Nigdy nie wyciągnąłem zbiornika. co nie znaczy że go nie myłem. zbiornik jest na tyle duży że można go umyć "w ekspresie"
Wolno spytać czym i jak go myłeś bez wyciągania? I jak go wypłukałeś?
- syczenie zaworu jest prawdopodobnie spowodowane kamieniem. Będę chciał sam spróbować odkamienić ale trochę się tego obawiam.
Odkręcasz, czyścisz i na jakiś czas kłopot. Jak w fatalnym stanie to lepiej wymienić na nowy. No i raczej przy wyłączonym, zimnym ekspresie 
Czyściłem wszystko czystą gąbką, później wycierałem wszystko do sucha, nie wiedziałem jak się wyciąga ten zbiornik, a nie chciałem czegoś
połamać.
Teraz już jestem mądrzejszy o tą wiedzę i bez problemu wyciągam zbiornik do mycia.
Jestem już po pierwszym demontażu obudowy ekspresu w celach oględzin.
Mam kilka pytań i myślę że to będzie dobre miejsce aby je zadać.

W załączonym powyżej zdjęciu (mam nadzieję że je widać bo miałem kłopot z podglądem)
zaznaczyłem zawór ten który się zamyka przy 100 stopniach i który zaczął mi syczeć.
1) Czy mam go odkręcić i wyczyścić?
2) Czy pozostawić zawór i odkamienić ekspres (teoretycznie powinno pomóc na syczenie)
3) Chciałbym odkamienić ekspres używając instrukcji załączonej przez użytkownika "Spinacz" - "Odkamienianie HX-a"
Zgodnie z tą instrukcją do odkamienienia boilera należy zatkać zawór rozszerzalnościowy, tylko jak to zrobić w moim modelu
skoro wszystko jest połączone na sztywno?
4) Czy w przypadku demontażu w/w zaworu należy wymienić jakieś podkładki?
Oraz drugi temat:
Chciałbym wymienić zużyty już microswitch (załączenie pompy)
model: NR6K5
Obecnie Rocket stosuje już poprawione włączniki (z rolką)
5) Czy ma ktoś może jakiś namiar poza Rocket it aby kupić taki włącznik?