Autor Wątek: Odkamienianie ekspresów Rocket:)  (Przeczytany 10902 razy)

Offline Denim

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione v2
  • Młynek: Eureka Mignon
Odkamienianie ekspresów Rocket:)
« dnia: 05 Maj 2017, 17:54:36 »
W instrukcji załączonej do urządzenia pisze wyraźnie !Chcesz nie mieć problemów z maszyną ,używaj tylko przefiltrowanej wody nie odkamieniaj ekspresu .Nawet sam prezes nie radzi tego robic .A jak to wygląda w praktyce?Czy rzeczywiście nie wolno nam tego robic ? Mam już Rocketa miesiąc i stosuje tylko przefiltrowana wodę plus proszek do grupy .

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Odkamienianie ekspresów Rocket:)
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maj 2017, 19:46:58 »
 Odkamienienie ekspresu w autoryzowanym serwisie ok. 400-500 zł - czyli delikatnie ujmując sporo, nawet porównując do ceny zakupu maszyny za 4-5 tys. zł
Moim skromnym zdaniem Prezes powinien powiedzieć tak: odkamieniajcie sami ekspresy w załączeniu instrukcja krok po kroku. Koszt chemii lub kwasku cytrynowego 2-5 zł.
Ekspresy będą Wam, mili użyszkodnicy, służyć bezawaryjnie ponad 10 lat. Przez te dziesięć lat nie kupicie nowego ekspresu (bo i po co) i nie będziecie potrzebować części zamiennych, które zniszczył kamienień kotłowy, a na których zarabiamy więcej niż na sprzedaży tych ekspresów. My (Rocket, Bezzera, itp) zbankrutujemy, ale radość klienta jest dla nas najważniejsza  :uklony: Trochę sarkastycznie - ale w temacie
(chyba).
Ja postępuje zgodnie z tymi instrukcjami iDrinkCoffeeCanada ID YT - v=iuODdWm7oJQ
Ale kiedy ekspres jest zawalony kamieniem "po sufit" to chyba ten sposób nie pomoże. Co prawda nie jest to powiedziane w tym filmie, ale bardzo ważna rzecz - np. chemię czy kwasek możemy rozpuścić w gorącej wodzie [czajnik elektryczny], ale woda która trafia do wibrapompy (nie wiem jak jest z rotacyjnymi) nie może mieć temp. dużo większej niż 20 stopni.
Kolega lucasd w innym co prawda temacie zwrócił uwagę, że aby w bojlerze nie powstawał kamień to woda musiałaby mieć poniżej 30 ppm - czyli jednym słowem - niepijalna. Więc chcąc czy nie chcąc bojler trzeba odkamienić co "jakiś" czas, choćby z narastającego powoli osadu kotłowego.
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2017, 20:13:32 wysłana przez zubik66 »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2017, 21:45:52 »
Kolega lucasd w innym co prawda temacie zwrócił uwagę, że aby w bojlerze nie powstawał kamień to woda musiałaby mieć poniżej 30 ppm - czyli jednym słowem - niepijalna. Więc chcąc czy nie chcąc bojler trzeba odkamienić co "jakiś" czas, choćby z narastającego powoli osadu kotłowego.

Ja wody z bojlera nie piję, używam jej tylko do spieniania mleka, ale to para, czyli i tak się destyluje. Wlewam demineralizowaną do bojlera (pusty bojler - woda zdemineralizowaną w zasobniku), jak się uzupełni samo raz kranówką, której używam do robienia kawy (po ponad tygodniu-dwóch), to używam jeszcze kolejny tydzień pi razy oko, następnie wylewam wszystko z bojlera i zalewam go znów demineralizowaną. Mam nadzieję, że kamień się nie osadza w bojlerze (?)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maj 2017, 23:29:49 »
@zubik66

Woda może mieć i 70-100 ppm, ważne żeby pozbawiona była węglanów i kamień się nie osadzi
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2017, 23:33:04 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maj 2017, 23:44:50 »
@WS5
"następnie wylewam wszystko z bojlera"

w jaki sposób opróżniasz bojler?

Offline Wolfer

• Ekspres: Rocket Cellini V3 PID
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maj 2017, 09:34:19 »
Zubik66
Mam pytanie odnośnie instrukcji która podałeś.
Niestety mój ang nie pozwala na 100% zrozumienie filmiku.
Rozumiem ze aby napełnić boiler została odpieta grzałka?
Tylko po co została na podpięta na czas przepuszczenia środka przez hxa?
I jeszcze jedno. Ja mam rocketa wiec u mnie należy odpiąć ten czerwony przewód?

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2017, 10:38:27 »
w jaki sposób opróżniasz bojler?

Najprościej jak się da, czyli po zrobieniu kawy wyłączam ekspres i zlewam cala wodę kranikiem do wrzątku (u mnie leci z bojlera, rurka do wody jest na dole, więc zgromadzona para ~2bary prawie wszystko wypycha), następnie do pojemnika na wodę wlewam demineralizowaną, włączam, jak sie bojler napełni ponownie to wylewam z pojemnika resztę demineralizowanej i gotowe...
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2017, 10:50:14 wysłana przez WS5 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2017, 10:51:07 »
Zamiast demineralizowanej możesz wlać wodę z kwaskiem cytrynowym, lepiej działa na kamień.

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maj 2017, 11:01:04 »
Demineralizowaną leje właśnie po to, żeby kamienia nie było, wiec zakładam, ze nie mam tam czego odkamieniać. Może po skończeniu się gwarancji profilaktycznie odkamienię wodą z kwaskiem, wtedy zobaczę, co się wyleje...

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2017, 11:22:11 »
Twoja metoda wydaje się niezła (dla bojlera chociaz podobno maszyny szybciej rdzewieją na demineralizowanej wodzie) ale kamień nie tylko w bojlerze się odkłada ale tez w rurkach Hx, a tam masz zwykłą twardą wodę i pewnie sporo kamienia się odłoży.
Najlepszy efekt daje RO  z wtórna remineralizacją .Woda  po RO i  wtórnej remineralizacji ma ok 80 ppm, ale nie ma węglanów więc jest smaczna i nie wytrąca się z niej kamień.
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2017, 11:31:31 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maj 2017, 11:53:14 »
Zubik66
Mam pytanie odnośnie instrukcji która podałeś. Niestety mój ang nie pozwala na 100% zrozumienie filmiku. Rozumiem ze aby napełnić boiler została odpieta grzałka?
Tylko po co została na podpięta na czas przepuszczenia środka przez hxa?
I jeszcze jedno. Ja mam rocketa wiec u mnie należy odpiąć ten czerwony przewód?
Ad1. Rozumiem ze aby napełnić bojler została odpięta grzałka?
NIE
To jest czujnik poziomu wody w bojlerze. Musi przecież być miejsce na parę. Możesz nie odpinać ale odkamieni się połowa bojlera . Ważne aby odpowietrznik bojlera zawinąć (obłożyć) czymś wodo-chłonnym bo troszkę wody poleci jak się napełni bojler na max. Nie wiem czy w twoim w twojej Rakiecie można wyłączyć grzanie - jak nie to przyjrzyj się czasówce na filmie aby wody w bojlerze nie zagotować :). Ja mam Bezzera z PIDem i grzanie po prostu wyłączam, ale 2-3 godziny stoi bojler z chemią (kwaskiem).
AD2
Nie mam Rocketa, ale koleś na filmie mówi, że ROCKET to czerwony.
PS
Pierwsze komentarze pod tym filmem są negatywne, że źle, że niedobrze, że ekspres zalany, że wibra-pompa padła, etc.  ble ble ble. Niestety tak może się stać, jak ktoś ogląda film bez zrozumienia i pomija drobne szczegóły. Późniejsze komentarze są już na +.
Głównie chodzi mi o takie rzeczy jak: odpowietrznik-ręcznik, woda do zbiornika ekspresu z całkowicie rozpuszczoną chemią (kwaskiem jak nie masz w środku Alu – a nie masz), woda z chemią wlewana do zbiornika wody o temperaturze pokojowej (bo przegrzeje się wibra-pompa) – jak masz ekspres „pod korek” zawalony kamieniem (ale z tego co piszesz nie masz) to ta metoda bez rozłożenia ekspresu na elementy pierwsze raczej zaszkodzi niż pomoże (poodrywają się elementy nie całkowicie rozpuszczonego kamienia).

« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2017, 11:58:50 wysłana przez zubik66 »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Maj 2017, 11:54:48 »
Zalanie jednorazowo na godzinkę wody z kwaskiem mu nie zaszkodzi :) zostawić ją na godzinkę na włączonym ekspresie, zlać oczywiście, wlać demineralizowanej, może nawet na dwa razy, żeby tą z kwaskiem wypłukać, i się odkamieni... Ja niestety w Astorii tego łatwo nie zrobię, dlatego musiałem bojler wytargać - cholerstwo ma wylewkę wody zrobioną na HX...

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maj 2017, 11:59:56 »
... zostawić ją na godzinkę na włączonym ekspresie, zlać oczywiście, wlać demineralizowanej, może nawet na dwa razy, żeby tą z kwaskiem wypłukać, i się odkamieni...

Można i tak, ale z włączonym czujnikiem poziomu wody w bojlerze.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maj 2017, 12:07:31 »
Oczywiście, że z włączonym. Aczkolwiek, jeśli jest taka możliwość(w Astorii taką mam), to podnieść go tak, żeby zapełnić jak największą część bojlera. Choć tu by się przydało jeszcze ruszyć presostat, żeby utrzymał temperaturę niższą niż te pewnie 130 stopni, które jest w bojlerze... Choć może i tak to zadziała. U mnie to niestety musiałem inaczej zrobić, brak kranika od dołu i wylewka wody na HX = demontaż bojlera i odkamienianie w garnku :/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Maj 2017, 12:11:39 »
Rozumiem ze aby napełnić bojler została odpięta grzałka?
NIE
To jest czujnik poziomu wody w bojlerze. Musi przecież być miejsce na parę. Możesz nie odpinać ale odkamieni się połowa bojlera .

Ten czujnik odłącza się przy odkamienianiu HX-a. Po to, żeby bojler nie zaciągnął wody z kwaskiem. Trudno ją później z niego usunąć, bo nie każdy ekspres ma spustowy kranik, a cappuccino z takim "aromatem", nie każdemu pasuje. Niektóre firmy radzą w ogóle nie brać się za odkamienianie dużego bojlera. Przy laniu filtrowanej wody i odkamienianiu HX-a, powinien być spokój na kilka lat. A bojler w takim ekspresie najlepiej odkamieniać manualnie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi