Autor Wątek: Delonghi ecam 22.110 czy Nivona CafeRomatica 626 (do 1500zł)  (Przeczytany 2964 razy)

Offline Mysliwy

Delonghi ecam 22.110 czy Nivona CafeRomatica 626 (do 1500zł)
« dnia: 21 Kwiecień 2017, 20:00:02 »
Witam

Rodzice są kupić ekspres do kawy. Niestety czas nie pozwala mi na pochłonięcie tak dużej ilości wiedzy na temat kawy jaka na pewno znajduje się na tym forum. Po przejrzeniu opinii i kilku tematów na tym forum wytypowałem 2 modele, którymi jestem zainteresowany i które podałem w tytule.

Co do kawy, to rodzice piją mielony Jacobs Kronung, przygotowywany w tradycyjny sposób - 2 łyżeczki i wrzątek. Do tego rodzice piją tylko kawę z mlekiem. Tata pije duży kubek (pewnie ok. 250ml), a mama sporą filiżankę (pewnie ok.180ml). Nie są żadnymi smakoszami i z całą pewnością nie będą zainteresowani skomplikowanym parzeniem, więc ekspresy kolbowe odpadają.

Widzę, że na forum bardzo polecane w tej półce cenowej są ekspresy przelewowe + dobry młynek. Dlatego chciałem zapytać czy do kaw mlecznych również się one nadają? I czy można w ogóle kupić ekspres przelewowy ze spieniaczem do mleka? Jeżeli można w miarę prosto wykorzystać je do robienia kaw z mlekiem to mógłbym je ewentualnie rozważyć. Ale proszę nie skupiać się na tym i przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie zawarte w temacie, a później ewentualne rady dotyczące ekspresów przelewowych.

Chciałbym dowiedzieć się, który z tych 2 ekspresów sprawdzi się lepiej  i dlaczego? Oba ekspresy były względnie polecane na tym forum. Delonghi chyba głównie za prostotę  i podobną jakość tego modelu co wyższych. A Nivona... no właśnie nie wiem za co ;p Bo to Nivona.
Decyzję jestem zmuszony ogłosić rodzicom do jutra wieczora, bo w przeciwnym wypadku zostanie zakupiony "ładny" ekspres ze sklepu media express...

EDIT:
Oczywiście po zakupie ekspresu używana w nim będzie kawa w ziarnach. A jakich? Nie mam pojęcia, bo wyjdzie to w praktyce.

Offline Mysliwy

Odp: Delonghi ecam 22.110 czy Nivona CafeRomatica 626 (do 1500zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2017, 13:52:31 »
Nie mogę znaleźć opcji edycji posta, chyba po czasie nie można już tego zrobić.

Zapomniałem wspomnieć, że rodzice nie piją dużo kawy w ciągu dnia. Od poniedziałku do piątku jest to właściwie raz dziennie po pracy, a sobotę/niedzielę 2-3 razy dziennie.

Proszę o odpowiedź, gdyż chciałbym dziś do wieczora coś jednak rodzicom doradzić. Można z kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym zrobić smaczną kawę mleczną? Nie piją oni za mało kawy żeby parzyć w przelewowym? A może podane przeze mnie ekspresy wystarczą w tak amatorskim i niewielkim użyciu?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Delonghi ecam 22.110 czy Nivona CafeRomatica 626 (do 1500zł)
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2017, 15:06:19 »
Zasadnicze pytanie brzmi: po co?

Przeczuwam uszczęśliwianie na siłę.

Co do automatów to Ci nie pomogę, bo zbyt małe doświadczenie w związku z nimi mam. Niemniej dobrze ustawione(!) i dobrze zadbane powinny dać smaczną kawę. Nie wiem tylko czy pokrywającą się z oczekiwaniami pijaczy czarnej+mleko.

Co do przelewu, to tak, można i do takiej kawy dolać mleko. Ba, można najpierw nalać mleko do dzbanka, podgrzać, potem na to zaparzyć kawę i mieć gotową kawę z mlekiem. Będzie to dość bliskie doznaniom zalewajki. Ale i tu uwaga: trzeba znaleźć kawę i dobrać parametry (doza, grubość mielenia w zależności od objętości). Wszystko ustawione sprowadza się do: miarka, młynek, filtr, woda, zasypać, nacisnąć.

Żeby nie było zbyt prosto, to metod jest znacznie więcej niż ekspresy. Taki driper clever robi robotę, a jest tani i prosty w użyciu. Do tego oczywiście młynek i można wbić się naprawdę na wyskoki poziom kawy. Trzeba tylko kawy, wiedzy i chęci.

Nie piją oni za mało kawy żeby parzyć w przelewowym?
Jeśli piją razem (250ml+180ml), to nie, akurat.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2017, 15:09:05 wysłana przez donkiszot »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi