Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46977 razy)

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #135 dnia: 20 Kwiecień 2017, 14:35:02 »
Skoro okazało się, że znaleziony przeze mnie i-1 to tak naprawdę i-2, muszę szukać czegoś nowego. Znalazłem na allegro Iberital Challenge Doser. Jak on się ma w porównaniu z i-1/i-2?
Jak i-2. Żarna stożkowe 38mm plus dozownik, który moim zdaniem nie jest najlepszy przy kolbie. Zdecydowanie bardziej wolę namielanie bezpośrednie. I-1 będzie znacznie lepszy.

[edit]
Tak na szybko, widziałem, że z tańszych na olx jest do wziecia I-1 za 400 i Democa za 600 do negocjacji.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2017, 14:52:16 wysłana przez mathos »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #136 dnia: 20 Kwiecień 2017, 16:27:21 »

No tak. Powiedział co wiedział. Jakbym Ci powiedział, że jesteś zerem, tobym skłamał.

Rozwiń tą błyskotliwą tezę....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #137 dnia: 21 Kwiecień 2017, 10:51:54 »

No tak. Powiedział co wiedział. Jakbym Ci powiedział, że jesteś zerem, tobym skłamał.

Temat o ekspresie  Graef ES85
Wszystko co powiedziałem o tym ekspresie jest prawdą.
Siewcu przyczepił się do:
wydajna pompa wibracyjna
Porównałem wydajność pompy Graefa do pompy jaką mam w ECM. Czyli Ulki 48 Wat.
Na podstawie własnej weryfikacji twierdzenie, że Graef ma pompę wydajną jest prawdą.
Do rozmowy dołączył Krystians. Co z tego wynikło:
Cytat: krystians w 20 Kwiecień  2017, 00:13:51
Cytat: siewcu w 19 Kwiecień  2017, 22:28:08
póki co porównujesz coś, czego się nie da porównać w taki sposób
Tedi to specjalista od wysnuwania teorii quasi prawdopodobnych, z pomocą metodologii nieprzystosowanej.
Mam tego pełną świadomość, porównywanie wydajności pomp(choć nawet nie wie jaką ma, ale na pewno jest lepsza od Ulki - która i tak pewnie jest w tym Graefie) nie mając porównania to lekko, hmm, idiotyczny pomysł.

Mało tego:

Jesteś typowym trollem, nic więcej.

Ja umiem sprawdzić wydajność pompy, na podstawie porównania.

No i dosłałem ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści.

Jaki z tego morał. Nie warto mówić prawdy.

To ja jestem zerem i forumowym Trollem.

Dziękuję bardzo koledze Siewcu i Krystians za dialog, i Administracji Forum za ostrzeżenie.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Kwiecień 2017, 10:55:16 »
To powiedz mi w jakim ekspresie pompa jest niewydajna ?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Kwiecień 2017, 12:09:57 »
Wydajność pompy jest chyba tożsama z ilością wody "wydanej" w jednostce czasu. Jest to konkretny parametr techniczny. Dość łatwo można więc zmierzyć wydajność systemu jakim jest ekspres.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2017, 13:23:43 wysłana przez Antonio »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Kwiecień 2017, 13:39:22 »
Tyle że wydajność pompy zależy też od ciśnienia, taki drobny szczegół, ale dość istotny. To, że pompa jest wydajna przy "wolnym" przepływie, nie znaczy automatycznie, że będzie proporcjonalnie tak samo bardziej wydajna niż Ulka, pod ciśnieniem np 9 bar. Bzdurne gadki, bez żadnych pomiarów, na których tak naprawdę nie ma jak się oprzeć. Równie dobrze ja mogę napisać, że mój Basic ma niesamowicie stabilną temperaturę parzenia przy ekstrakcji co do 1 stopnia, co będzie taką samą bzdurą, bo nie jestem w stanie tego zmierzyć - nie ma jak umieścić sondy w odpowiednim miejscu, by to zmierzyć. Tezy niepoparte żadnymi konkretnymi pomiarami można wypisywać, ale używanie tego jako argumentu przy porównaniu jednego sprzetu do innych, to gruba przesada.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Kwiecień 2017, 14:48:19 »
Wydajność pompy jest chyba tożsama z ilością wody "wydanej" w jednostce czasu. Jest to konkretny parametr techniczny.
Tak.
Dość łatwo można więc zmierzyć wydajność systemu jakim jest ekspres.

Tak, jak się uwzględni opór i zapotrzebowanie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #142 dnia: 21 Kwiecień 2017, 15:52:47 »

....

Przepraszam za wielokrotny cytat.

Jednym zdaniem: Kiedyś jeden Premier powiedział innemu Ministrowi w zbliżony sposób. Jednakże wtedy było to w pełni uzasadnione.

Wyjaśnijcie sobie ew. uszczypliwości na PW.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Kwiecień 2017, 16:01:10 »
Panowie!
Chyba zagalopowaliście się w tej dyskusji. Pompa wibracyjna Ulka EP5, powszechnie używana w ekspresach ma charakterystykę wydajność (przepływ) w funkcji ciśnienia wystarczającą do zrobienia doppio. Na tym proponowałbym tę częś dyskusji zakończyć.

@Tedi wierzy, że na wytworzenie właściwego ciśnienia w trakcie ekstrakcji ma wyłącznie ciastko kawowe. Jego sprawa, bo z wiarą się nie dyskutuje. Z technicznego punktu widzenia nie ma racji, ale jak widać obstaje przy swoim - na tym też możemy dyskusję zakończyć.

Graef zrobił początkowo wielkie wrażenie, ale informacja o braku OPV i brak zdjęć ze środka ostudziły mocno mój entuzjazm. Wątek z forum niemieckiego pokazujący plastikową część znajdującą się koło pompy dodatkowo jeszcze ostudził mój entuzjazm.

Ascaso i Racillo Silvia mają w sobie sporo metalu i to przemawia na ich korzyść.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #144 dnia: 21 Kwiecień 2017, 16:04:37 »
Nie wiem o czym dyskutujecie, ale w przypadku np. układu HX-E61 wydajność (przepływ) reguluje się restryktorami... I wiąże się to potem z profilem ciśnienia, preinfuzją itp.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #145 dnia: 21 Kwiecień 2017, 16:28:03 »
Nie wiem o czym dyskutujecie
Jak nie wiesz, to się nie odzywaj ;)

Poważnie, to dyskusja zaczęła się od dość niefrasobliwego wpisu (trochę w marketingowym stylu) Tedi'ego w sprawie ekspresu Graef EM 85.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Kwiecień 2017, 14:47:02 »
Ze swojego doświadczenia na innym forum. Też są sponsorzy tzw. komercyjni użytkownicy. Ale nigdy nie uczestniczą poza swoim, zapewne opłaconym, firmowym wątkiem. Nie wtrącają się do innych forumowych dyskusji. Zapewne zabierają głos ale na PW. Oferty rabatowe są kierowane do wszystkich, nie tylko na forum ale również newsletterem na maila. Jeśli są promocje, to tylko indywidualne, nigdy o tym nie jet głośno na forum a już na pewno nie ma publicznego zaproszenia do tzw . indywidualnych negocjacji. No i nigdy żaden sponsor nie zarzucił forumowiczowi "niedouczenia" albo "nie rozumienia". To jest ostatnia rzecz jaką toleruję. Coś wyjaśnić? Owszem. Sprostowanie czegoś? Owszem. Ale zarzucić "niedouczenie" to już przesada i dziwię się, że moderacja to toleruje.

Chyba jednak nie rozumiesz albo się nie douczyłeś....

Niestety byłem poza zasięgiem przez ostatnie kilka(naście) dni, więc odpowiadam z dużym opóźnieniem.
Nie chcę zostawiać tego wątku bez odpowiedzi, bo kolejny raz pojawiają się takie dziwne zarzuty...

Po kolei:

1. "firmowe wątki" są w 100% bezpłatne, żaden z użytkowników komercyjnych nigdy nie zapłacił nikomu ani złotówki za używanie forum.
2. Zdarza się, że tacy użytkownicy Z DOBREJ WOLI sponsorują nagrody w organizowanych przez nas konkursach, lub sami organizują konkursy na forum. Nie ma to żadnego wpływu na ich status/rangę/dostęp czy cokolwiek innego.
3. Żaden z użytkowników komercyjnych (ani żadnych innych grup) nie ma i nigdy nie będzie miał dostępu do adresów email innych użytkowników, jak również do opcji wysyłki "newslettera".
4. Oznaczenie/grupa "Użytkownik komercyjny" powstało, żeby dla wszystkich było jasne czy i co sprzedaje dany forumowicz.
5. Uważam, że udział "Użytkowników komercyjnych" w innych niż własnych wątkach jest dla społeczności forum bardzo cenny. Wielokrotnie dzielili się z nami swoją szeroką wiedzą, wiedzą praktycznie niedostępną dla "szarych pijaczy kawy".
6. Jednym z głównych impulsów do powstania tego forum, była szalejąca cenzura na innym, znacznie starszym forum. Między innymi dlatego moderacja jest bardzo tolerancyjna i interweniuje tylko w ostateczności.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #147 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:14:12 »
Żaden z użytkowników komercyjnych (ani żadnych innych grup) nie ma i nigdy nie będzie miał dostępu do adresów email innych użytkowników
Ja tylko w kwestii tych adresów, bo ktoś to może źle rozumieć. Adresy mailowe są ogólnie dostępne, chyba że ktoś odznaczy opcję udostępniania.  Jak udostępnia to liczy się z tym, że każdy chętny będzie mieć jego adres.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #148 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:21:04 »
Jeżyk, dzięki za uzupełnienie. Chodzi mi oczywiście o listę adresów do celów marketingowych itp.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:36:10 »
Jednym z głównych impulsów do powstania tego forum, była szalejąca cenzura na innym, znacznie starszym forum. Między innymi dlatego moderacja jest bardzo tolerancyjna i interweniuje tylko w ostateczności.
Fakt, moderacja na tym forum jest bardzo liberalna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi