Autor Wątek: jakość mleka do capu  (Przeczytany 32417 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Kwiecień 2025, 12:30:47 »
Wyczytałem już, że to groch :). A groch to właśnie wybuchowa roślinka ;). Chyba jednak zdecydowanie lepsza niż soja i owies.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Kwiecień 2025, 12:57:06 »
SPROUD

Jeśli już ktoś musi/chce jakiś napój alternatywny względem tradycyjnego mleka i zależy mu żeby było smacznie i do tego dobrze się pieniło to polecam Minor Figures. Dla mnie zupełnie inna liga niż Sproud. Smakuje dużo lepiej (choć to oczywiście kwestia gustu) i naprawdę bardzo dobrze się spienia :)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Kwiecień 2025, 13:07:59 »
Z ciekawości przetestuję, chociaż wydaje się, że Twoja propozycja to konkurent dla OATLY - oba napoje są owsiane.
Owsiane mleka alternatywne zazwyczaj są najsmaczniejsze, ale w kwestii latte artu, to wzorki lepiej mi się rysowało SPROUDem niż OATLY.
Tak czy inaczej - jak wspomniałem - sprawdzę zaproponowany przez Ciebie kierunek  ;)

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Kwiecień 2025, 13:13:00 »
Oatly niby też spoko, ale jednak do MF moim zdaniem mu brakuje ;)

Testowałem już różne napoje roślinne i pod względem spieniania MF jest moim zdecydowanym faworytem. Żadne inne "mleko roślinne" nie dało tak ładnej, gęstej i kremowej pianki.

« Odpowiedź #94 dnia: 17 Kwiecień 2025, 14:01:20 »
Ok. Widzę, że są 2 tj. klasyczne i organiczne. Pomijając skład/technologię produkcji, czy są między nimi jakieś różnice w aspektach nazwijmy to użytkowych? Chciałbym zamówić jeden "sześciopak".

« Odpowiedź #95 dnia: 17 Kwiecień 2025, 14:23:49 »
Używałem do tej pory tylko tego "zwykłego" więc nie mogę porównać.

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Kwiecień 2025, 14:38:20 »
wzorki lepiej mi się rysowało SPROUDem niż OATLY

a myślałem, że to ze mną jest coś nie tak 😅 od lat staram się jak mogę, ale nie wychodzi mi mimo aksamitnej pianki z Oatly Barista, nawet takiej że żadnego bąbelka nie widać

żeby było smacznie i do tego dobrze się pieniło to polecam Minor Figures. Dla mnie zupełnie inna liga niż Sproud. Smakuje dużo lepiej (choć to oczywiście kwestia gustu)

jesteś w stanie porównać te smaki jakoś? jestem zarówno zaciekawiony i zaniepokojony 😄 żonie Oatly Barista najbardziej smakowało do tej pory

« Odpowiedź #97 dnia: 17 Kwiecień 2025, 14:52:17 »
Sproud ma dla mnie za mocny smak, który przykrywa kawę. Jakiś taki "mączny" ten smak od grochu, nie pasuje mi to. Napoje na bazie owsa są jednak delikatniejsze co w moim odczuciu lepiej komponuje się z kawą.

Żaden napój rośliny nie wygra u mnie z mlekiem, ale uczciwie przyznaję, że flat white na Minor Figures mi smakuje i piłem z przyjemnością 👍

« Odpowiedź #98 dnia: 17 Kwiecień 2025, 19:13:20 »
a myślałem, że to ze mną jest coś nie tak 😅 od lat staram się jak mogę, ale nie wychodzi mi mimo aksamitnej pianki z Oatly Barista, nawet takiej że żadnego bąbelka nie widać

Żaden napój rośliny nie wygra u mnie z mlekiem, ale uczciwie przyznaję, że flat white na Minor Figures mi smakuje i piłem z przyjemnością 👍

Zdecydowanie lepiej, zarówno z punktu widzenia smaku, jak i trenowania latte art, stosować mleko krowie :) Taka przynajmniej jest moja prywatna opinia. Tym niemniej świat się zmienia, staram się nie zamykać na nowości. Poza tym chyba każdy ma wśród znajomych/rodziny kogoś kto nie pije mleka krowiego, więc zawsze warto w domu mieć chociaż jeden kartonik alternatywnego napoju, który jest pijalny i spienialny :)

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Kwiecień 2025, 22:18:42 »
raczej ciężko byłoby podać osobie na diecie wegańskiej kawę na krowim mleku 😉

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi