Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46982 razy)

Offline Jeżyk

Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Kwiecień 2017, 21:22:11 »
no name
A takie znalazłem w 5 minut. Jakby poszukać głębiej to pewnie coś lepszego się trafi. Poszukaj z pokryciem teflonowym. Bajka przy odbijaniu fusów.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Kwiecień 2017, 21:40:02 »
Uważam że termoblok i para to akurat gorsze rozwiązanie, a twierdzenie że para się nie kończy ?  :wow2: Jakim cudem ? Przecież i bojler i termoblok muszą zagrzać wodę do odpowiedniej temperatury no chyba że ja czegoś tu nie rozumiem ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Kwiecień 2017, 22:04:43 »
Chyba jednak nie rozumiesz albo się nie douczyłeś. W termobloku para jest wytwarzana w sposób ciągły - pompa non stop pracuje pulsacyjnie dozując małe dawki wody do termobloku a te są natychmiast przetwarzane na parę. W bojlerze para znajduje się nad powierzchnią wody. Po odkręceniu zaworu wydostaje się na zewnątrz. Im dłużej puszczasz parę tym mniej jest jej w bojlerze. Gdy jej zabraknie trzeba uzupełnić wodę w bojlerze, podgrzać do temperatury pary aby móc ponownie spieniać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Kwiecień 2017, 22:13:23 »
No to przynajmniej się czegoś nauczyłem  :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Kwiecień 2017, 22:25:03 »
 :brawa:

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Kwiecień 2017, 22:35:21 »
Gdy jej zabraknie trzeba uzupełnić wodę w bojlerze, podgrzać do temperatury pary aby móc ponownie spieniać.
Podejrzewam, że jakby to inteligentnie rozwiązać (podobnie jak w termobloku pulsacyjnie włączać pompę i dolewać wody po trochu) to działałoby równie dobrze, co termoblok. Mocy w bojlerze wystarczy, żeby na bieżąco wodę gotować.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Kwiecień 2017, 22:41:57 »
No to czas na prototyp. ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Kwiecień 2017, 23:05:10 »
Krakus, chętnie udostępnię swój bojler do testów. :P

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Kwiecień 2017, 23:07:27 »
Niesamowite są wątki o zakupie nowego niedrogiego ekspresu. Scenariusz zawsze ten sam, przychodzi ktoś nowy, pyta. Za chwilę wyłaniają się fani Ascaso namówieni (lub zaprzyjaźnieni) z jedynym dystrybutorem w Polsce p. Januszem i twierdzą, że to najlepszy wybór… Za chwilę zjawia się żywa legenda – p. Janusz, zbawca wszystkich poszukiwaczy tanich ekspresów ze wspaniałą ofertą, która jest tajemnicą (ale zachęca nośnym hasłem „promocja” – prawie jak z gazetki Auchan z 1996 roku, tylko francuzi już wtedy wiedzieli, że jak nie umieszczą ceny, to nikt się nie zaintreseuje). I oczywiście jak zawsze twierdzi, że najlepszy jest zakup ekspresu nowego (w domyśle oczywiście od niego). No przepraszam za określenie, ale to nasz forumowy akwizytor. Pewnie nie ma w tym niczego złego, sam na jego miejsc pewnie robiłbym to samo – w końcu liczy się „piniądz” i dla jednych forum to hobby, a dla innych bazar, ale dziwi mnie, że największe forum w Polsce o kawie i chyba najlepsze merytorycznie, dopuszcza tego typu praktyki. Nawet nie chcę myśleć i spekulować dlaczego. W każdym razie niedobrze mi się robi – wszędzie wokół komercha, komercha, komercha. Nawet jak człowiek znajdzie hobby i chce się odciąć od pogoni za pieniądzem, wejdzie na forum, to tam też Janusz z kalkulatorem czeka i oczywiście ze wspaniałą ofertą (powinni Panu wydrukować dyplom za liczbę udzielonych rabatów). Swoją drogą miałem młynek Ascaso – i2, uważam, że to porażka do kwadratu, wolałem mielić kawę 3 x tańszą Nivoną… Brzmienie tragedia, uchwyt na kolbę – chyba ktoś był pijany jak to montował, nie ma kolby, która bym tam pasowała… generalnie tragedia. Ekspres też niechcący kupiłem ARC – dramat do potęgi nieskończnej. Wydajność -  żenada, bojlerek malutki, czas nagrzewania tragedia. Nie znosiłem tego sprzętu. Wolałem korzystać z Delonghi (nowy za 300 zł). Podobno to stary model z bojlerem i to dlatego, a nowy jest z termoblokiem. Nie wiem, nie sprawdzałem. W każdym razie ja mam bardzo złe doświadczenia z tym sprzętem. Dodatkowo jeden serwis w Polsce u p. Janusza, a konkretnie u p. Grzegorza z tej samej firmy. Na pytanie ile kosztuje wymiana uszczelki do dyszy ma mleko, usłyszałem, „no wie Pan, roboczogodzina to koszt 100-150 zł…”. Mi osobiście taki standard nie odpowiada i na pewno nie kupiłbym Ascaso tylko szukałbym RS.
Jeśli fani p. Janusza, sprzętu Ascaso lub sam p. Janusz mają zamiar rzucić się na mnie i opluć, to chciałem dodać, że to moja prywatna opinia do której mam prawo. 

Osobom poszukującym nowego, używanego sprzętu polecam sprawdzenie przez zakupem - po prostu weryfikację czy to co kupują spełnia ich oczekiwania (dotyczy również Ascaso). Nie polecam kupowania kota w worku.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Kwiecień 2017, 23:17:11 »
A gdyby zwiększyć granicę cenową do ok. 2000 na sam ekspres? Z tym, że wtedy w grę wchodzi tylko nówka (raty). Czy niewiele to zmieni?

Za 2200 masz nową RS. Moim zdaniem bezpieczniejsza opcja niż 1000 zł za 10 latka.

Offline Adam_1234

« Odpowiedź #40 dnia: 18 Kwiecień 2017, 23:25:11 »
Też bym kupił nówkę RS lub używkę z HX. Masz budżet 1000 zł? A ile planujesz wydać na ziarno? Ja wydaję około 200-300 zł miesięcznie. Niech będzie 200 zł, to przez 5 lat wydam na ziarno 2400 * 5 = 12 000 zł. To wolałbym wziąć sprzęt na raty i wydać 3000 zł (1000 zł w gotówce i 2000 zł na raty i rozłożyć te 2000 na 5 lat, to daje 33 zł kapitału miesięcznie + rata odsetkowa, wyjdzie pewnie koło 50 zł / miesięcznie, ale wolałbym wydać 250 miesięcznie za fajny ekspres i kawę niż 200 za samo ziarno.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Kwiecień 2017, 23:38:28 »
@Adam_1234, i znowu w kolejny wątek, w którym pojawia się Twój nieśmiertelny delonghi. I teraz jeszcze żale, że wtopiłeś z kupnem ascaso (a i tak skończyłeś na bezzerze, może trzeba było tak od razu. Jest ok czy też nie tak?). Od czasu do czasu korzystam z delonghiego, korzystam też z ascaso. Z pierwszego kawa nigdy nie miała takie smaku jak z drugie (ok, sprawa subiektywna, ale tygryska na delonghim nigdy nie wyczarowałem). Na delonghim nigdy nie spieniłem mleka choćby w połowie tak dobrze jak na ascaso (następnym razem chyba faktycznie nagram film i wrzucę). Więc albo Ty do perfekcji opanowałeś delonghiego, a ja ascaso, albo pies jest gdzieś indziej pogrzebany. Kwestie serwisowe już opisałeś, nie ma czego dodawać. I-mini hałasuje, zbryla, sypie na około kawą, z ascaso cieknie po kilku latach na potęgę, ale ten tandem potrafi zrobić dobrą kawę i Twoje wypowiedzi tego nie zmienią ;)

Teraz kupiłbym RS, na próbę, delonghiego na pewno nie :)

Offline Adam_1234

« Odpowiedź #42 dnia: 18 Kwiecień 2017, 23:51:41 »
Delonghi okazał się śmiertelny. Na szczęście był na gwarancji  :) I na prawdę kawa była pyszna. Nie ma do nikogo żalu, że wtopiłem, bo niczego nie wtopiłem. Ascaso sprzedałem w tydzień za te same pieniądze. A czy trzeba było kupić od razu Bezzerę? Pewnie tak. Założyłem wątek - "czy warto kupować ekspres do 2 tys" i uważam, że dla mnie nie było warto. Tylko mi nikt nie doradzał Bezzery tylko Ascaso :) Mądry Polak po szkodzie... Być może nowsze wersje z termoblokiem są lepsze i wydajniejsze, nie wiem, bo nie sprawdzałem. Dlatego polecam sprawdzenie sprzętu przed zakupem.

Dzisiaj na pewno nie kupiłbym Ascaso, ale Delonghi też nie (za tandetne wykonanie). Raczej RS lub szukałbym używki.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Kwiecień 2017, 00:21:13 »
 kawka Jeśli pan Janusz jest przeszkodą na drodze do czerpania radości ze swojego hobby, to może warto sobie to jeszcze raz na spokojnie przemyśleć. :kawa:

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Kwiecień 2017, 00:26:01 »
Koledzy dobrze prawią. Albo jakaś Gaggia Classic w dobrej cenie albo RS Silvia, albo od razu jakiś HX.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi