Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46943 razy)

Offline yarthecat Mężczyzna

• Ekspres: ascaso arc, kawiarki różne
  • Młynek: ascaso i-1 mini
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #180 dnia: 08 Maj 2017, 21:59:41 »
Jaki masz ten ręczny, bo można kręcić i można kręcić

Mam ręczny Rihno i Ascao I1-mini - Rihno czy Porlex nie jest w stanie tak drobno i bez pyłu zmielić jak I1 (czy i I2) Ręczny po prostu zostaw do kawiarki (używam jej teraz "w terenie").
Przy okazji - różnica w intensywności wrażeń smakowych  z zestawu ARC I1-mini a kawiarka - rhino jest kolosalna i dzieli je  przepaść na korzyść ekspresu.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #181 dnia: 09 Maj 2017, 08:02:05 »
Tak, ręczny zostanie do kawiarki bo z tego co czytałem Ascaso trzeba by dużo kręcić żeby zmienić z grubości espresso na kawiarkę. No chyba że policzę - np. 20 obrotów do kawiarki, 20 obrotów z powrotem :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #182 dnia: 09 Maj 2017, 08:34:43 »
Nie wiem czy 20 obrotów wystarczy ;) A bardziej serio, to prędzej mnie wkurzało liczba obrotów niezbędna przy zmianie kawy (co teoretycznie trzeba zrobić mieląc kawe, a nie na sucho) niż codziennie mielenie ręcznym Kinu :)

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #183 dnia: 09 Maj 2017, 08:45:24 »
Regulacja w trakcie pracy ma sens(przy regulacji w stronę "drobniej") bo jeśli zostają jakieś cząstki w żarnie a Ty je skręcasz bardziej to żarno opiera się na tych cząstkach właśnie. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #184 dnia: 09 Maj 2017, 10:08:45 »
Eilchner a możesz trochę podsumować ? Co ostatecznie przesądziło o zakupie RS, co powoduje ten zachwyt i ewentualnie dopowiedzieć czy kupowałeś internetowo? Jakie widzisz wady, jeżeli widzisz, jakie zalety i wnioski z użytkowania?
Trochę mnie nie było, już odpowiadam:
Szukałem nowego ekspresu, za ok 2000zł. Nowego z dwóch względów- po pierwsze, mam ogromnego pecha do wszelkich sprzętów i gwarancja w moim wypadku była obowiązkowa ;) Po drugie, szukałem czegoś na raty. Byłem początkowo nastawiony na tego Graefa, ale po rozmowie z Krakusem i praktycznie zerowej ilości opinii w internecie, odpuściłem.
Tak naprawdę zostały do wyboru dwa ekspresy- Silvia i Steel. Dlaczego Silvia? Bo to ekspres znany na całym świecie, wszędzie pełno opinii o nim, poradników itp. Nie ukrywajmy-
 to najpopularniejszy ekspres w tym przedziale cenowym, nie licząc tego forum, gdzie króluje Ascaso. Poza tym, byłem bardziej przekonany do boilera niż termobloku. Nie biorę pod uwagę kwestii subiektywnych, ale wyglądowo też mi bardziej pasowała Silvia. No i RS jest tańsza. Dodatkowo, na Allegro kończyła się promocja na raty 0% i tak oto zostałem posiadaczem RS :) Tak, ekspres kupowałem przez Allegro od coffeesite.

Pierwsze wrażenie- ale to bydle jest ciężkie. Małe pudełko, a waży 14 kg. Ale za to jak się pięknie prezentuje. Co do zachwytu, chodziło mi o uczucie jak dziecko dostaje nową zabawkę ;)

Wady- to nowa wersja, więc ma wyłącznik po 30 min nieaktywności. Dla mnie to nie problem, ale domyślam się, że są osoby którym będzie to przeszkadzało.
Dla mnie większym minusem jest mała tacka ociekowa, ale wiedziałem o tym przed zakupem i byłem na to przygotowany.
Ostatni minus jest malutki- dołączony do zestawu tamper pozostawia sporo do życzenia.

Zalety- potężna, stabilna konstrukcja. Nic nie stuka, nie hałasuje, wszystko jest bardzo dobrze spasowane.
Spienianie mleka- istny potwór, 15 sekund i gotowe. RS wytwarza ogromne ilości pary jak na tak niepozorną maszynkę.
Łatwy dostęp do środka- 4 śrubki i już mamy wszystko jak na tacy.
Z tego co widziałem, to boiler i grzałka są osobnymi częściami, więc ewentualna wymiana grzałki (odpukać) nie powinna spowodować bankructwa.
Pojemnik na wodę montowany od góry ekspresu- to też trochę zaważyło na decyzji, bo wyjęcie zbiornika ze Steela wiązałoby się z wiecznym przesuwaniem ekspresu.

Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dopiszę, bo post pisany trochę na kolanie.

Offline yarthecat Mężczyzna

• Ekspres: ascaso arc, kawiarki różne
  • Młynek: ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #185 dnia: 09 Maj 2017, 14:47:48 »
np. 20 obrotów do kawiarki, 20 obrotów z powrotem

zapomnij o tej możliwości - wcześniej cię trafi.

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #186 dnia: 10 Maj 2017, 07:54:10 »
A jak to jest z sytuacją kiedy żarna dojeżdżają do siebie? Jest na końcu blokada nie pozwalająca na tarcie żaren o siebie? Chodzi mi o młynki elektryczne
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2017, 08:01:26 wysłana przez pshemo »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #187 dnia: 10 Maj 2017, 08:15:53 »
W Ascaso (przynajmniej w i-mini) takiej blokady nie ma. W Mazzerach jest manualna, tzn. po znalezieniu punktu 0 (w którym żarna się ocierają), wkręcasz śrubkę, dzięki której nie możesz bardziej skręcić młynka.

Offline Wojciech Mężczyzna

• Ekspres: Gabi, Aeropress, Phin, Melitta CI Touch, ex. Ascaso Dream
  • Młynek: Rhinowares, ex. Ascaso i2
« Odpowiedź #188 dnia: 10 Maj 2017, 09:01:15 »
W i2-mini Ascaso coś na kształt blokady jest. To ten plastikowy "dzynks" po lewej stronie śruby, który można osadzić w jednym z otworów. Nie pozwoli bardziej skręcić młynka, ale też nie można go ustawić dokładnie przed punktem styku żaren.
Ascaso_i2-mini_blokada.jpg
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2017, 09:07:10 wysłana przez Wojciech »
Pozdr., W.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #189 dnia: 10 Maj 2017, 09:40:06 »
Plastikowy "dzynks" jest w modelu i-2 mini oraz i-2 steel. W modelach i-1 mini oraz i-1 steel jest wkręcana śrubka która jak dojdzie do przekładni blokuje dalszy obrót górnej, wkręcanej części z żarnem. Nie ma to na celu zapobieżenie tarciu żaren o siebie a ograniczenie zakresu regulacji grubości mielenia pod espresso. Jeśli komuś ten zakres jest za mały to można z łatwością usunąć tę blokadę uzyskując pełen baaaaaaaardzo szeroki zakres regulacji. Aby nie doprowadzić do tarcia żaren o siebie najlepiej regulować w kierunku drobniejszego mielenia podczas mielenia kawy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #190 dnia: 10 Maj 2017, 09:44:10 »
A jak to jest z sytuacją kiedy żarna dojeżdżają do siebie? Jest na końcu blokada nie pozwalająca na tarcie żaren o siebie? Chodzi mi o młynki elektryczne

W niektórych młynkach Mahlköniga i Baratzy jest możliwość kalibracji żaren, czyli możliwość ustawienia ich maksymalnego zbliżenia/oddalenia. W niektórych sklepowych modelach jest taki ogranicznik w postaci śrubki wkręconej w pierścień regulacyjny. Z blokadą ustawianą przesuwnym pierścieniem hoppera można się spotkać w niektórych niewielkich gabarytowo młynkach sprzed kilkunastu lat.

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #191 dnia: 12 Maj 2017, 12:38:33 »
Jeszcze jedno pytanie - który młynek cichszy i-1 czy i-2?

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #192 dnia: 12 Maj 2017, 12:57:38 »
Ascaso? jeśli tak to żaden z nich.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #193 dnia: 21 Maj 2017, 21:09:59 »

Wiem, że lubicie { ja też} oglądać obrazki.  :)

Graef ES 85.   kawka

Tygrys   :ok:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #194 dnia: 24 Maj 2017, 17:28:34 »
Portafilter na dwie kawy za 248,90 zł to ciut drogo.

Kolby od Gaggia gastro są lepiej spasowane do Graefa ES 85  niż oryginalne.  :taktak:  :wow2: Dodatkowo  lepiej też uszczelniają grupę podczas ekstrakcji.  :)
Można kombinować do woli z kolbą Gaggi.  :)  Sitko 58 mm, gwint wylewki 3/8 cala, gwint raczki M 10, kolba  NPF. Jest ona wpięta i widoczna na zdjęciu powyżej.
Koszt kompletnej nowej kolby od 90 do 120 zł.
Różnice wynikające z obsługi:
Oryginalna Graef ES 85, wpięcie kolby do grupy następuje między 7-8 godz.
Gaggia, wpięcie centralnie na godz. 9

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi