Autor Wątek: Odkamienianie ekspresów Rocket:)  (Przeczytany 10927 razy)

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Odkamienianie ekspresów Rocket:)
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Maj 2017, 14:46:50 »
… Ten czujnik odłącza się przy odkamienianiu HX-a. Po to, żeby bojler nie zaciągnął wody z kwaskiem …
Bardzo Cię przepraszam, ale nie rozumiem tego co napisałeś. Nie jestem serwisantem i nie konstruowałem tych ekspresów, ale zdanie moje jest takie: w Bezzerach i Rakietach konstrukcja z wibra-pompą jest prawie identyczna – może u Ciebie w NS’ie działa to inaczej.

Wg mnie przy tego typu działaniach cel to pozbycie się osadu z kamienia kotłowego z bojlera, HX i przewodów (nie jak są kilogramy w ekspresie bo w tedy na pewno trzeba zrobić to „manualnie”). Aby to osiągnąć  do tych elementów musi się dostać woda z np. kwaskiem czy inną chemią. 
Czujniki, bo ten przewód obok (na filmie) to też czujnik tyle, że minimalnego poziomu wody w bojlerze mają na celu jedynie zabezpieczenie odpowiedniej ilości wody.
Co do pozostałości resztek wody z kwaskiem np. w HX to problem przynajmniej u mnie nie występuje. Po pierwsze po odczekaniu 1-3 godzin pierwsze płukanie robi się wodą, drugie wodą z sodą oczyszczoną, trzecie, czwarte piąte wodą.
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2017, 14:52:40 wysłana przez zubik66 »

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maj 2017, 19:27:34 »
ale woda która trafia do wibrapompy (nie wiem jak jest z rotacyjnymi) nie może mieć temp. dużo większej niż 20 stopni.

To ile może mieć, bo z tego wynika, że nie powinno się używać ekspresu np w środku lata?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maj 2017, 20:18:58 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 12:11:39
… Ten czujnik odłącza się przy odkamienianiu HX-a. Po to, żeby bojler nie zaciągnął wody z kwaskiem …
Bardzo Cię przepraszam, ale nie rozumiem tego co napisałeś.

W tych ekspresach woda na kawę jest brana ze zbiornika, z pominięciem bojlera. Dlatego przez ten układ trzeba co jakiś czas przepuścić roztwór z odkamieniaczem. Bojler zaś służy do produkcji pary i ogrzewania Hx-a. Dlatego wymiana wody w nim następuje rzadko, a co za tym idzie, także odkładanie kamienia. Nie ma więc potrzeby równie częstego odkarmienia bojlera, jak układu Hx, przez który idzie woda na kawę. Ekspresy te mają funkcję uzupełniania wody w bojlerze. Odłączenie czujnika ma zabezpieczyć bojler przed pobraniem wody z odkamieniaczem, bo wtedy będzie trzeba go płukać.

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maj 2017, 20:43:00 »
Jeżeli o to chodzi to jak najbardziej masz rację i trudno się z tobą nie zgodzić  :poklon:
Ale ... jeżeli kolega Denim używa również ekspresu jako czajnika elektrycznego np. do zalewania wrzątkiem herbatki i kotłuje same białe kawy to może coś tam narastać. Ale na to pytanie odpowiedź zna autor wątku.
To tak przy okazji mam pytanie: czy stężenie kwasku cytrynowego 35g na litr wg Ciebie jest optymalne? Czy bez szkody dla elementów ekspresu (chyba głównie miedzi) można by proporcje podnieść np. 50g/1L?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maj 2017, 20:51:43 »
Możesz nie odpinać ale odkamieni się połowa bojlera .

Szczerze mówiąc nigdy nie widziałem jak wygląda zakamieniony bojler, ale tak na chłopski rozum kamień nie powinien wytrącać się powyżej lustra wody, czyli bez odpinania kabelka do czujnika poziomu powinno napełnić się tyle, żeby dokładnie cały kamień przykryło... ?

Ten czujnik odłącza się przy odkamienianiu HX-a. Po to, żeby bojler nie zaciągnął wody z kwaskiem. Trudno ją później z niego usunąć, bo nie każdy ekspres ma spustowy kranik, a cappuccino z takim "aromatem", nie każdemu pasuje.

Ale zakładając, że zostaje ~10% wody przy opróżnianiu przez kranik do wrzątku, to po spuszczeniu kwasku i 2 płukaniach powinno zostać około promila tego kwasku, a do spieniania idzie para, czyli woda destylowana, raczej nie więcej niż kilka % z tego promila kwasku ma szansę się przedostać... chyba nie ma szans, żeby kwasek wyczuć w kawie (a i tak jest nieszkodliwy zakładając, że używamy spożywczy)

« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2017, 20:54:30 wysłana przez WS5 »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maj 2017, 21:29:34 »
To tak przy okazji mam pytanie: czy stężenie kwasku cytrynowego 35g na litr wg Ciebie jest optymalne? Czy bez szkody dla elementów ekspresu (chyba głównie miedzi) można by proporcje podnieść np. 50g/1L?

60 g kwasku na litr wody, to takie klasyczne proporcje.

Szczerze mówiąc nigdy nie widziałem jak wygląda zakamieniony bojler, ale tak na chłopski rozum kamień nie powinien wytrącać się powyżej lustra wody, czyli bez odpinania kabelka do czujnika poziomu powinno napełnić się tyle, żeby dokładnie cały kamień przykryło... ?

Woda w bojlerze jest w temperaturze pary, dlatego kamień znajduje się także powyżej czujnika.

chyba nie ma szans, żeby kwasek wyczuć w kawie (a i tak jest nieszkodliwy zakładając, że używamy spożywczy)

Faktycznie, woda na kawę jest brana ze zbiornika, a nie bojlera.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maj 2017, 21:37:43 »
Za to herbatka mogłaby być nieco cytrynowa, ale po dwóch przepłukaniach raczej też niewyczuwalna... U mnie ciśnienie wypycha raczej wszystko, bo pod koniec jeszcze syczy, ale z kranika wody już wylatuje też tylko para. Z tym że bojler w VBM Juniorze nie jest duży ok 1.5l i wypływa ok 450ml co by się zgadzało.

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maj 2017, 21:42:17 »
Smak kwasku nie jest taki zły, ze 2 lata temu odkamieniałem czajnik i zapomniałem wylać wieczorem wody z kwaskiem. Rano, zaspany zrobiłem sobie na szybko herbatę. Dopiero przy drugim łyku stwierdziłem, że coś nie tak z tą herbatką.
A co do proporcji … macie jakieś sugestie – górna rozsądna granica?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maj 2017, 21:50:25 »
Woda w bojlerze jest w temperaturze pary, dlatego kamień znajduje się także powyżej czujnika.

hmm..., chyba dalej nie rozumiem, chodzi o rozszerzalność temp. wody, czyli po podgrzaniu poziom wody jest wyższy (ale kwasek z wodą tez można podgrzać do takiej samej temp.), czy o węglan wapnia w parze, ale to chyba jakieś mikroskopijne ilości ???

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Maj 2017, 22:56:41 »
Może po prostu odłącz ten czujnik poziomu i wypełnij cały system wraz z parorurką....

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maj 2017, 23:05:58 »

hmm..., chyba dalej nie rozumiem, chodzi o rozszerzalność temp. wody, czyli po podgrzaniu poziom wody jest wyższy (ale kwasek z wodą tez można podgrzać do takiej samej temp.), czy o węglan wapnia w parze, ale to chyba jakieś mikroskopijne ilości ???

Kamień może być na całej wewnętrznej powierzchni bojlera. I nie są to mikroskopijne ilości, tylko warstewka, mogąca zakleić otwór do presostatu itp.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Maj 2017, 00:26:46 »
To ile może mieć, bo z tego wynika, że nie powinno się używać ekspresu np w środku lata?
Możesz mieć rację, katalog ULKA podaje maksimum 25 stopni.

górna rozsądna granica?
Mam szwajcarski nawilżacz powietrza, który producent każe odkamieniać 3% specjalnym proszkiem, który okazał się być kwaskiem. Ktoś na forum pisał 6% - raczej ważna jest temperatura, niż stężenie. Swój ekspres odkamieniałem w temperaturze 50 stopni i było ekstra.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2017, 00:35:12 wysłana przez Krakus »

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Maj 2017, 10:12:05 »
… katalog ULKA podaje maksimum 25 stopni.
Ktoś na forum pisał 6% - raczej ważna jest temperatura, niż stężenie. Swój ekspres odkamieniałem w temperaturze 50 stopni i było ekstra.

Co do temperatury wody (za dużej) na wibrapompie to częsty błąd powodujący jej przegrzanie i w konsekwencji destrukcję  … co jest często opisywane … po odkamienianiu ekspresu pompa nie daje ciśnienia, tym samym wasz sposób jest do du%&. Ale, że wlał gorącą wodę z kwaskiem już nie pisze.
Co do  stężenia to ja stosuję ok. 30g/1L i nie podgrzewam już jej w ekspresie. Czekam tylko ok. 2 godzin. Ale następnym razem spróbuję 15g/1L i troszeczkę podgrzać. Mam PIDa z funkcją wyłączenia grzania, więc temperaturę mogę dokładnie kontrolować . Tylko w miarę podgrzewania z zaworu bezpieczeństwa bojlera zacznie lecieć woda jak z odkręconego kranu i trzeba się na to przygotować zawczasu. Oczywiście przy odłączonym czujniku max poziomu wody.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Maj 2017, 13:24:36 »
Co do temperatury wody (za dużej) na wibrapompie
Ona jest w środku po części z plastiku. Przy wysokim ciśnieniu tenże plastik nie przeżywa gorącej wody.
Natomiast podgrzanie wody za pompą znacząco pomaga w odkamienianiu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi