Autor Wątek: jakość mleka do capu  (Przeczytany 32413 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #75 dnia: 31 Sierpień 2020, 18:30:42 »
To mleko nie ma "gęstszej" konsystencji. Ma więcej tłuszczu, więc jest bardziej "elastyczne" i "jedwabiste". Tłuszcz jest mniej gęsty niż woda, jest bardziej "kremowy" ;). Byłoby fajnie, ale jest to produkt UHT, więc pozbawiony smaku...

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Sierpień 2020, 18:46:46 »
@Antonio jakiego smaku Ci brakuje w tym mleku?
Ja uzywam od dluzszego czasu i zgadzam sie z przedmowca, swietnie sie spienia i komponuje z kawa.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Sierpień 2020, 19:15:15 »
Głębi smaku ;).

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Sierpień 2020, 19:33:50 »
Ja szczerze mówiąc też nie uznaję UHT. Od dłuższego czasu używam wyłącznie świeżego (głównie Piątnica lub biedronkowe!) i teraz kawa z uht kompletnie się nie nadaje, ma zupełnie inny smak.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Sierpień 2020, 21:47:05 »
W wielu kawiarniach speciality w Krakowie robia mleczne kawy na bazie mleka uht.
Ale spoko, nie bede sie klocil :) Zdecydowanie ta kwestia jest bardzo personalna, a jedno mleko uht nierowne drugiemu uht.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Sierpień 2020, 22:54:00 »
Akurat w kawiarni walory użytkowe uht są trudne do przecenienia.

Czytałem badania, rozumiem że nie jest ani szkodliwe ani bezwartościowe ale smakuje jak smakuje, albo właściwie nie smakuje :) Może degustatorem mlek nie jestem ale zawsze wszystkie uht smakowały tak samo, w życiu nie widziałem różnicy i przy każdym dowolne mleko tzw świeże, czyli pasteryzowane w tych tam 70 paru stopniach to delikates ;)

A w ogóle, po co wam to mleko do kawy? Szkoda ją brudzić jakimiś tłustymi piankami [emoji14]

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 01 Wrzesień 2020, 08:56:14 »
A w ogóle, po co wam to mleko do kawy? Szkoda ją brudzić jakimiś tłustymi piankami
Zgadzam się, ja to tylko stosuje kiedy mam jakąś paskudną kawę której szkoda wyrzucić:)

Offline Pluto

• Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Wrzesień 2020, 11:43:06 »
W sensie że mleko sklepowe jest modyfikowane? Nawet to nie-UHT?
Tak było kilka lat temu w dwóch mleczarniach, jednej regionalnej i drugiej powszechnie znanej. Zaciekawił mnie stały procent tłuszczu w mleku, bo od krów jest różny. No i dowiedziałem się, że z czegoś trzeba zrobić masło i śmietanę, a do odtłuszczonego mleka dodaje się inny tłuszcz.
Czy ja wiem. Z mlecznego tłuszczu jest robione masło, a zamiast niego do sklepowego mleka trafia inny tłuszcz, tańszy. Z tego co wiem syntetyczny, niestety.

Da sie to jakos potwierdzic? Faktem jest ze produkt odtłuszczony traci mocno na wadze i w produktach mlecznych dodaje sie jakis modyfikowany syf aby waga sie zgadzala
i wtedy nazywaja to diet.
Ale czy z samym mlekiem tez to robia?

Z tego fragmentu:
https://youtu.be/KlzGGPaunr4?t=480
wynika ze z mleka wyciaga sie tłuszcz dla uzyskania mleka chudego (2% czy 0%)
facet nie sugeruje ze odtłuszcza sie mleko i wymienia innym tłuszcze.
Jeszcze jedna sprawa ze mleko takie 3.5% tez jest odtłuszczone bo mleko od krowy ma duzo wiecej tłuszczu.
Tutaj mowi
https://youtu.be/KlzGGPaunr4?t=567
o zastepowaniu wyciagnietego tluszczu innymi skladnikami ale nie odnosiosl tego  bezposrednio do mleka
tylko do innych produyktow zwanych dietetycznymi.

Najlepsze mleko jakie ja piłem to było zagraniczne mleko UHT 3.5% Organic czyli z uprawy ekologicznej.
Smakuje zupełnie inaczej, mozliwe ze tak powinno smakowac mleko.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2020, 11:52:23 wysłana przez Pluto »

Offline Poppin

« Odpowiedź #83 dnia: 07 Kwiecień 2025, 18:01:24 »
Trochę stary wątek, ale większość mlek tutaj omawianych wciąż jest na rynku, więc wznawiam zamiast otwierać nowy...

Zwykle kupuję tanie pasteryzowane mleko z pobliskiego supermarketu, ale raz na dłuższy czas gdy jestem w jakimś sklepie w którym mogę kupić Koneckie to...to jest to. Czy raczej było. Dość dawno go nie piłem, ostatnio miałem okazję. Zauważyłem na opakowaniu, że jest pasteryzowane. Pamięć mi mówi, że było mikrofiltrowane. Smak? Nie znacząco inny od mojego codziennego.

Czy to ja sobie wmawiam, czy Koneckie straciło na jakości?
Jakie mleka teraz polecacie?

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:55:39 »
Od kilku miesięcy korzystam z gostyńskiego mleka zagęszczonego niesłodzonego BEZ LAKTOZY (wskazanie mojego medyka-obecnie od 15 do 30% społeczeństwa Europy cierpi z powodu nietolerancji laktozy :(  To produkt light-2,5% tłuszczu, w opakowaniu 500g. Mleko utrwalane metodą sterylizacji (bezpieczna i zdrowa obróbka termiczna), zawierające stosunkowo wysoką zawartość protein-6,5g/100g co w naszej sytuacji powoduje że czas jego spieniania jest wyjątkowo krótki. Po otwarciu kartonika, jak wskazuje moje doświadczenie, można przechowywać bez problemu w chłodziarce lodówki nawet 10-12 dni bez uszczerbku na jakości sensorycznej. Osobiście rekomenduję zainteresowanym osobom.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #85 dnia: 07 Kwiecień 2025, 21:35:52 »
Dobre opinie ma Piątnica Mleko wiejskie świeże 3,2%.

Offline Poppin

« Odpowiedź #86 dnia: 09 Kwiecień 2025, 20:45:01 »
Mleko skondensowane to moja sztuczka do cappucicno. 10-20% skondensowanego, reszta normalne. Całkowita ilość mleka trochę mniejsza niż konwencjonalnie. Napój jest...bardziej intensywny.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Kwiecień 2025, 11:34:56 »
Jakie mleka teraz polecacie?

Ja polecam Mlekovitę Wypasione 3,2%. W Wlkp. dostępne jest głównie to z zakładów z Kościana. Ma prostu dobry smak (jak na UHT) i bardzo dobrze na gładko się spienia (tu akurat UHT potrzebne).

Nadaje się do takich zabaw:

Widzę, że kawiarnie w mojej okolicy poza alternatywnym SPROUDem, który przebojem się wdarł się do tego świata, w przypadku mleka krowiego korzystają często z Zambrowskiego.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Kwiecień 2025, 12:15:17 »
SPROUD
Nie słyszałem, nie próbowałem, ale brzmi "wystrzałowo" ;).

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Kwiecień 2025, 12:21:23 »
SPROUD
Nie słyszałem, nie próbowałem, ale brzmi "wystrzałowo" ;).

"Mleko" z zółtego grochu. Brzmi niezbyt smacznie, ale jest smaczne, jeśli odniesiemy jego smak do większości konkurencyjnych napojów roślinnych. Drugi aspekt, nie mniej istotny moim zdaniem, to możliwość spienienia - niewiele ustępuje mleku krowiemu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi