Gdy grzebałem po necie szukając wskazówek na temat profilowania ciśnienia trafiłem na filmik Lanca Hedricka, gdyby ktoś nie kojarzył z nazwy, to taki wąsaty czeski metal.
Wspomniał o zagrożeniach wynikających ze stosowania niskiego ciśnienia na początku ekstrakcji, ponieważ powoduje ono obniżenie integralności ciastka kawowego co w efekcie zwiększa przepływ, podekstrakcję, kanały i inne niepożądane uroki tego sportu. W drugą stronę, wysokie ciśnienie od startu zachowuje wspomnianą integralność i uspokaja przepływ. Moje obserwacje z pierwszych dni używania profilowania potwierdzają te spostrzeżenia.
Jak to się ma do siły tampingu?
Niska siła tampingu również może powodować popsucie integralności ciastka kawowego, jak widać na wykresach
@Jka57, ekstrakcja była bardzo krótka, z trzykrotnie wyższym przepływem, a ciśnieniu zabrakło ok 2 BAR do maksymalnego.
Mocniejsze ubicie wpływa na szybsze zbudowanie ciśnienia co zapobiega rozpadowi ciastka, mniejsze szanse na kanały i bardziej równomierny przepływ co w efekcie powinno dać zauważalnie lepsze wyniki w filiżance.
Wiele razy czytałem o marginalnym znaczeniu siły ubicia, ale nigdy nie pokrywało się to z moimi spostrzeżeniami. A będzie tego już z 15 lat.