Autor Wątek: Rocket Cellini V3 PID - kolejny problemik :)  (Przeczytany 3658 razy)

Offline Wolfer

• Ekspres: Rocket Cellini V3 PID
  • Młynek: Eureka Mignon
Rocket Cellini V3 PID - kolejny problemik :)
« dnia: 18 Kwiecień 2017, 07:33:09 »
Witam.
Na szczęście problem z brakiem widzenia wody w bojlerze zniknął bezpowrotnie.
To teraz pojawiły się nowe problemy.
Mianowicie mam wrażenie, że po uzyskaniu temp 100 stopni i zamknięciu się zaworu sam zawór, albo coś innego jest
nie szczelne... objawia się to małym syczeniem.
Poza tym krańcówka, która jest załączana przez dźwignie grupy E61 (załączenie pompy) jest już mocno wyrobiona
ponieważ potrafi się tak z ukosować, że nie ma możliwości dania dźwigni w górną pozycję.

Chciałem zdjąć górną pokrywę ekspresu, ale po odkręceniu wszystkich śrub od góry poddałem się ponieważ dalej się ona trzymała...
Czy wie ktoś jak zdjąć osłony mojego modelu?
Czy trzeba wyjąć zbiornik na wodę, a jeśli tak to jak tego dokonać?

Ogólnie ekspres jest jeszcze na gwarancji, ale nie wiem czy te elementy by jej podlegały
i nie wiem czy decydować się na wysyłanie sprzętu co wiąże się pewnie z tygodniowym
brakiem dobrej kawy i pewnie nie małym wydatkiem.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Rocket Cellini V3 PID - kolejny problemik :)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwiecień 2017, 08:02:16 »
To nie wyjmujesz zbiornika do mycia? Przed demontażem pokrywy wyjmuje się go w identyczny sposób.

Offline Wolfer

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwiecień 2017, 13:46:13 »
Nie, nie wiem jak go wyjąc, proszę o info.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2017, 13:51:07 »
Jest na wcisk, wystarczy go podnieść do góry...

Offline piomic

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:11:47 »
Ale jak to... Masz ekspres już na tyle długo, że zwichnęła się krańcówka a jeszcze go nie myłeś?
O ile pamiętam pod zbiornikiem też jest jakaś śruba. Mocno w górę ciągnij. Przed ponownym montażem dobrze jest usunąć wodę z gniazda w które wciskasz wylot zbiornika bo lubi trysnąć.

Offline Wolfer

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:18:09 »
Nigdy nie wyciągnąłem zbiornika. co nie znaczy że go nie myłem. zbiornik jest na tyle duży że można go umyć "w ekspresie"
Teraz pojawiła się potrzeba wyjęcia zbiornika więc dopytuję.

Nawiązując do tematu:
- krańcówkę już namierzyłem, zamówię ją i sam wymienię.
- syczenie zaworu jest prawdopodobnie spowodowane kamieniem. Będę chciał sam spróbować odkamienić ale trochę się tego obawiam.

Wymiana krańcówki podlegała by jeszcze gwarancji natomiast odkamienienie to ~500zł

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwiecień 2017, 22:36:35 »
Nigdy nie wyciągnąłem zbiornika. co nie znaczy że go nie myłem. zbiornik jest na tyle duży że można go umyć "w ekspresie"
Wolno spytać czym i jak go myłeś bez wyciągania? I jak go wypłukałeś?

- syczenie zaworu jest prawdopodobnie spowodowane kamieniem. Będę chciał sam spróbować odkamienić ale trochę się tego obawiam.
Odkręcasz, czyścisz i na jakiś czas kłopot. Jak w fatalnym stanie to lepiej wymienić na nowy. No i raczej przy wyłączonym, zimnym ekspresie :)

Offline Wolfer

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maj 2017, 21:02:59 »
Wolno spytać czym i jak go myłeś bez wyciągania? I jak go wypłukałeś?

Odkręcasz, czyścisz i na jakiś czas kłopot. Jak w fatalnym stanie to lepiej wymienić na nowy. No i raczej przy wyłączonym, zimnym ekspresie :)

Czyściłem wszystko czystą gąbką, później wycierałem wszystko do sucha, nie wiedziałem jak się wyciąga ten zbiornik, a nie chciałem czegoś
połamać.
Teraz już jestem mądrzejszy o tą wiedzę i bez problemu wyciągam zbiornik do mycia.

Jestem już po pierwszym demontażu obudowy ekspresu w celach oględzin.
Mam kilka pytań i myślę że to będzie dobre miejsce aby je zadać.

Przechwytywanie2.jpg

W załączonym powyżej zdjęciu (mam nadzieję że je widać bo miałem kłopot z podglądem)
zaznaczyłem zawór ten który się zamyka przy 100 stopniach i który zaczął mi syczeć.

1) Czy mam go odkręcić i wyczyścić?

2) Czy pozostawić zawór i odkamienić ekspres (teoretycznie powinno pomóc na syczenie)

3) Chciałbym odkamienić ekspres używając instrukcji załączonej przez użytkownika "Spinacz" - "Odkamienianie HX-a"
Zgodnie z tą instrukcją do odkamienienia boilera należy zatkać zawór rozszerzalnościowy, tylko jak to zrobić w moim modelu
skoro wszystko jest połączone na sztywno?

4) Czy w przypadku demontażu w/w zaworu należy wymienić jakieś podkładki?

Oraz drugi temat:
Chciałbym wymienić zużyty już microswitch (załączenie pompy)
model: NR6K5
Obecnie Rocket stosuje już poprawione włączniki (z rolką)

5) Czy ma ktoś może jakiś namiar poza Rocket it aby kupić taki włącznik?

Offline piomic

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maj 2017, 21:05:54 »
Pisz do Rogera.

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maj 2017, 07:07:14 »
1. tak (tą górną część z białym oringiem)
2. wyczyszczenie tego zaworu jest jednak mniej pracochłonne (i bezpieczniejsze) niż odkamienianie HXa. Polecam lekturą tego wątku kiedy odkamienienie całego układu może być konieczne.
3. Jeśli dobrze zrozumiałem instrukcję, zawór ma być niedrożny, czyli ciśnienie ma znajdować ujście. Wystarczy wcisnąć ten środkowy 'dzyndzel' np wykałaczką.
4. hmm, jeśli dobrze pamiętam to poza białym oringiem jest jeszcze jedna podkładka. Zależy od stanu, zazwyczaj wymienia się cały element (jeśli czyszczenie nie pomaga)
5. jak @piomic podpowiada, pisz do @roger :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi