne filtry wciskane do grupy wraz z uszczelką. Wykonane ze stali AISI304. Bez śrubki mocującej płaskie, poprzednie sitko. Podobnie wkładane jak w grupach E61.

Kolejne zmiany będą dokonywane od maja br. Opisane w skrócie tu:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=686.330
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2017, 22:00:47 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Maj 2017, 00:50:21 »
Obecnie są to cylindryczne, podwójne filtry wciskane do grupy wraz z uszczelką.
Januszu!
W takim razie zwróć kolegom z Ascaso uwagę, że popełnili błąd w konstrukcji grupy i umieścili sitko tak ze 2 milimetry za nisko (zapomnieli o podtoczeniu), co powoduje, że małe i średnie sitka The Single IMS są bezużyteczne, a pozostałe sitka mają gramaturę zaniżoną mniej więcej o 2 gramy.

Ja sobie problem rozwiążę sam skracając na tokarce sitko prysznica, ale to chyba nie tędy droga.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2017, 01:52:39 wysłana przez Krakus »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Maj 2017, 08:59:08 »
Krakus, przecież Ascaso nie sprzedaje swoich ekspresów z sitkami IMS a ich grupa to nie grupa e61, mimo, że podobnie ma mocowane sitko prysznica.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Maj 2017, 11:12:51 »
a ich grupa to nie grupa e61
Hmm, możesz mieć rację, tylko, że w takim przypadku należałoby chyba ostrzec, że sitka to tylko oryginalne? Bo przeróbkę ekspresu robiłem z Grzegorzem, synem Janusza, a sitka IMS kupiłem od Janusza :-(
Całą przeróbkę robiłem po to, by móc używać sitek The Single IMSa - w przeciwnym wypadku został bym przy oryginalnej grupie ARCa.
Przy okazji zauważyłem, że wywinięty rant sitka o wiele lepiej się doszczelnia niż płaski rant ARCa i pozostałych

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maj 2017, 11:17:45 »
Krakus, ja akurat o Twojej motywacji nie wiedziałem. Prawdę mówiąc bardzo się dziwiłem tej przeróbce. Czy Grzegorz wiedział to nie wiem. Uzgodnij to sobie z nim. Nie mam zamiaru na to zwracać uwagi kolegom z ASCASO bo nie popełnili żadnego błędu konstrukcyjnego. Nie projektowali grupy pod sitka IMS tylko pod swoje.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maj 2017, 11:36:40 »
Nie projektowali grupy pod sitka IMS tylko pod swoje.
Możliwe. Tyle, że jest to wyjaśnienie typu "te typy tak mają".
A wystarczyło wytoczyć głęboki na 1,5mm rowek i było by po temacie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maj 2017, 11:46:14 »
Krakus, twoje argumenty to argumenty typu, projektanci alfa romeo popełnili błąd, bo dali za płytkie nadkola dla felg od ferrari i teraz felgi od ferrari, przecież taka sama średnica, obcierają. Ja tylko trochę przerobiłem piastę, żeby rozstaw śrub się zgadzał. Co za partacze.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maj 2017, 12:27:21 »
to argumenty typu, projektanci alfa romeo popełnili błąd, bo dali za płytkie nadkola dla felg od ferrari
Jasne, masz rację. Tyle, że w poprzednim modelu (tj. Steel Uno Prof z bojlerem) wszystko pasowało, a do Rancillio Silvia (która ponoć jest ekspresem porównywalnym) sitka IMS dziwnym trafem pasują.

Albo mówimy, że mamy Ferrari ale budujemy Ferrari, albo usiłujemy sprzedawać Wartburga jako Ferrari.

Na marginesie, tak mi się skojarzyło:  :mrgreen:

Aha, żeby nie było "kup sobie HX-a", flush wyrównujący temperaturę zaparzania ze stoperem w ręce uważam za tak irytujący, że nie kupię ;-)
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2017, 12:29:22 wysłana przez Krakus »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maj 2017, 13:22:15 »
Ja sobie problem rozwiążę sam skracając na tokarce sitko prysznica
Sprawdź, czy sitko wówczas "wejdzie" na prysznic, czy coś nie będzie kolidowało. Nie wiem jak inni ale ja nie mam zamiaru namawiać ani Ciebie ani nikogo na zmianę na HX. HX ma swoje zalety i wady jak każdy. Podziwiam Cię za to, że podjąłeś się tej przeróbki i życzę sukcesu. Kiedyś przerabiałem prysznic w pewnym ekspresie z saszetek na sypaną, więc zdaję sobie sprawę z tego, jak trudne bywają takie zmiany. Drugi raz chyba bym tego nie robił, choć nie mówię nigdy nie. W desperacji jestem gotów do najwyższych poświęceń. Przecież i tak najważniejsze jest to, czy kawa będzie smakować.
PS. co do wysokości sitka prysznica, zmierzyłem JESZCZE RAZ i wychodzi mi ten sam pomiar, 16,5mm. Mierzę na samym brzegu tam gdzie jest ta obręcz.
PS2 Odnośnie kompatybilności, coraz mniej części z jednego urządzenia pasuje do innego. Zapewne po to, żeby kupować firmowe oryginały.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2017, 13:28:39 wysłana przez Jeżyk »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Maj 2017, 14:09:01 »
Sprawdź, czy sitko wówczas "wejdzie" na prysznic, czy coś nie będzie kolidowało.
Sprawdziłem - jest tam 5 mm miejsca, więc ciąć można do woli i do syta.

Podziwiam Cię za to, że podjąłeś się tej przeróbki i życzę sukcesu.
Dziękuję, dziękuję.  :kwiat:

PS. co do wysokości sitka prysznica, zmierzyłem JESZCZE RAZ i wychodzi mi ten sam pomiar, 16,5mm. Mierzę na samym brzegu tam gdzie jest ta obręcz.
U mnie (skądinąd identyczne sitko IMSa) ma 17mm, co razem z pół milimetrową różnicą grubości uszczelki daje mniej więcej brakujący milimetr. W dodatku używasz innych (odrobinkę wyższych) sitek pojedynczych i stąd u Ciebie problemów nie ma, u mnie są.

PS2 Odnośnie kompatybilności, coraz mniej części z jednego urządzenia pasuje do innego. Zapewne po to, żeby kupować firmowe oryginały.
Jakoś mnie tak zdesperowało i zamiast sprzedać ARCa zacząłem go modyfikować (na początku, żeby pewnie udowodnić całemu światu, że konstrukcja ekspresu nie dopracowana, a potem jakoś mi się ekspres zaczął podobać - szczególnie, że małych rozmiarów. Co do kompatybilności odnoszę wrażenie, że masz rację, ale w ten sposób Ascaso odrzuciło (choć wciąż się będę upierał, że to niedoróbka, a nie sabotaż) możliwość używania sitek IMSa i VST. Tyle, że może, jak powiedział kiedyś Janusz, na świecie to są proste ekspresy domowe, a tylko my ich używamy jako prawie high-endowego sprzętu.

Kawą w domu mocno zajmują się Australijczycy, tyle że tam zarobki jakby zdecydowanie inne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi