Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46959 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Kwiecień 2017, 11:12:12 »
@Krakus. Wstaw jeszcze Graef ES 85 termoblok, manometr, elektonika, regulacja temperatury i ilosci wody, sitka bez problemu 58 mm.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Kwiecień 2017, 11:15:12 »
mam uszczerbione i tępe żarna
To poczytaj Socraticcoffee. Udowodnili, że to zmniejsza TDS dość znacznie.
Ale ja doskonale wiem o tym, że to wpływa negatywnie na smak kawy, bo czuję, że można z niej znacznie więcej wyciągnąć :) Haczyk taki, że ani niezbyt mam teraz kasę na wymianę tych żaren, ani niezbyt chcę/mogę z pewnych względów ich wymieniać...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Kwiecień 2017, 11:16:45 »
Wstaw jeszcze Graef ES 85
Kurczę, nawet o nim nie słyszałem. A jak spojrzałem, to kosztuje raptem 1700 złotych - jeśli to, co piszesz jest prawdą, to rewelacja.

Widzę, że taki masz. Wrzuciłbyś zdjęcia ze środka? Ma OPV (sądząc z opisu ma "prawdziwy" zawór trójdrożny, czyli OPV też powinien mieć)?

Jak widzę, pojemnik na wodę ma wyjmowany od przodu - rewelka.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 11:34:10 wysłana przez Krakus »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #63 dnia: 19 Kwiecień 2017, 11:21:21 »
Wstaw jeszcze Graef ES 85
Kurczę, nawet o nim nie słyszałem. A jak spojrzałem, to kosztuje raptem 1700 złotych - jeśli to, co piszesz jest prawdą, to rewelacja.

Myslę że warto. Smak wody super. Elektronika też.

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Kwiecień 2017, 12:09:38 »
Ten Graef wygląda ciekawie, i na pewno atrakcyjnie cenowo. Szkoda tylko, że praktycznie nie ma o nim żadnych opinii. No i z tego co widzę, to w polskich sklepach ciężko z dostępnością.

[edit]
Dzięki @Krakus za porównanie ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 12:30:17 wysłana przez Eilchner »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #65 dnia: 19 Kwiecień 2017, 12:40:53 »

Ten Graef wygląda ciekawie, i na pewno atrakcyjnie cenowo. Szkoda tylko, że praktycznie nie ma o nim żadnych opinii. No i z tego co widzę, to w polskich sklepach ciężko z dostępnością.

Opinii o ekspresach w necie jest bardzo mało. Za to o młynkach Graefa sporo.
Doppio dzisiaj z niego piłem . Wieczorem wstawię parę fotek.

Offline Eilchner

« Odpowiedź #66 dnia: 19 Kwiecień 2017, 12:47:59 »
Opinii o ekspresach w necie jest bardzo mało. Za to o młynkach Graefa sporo.
Doppio dzisiaj z niego piłem . Wieczorem wstawię parę fotek.
Byłbym bardzo wdzięczny.
Jakie masz ogólne zdanie na temat tego ekspresu? Jakość wykonania, wrażenia z użytkowania itp.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Kwiecień 2017, 12:59:03 »
Wieczorem wstawię parę fotek.
Ze środka też, jak możesz. Ma OPV?

Offline Eilchner

« Odpowiedź #68 dnia: 19 Kwiecień 2017, 13:10:47 »
Mam jeszcze jedno pytanie- miałeś styczność że Steelem albo Silvia? Jeśli tak to jak wypada Graef w porównaniu z nimi?

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Kwiecień 2017, 13:18:01 »
Jeśli tylko espresso to nie masz tak źle. Jakbym miał teraz wybierać to chyba poszedłbym w stronę HXa. Czekanie na parę, kontrola lampek itp. trochę to kłopotliwe. Jeśli ktoś robi też kawy mleczne, HX to jednak duża wygoda. Chociaż i do pracy na jednym bojlerku można się przyzwyczaić, no i cena mniejsza - w sumie to zdecydowało, ale po czasie lepszym wyjściem byłoby dołożyć. Ty masz ten problem z głowy. Co nie kupisz to pewnie będzie podobne, ale pamiętaj, że to młynek będzie wyznacznikiem tego, jak będzie smakować espresso. Wiem jaki masz budżet i pewnie coś używanego gastro uda się upolować, ale nie myślałeś może o ręcznym młynku? Jakieś alternatywy też pijesz? Jak się wkręcisz to może zaczniesz :). Chyba, że ten ekspres to tak tylko, żeby napić się kawy lepszej niż gdzieś w okolicy i nie koniecznie musi to być wow espresso trafione w punkt.

Offline Eilchner

« Odpowiedź #70 dnia: 19 Kwiecień 2017, 13:26:39 »
Zdarza mi się wypić kawę z Aeropressu albo Chemex w pobliskiej kawiarni i pewnie to będą kolejne zakupy, ale nie ukrywam, że najbardziej zależy mi na espresso.
Co do młynka- dla mnie bez różnicy, czy będzie ręczny czy elektryczny, sugerowałem się tym, co przeczytałem na forum przy wyborze. Jeśli ręczny, to jaki w tej cenie?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #71 dnia: 19 Kwiecień 2017, 13:32:35 »
Ręczny do espresso? Poczytaj ile się trzeba nakręcić, żeby zmielić jedną porcję. Jak Ci wpadnie 2-3 znajomych na kawę, to Ci ręka odpadnie. Jak pijesz raz na jakiś czas kawę z AP czy Chemexa, to póki co odpuść kupowanie młynka pod to - kupowanie młynka ręcznego, który nada się do alternatyw i jednocześnie namieli do espresso, to bzdura. Nie masz AP, nie masz Chemexa, a sugerowanie młynka ręcznego z przeznaczeniem głównie do espresso to bzdura... Będziesz kupować kiedyś AP albo Chemexa, to wtedy się będziesz martwić młynkiem do tego, bo to kupisz nawet za 300 zł i obleci wszystkie alternatywy. A jak kupisz uniwersalny ręczny, to się nada do wszystkiego, ale ręka Ci odpadnie przy każdej kawie, aż Ci się odechce picia w domu.

Offline SulBar Mężczyzna

• Ekspres: V60-2; kawiarka Gat Carmen; Astoria Calypso, Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Zassenhaus Caffettiera, Lelit William pl72
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Kwiecień 2017, 13:53:45 »
Krakus szacun za twoje zestawienie, uświadomiło mi jednorazowo więcej niż długie, wieczorne studiowanie forum - tego mi tu do tej pory brakowało  :poklon:
Znawcą nie jestem, ale również odradzam młynek ręczny do espresso - żeby obskoczyć kilka kawek naraz trzeba być gabarytowo zbliżonym do Pudziana. Przygotowując co tydzień(w trakcie niedzielnego rodzinnego śniadania) kilka różnych kaw (min. 10 szt), mam dość wszystkiego (zapewne jest tu trochę winy w kiepskim młynku) - ręce odpadają.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Kwiecień 2017, 13:54:31 »
A jak kupisz uniwersalny ręczny, to się nada do wszystkiego, ale ręka Ci odpadnie przy każdej kawie, aż Ci się odechce picia w domu.

Bardzo lubię mielić moim Kinu M47, to naprawdę przyjemność, pod espresso też :). Masz jednak rację z opcją "wpadną znajomi". Więcej niż jedna kawa na ręcznym to kilka kalorii mniej ;).
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #74 dnia: 19 Kwiecień 2017, 14:05:11 »
Ktoś pisał o mieleniu pod espresso jednej porcji przez ponad 3 minuty - czy to ma sens?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi