Autor Wątek: Siła tampingu - czy ma znaczenie.  (Przeczytany 38604 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Lipiec 2024, 09:04:12 »
Gdy grzebałem po necie szukając wskazówek na temat profilowania ciśnienia trafiłem na filmik Lanca Hedricka, gdyby ktoś nie kojarzył z nazwy, to taki wąsaty czeski metal.

Wspomniał o zagrożeniach wynikających ze stosowania niskiego ciśnienia na początku ekstrakcji, ponieważ powoduje ono obniżenie integralności ciastka kawowego co w efekcie zwiększa przepływ, podekstrakcję, kanały i inne niepożądane uroki tego sportu. W drugą stronę, wysokie ciśnienie od startu zachowuje wspomnianą integralność i uspokaja przepływ. Moje obserwacje z pierwszych dni używania profilowania potwierdzają te spostrzeżenia.

Jak to się ma do siły tampingu?
Niska siła tampingu również może powodować popsucie integralności ciastka kawowego, jak widać na wykresach @Jka57, ekstrakcja była bardzo krótka, z trzykrotnie wyższym przepływem, a ciśnieniu zabrakło ok 2 BAR do maksymalnego.
Mocniejsze ubicie wpływa na szybsze zbudowanie ciśnienia co zapobiega rozpadowi ciastka, mniejsze szanse na kanały i bardziej równomierny przepływ co w efekcie powinno dać zauważalnie lepsze wyniki w filiżance.

Wiele razy czytałem o marginalnym znaczeniu siły ubicia, ale nigdy nie pokrywało się to z moimi spostrzeżeniami. A będzie tego już z 15 lat.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Lipiec 2024, 11:47:17 »
Mój ekspres wykresów nie robi i musiałem użyć kartki i ołówka, a że nigdy nie robiłem takiego testu to zrobiłem bo ciekawość zwyciężyła - stały czas ekstrakcji 35s z 14,6g kawy, bez preinfuzji:
- lekki tamp max 5kg -> 58,4g
- normalny tamp ok 12-15kg -> 54,8g
- mocny tamp - pewnie ok 30kg -> 50,9g

Więc różnica jest, ale nie jakoś szokująca (7%). W smaku różnica też jest subtelna ale jednak jest - lekki tamp pijalny, mocny tak trochę nie bardzo, normalny dobry - aż mi było szkoda wylać i wypiłem. Więc wyszło mi że jednak trzeba uważać i ubijać średnio, a jak nie to lepiej w stronę lekkich niż za mocnych. Przy preinfuzji by pewnie wyszła  większa różnica, ale nie używam.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Lipiec 2024, 12:52:36 »
Czas ekstrakcji jest pochodną -- najmniej istotną chyba zmienną w tych sprawach. Warto "ustalić" coś innego: uzysk i wtedy dopiero zbadać różnice organoleptycznie.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Lipiec 2024, 13:11:19 »
Dokładnie, albo sam czas.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Lipiec 2024, 13:15:42 »
Czas ekstrakcji jest pochodną -- najmniej istotną chyba zmienną w tych sprawach. Warto "ustalić" coś innego: uzysk i wtedy dopiero zbadać różnice organoleptycznie.
Zdecydowanie popieram, dlatego wybrałem ekspres z programowalną dozą objętościową i to się nie zmienia, czas traktuję tylko orientacyjnie w razie czego żebym miał jakąś wskazówkę w którą stronę iść z przemiałem.😉

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Lipiec 2024, 13:44:31 »
dlatego wybrałem ekspres z programowalną dozą objętościową i to się nie zmienia,

A ja nic nie musiałem wybierać  :lol2: takie coś już jest tam wgrane ja tylko sobie wybieram czy to ma być np. tak jak na tej fotce 40g czy np.10g tyle zaprogramuję i przy takiej wadze mi się to zatrzyma +/- jakaś tam odchyłka na kropelki :lol2: z tym że czasu dla tych 40/10g nie ustawię albo nie umiem tego ustawić, za to tamprem mogę na coś tam wpłynąć.

20240703_133217.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Lipiec 2024, 14:11:02 »
Otwierasz torebkę kolejnej kawy, a tu Jerzy ze swoim szotomierzem :wow2:.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #97 dnia: 03 Lipiec 2024, 14:50:32 »
A ja nic nie musiałem wybierać   takie coś już jest tam wgrane ja tylko sobie wybieram czy to ma być np. tak jak na tej fotce 40g czy np.10g tyle zaprogramuję i przy takiej wadze mi się to zatrzyma +/- jakaś tam odchyłka na kropelki
Chyba mnie nie zrozumiałeś, pisałem że wybrałem taki ekspres gdzie mogę zaprogramować objętość dozy czyli to samo co Ty później napisałeś o swoim.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Lipiec 2024, 14:59:34 »
To nie do końca to samo co waga uzyskanego naparu. Decent pobiera dane z wagi na bieżąco w trakcie zaparzania, a programowana doza jest realizacją programu, niezależnie od efektu i uzysku.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Lipiec 2024, 15:04:43 »
To nie do końca to samo co waga uzyskanego naparu.

Przecierz napisałem

tyle zaprogramuję i przy takiej wadze mi się to zatrzyma +/- jakaś tam odchyłka na kropelki 

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Lipiec 2024, 15:06:41 »
Przecierz napisałem
Ale @krystians tłumaczy komuś innemu to, co napisałeś. Do not worry, be happy. Jest jakiś związek między objętością a wagą, ale oczywiście waga jest bardziej miarodajna.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #101 dnia: 03 Lipiec 2024, 15:07:17 »
To nie do końca to samo co waga uzyskanego naparu. Decent pobiera dane z wagi na bieżąco w trakcie zaparzania, a programowana doza jest realizacją programu, niezależnie od efektu i uzysku.
Zważ sobie 2 razy np. po 60ml wody czy espresso i napisz jaka była różnica w wadze. ;)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Lipiec 2024, 15:08:45 »
Ale to jest test powtarzalności wagi , czy test zaparzania przez program? Zważ sobie espresso z kaw o różnym czasie od palenia albo w ogóle różnych kaw przepuszczonych przez program zaparzania i sprawdź czy jest taki sam uzysk w filiżance. W przypadku Decenta będzie zawsze uzysk zważony i zatrzyma się w okolicach 40 gram. W przypadku programu program przepuści zadaną ilość wody niezależnie od uzysku.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #103 dnia: 03 Lipiec 2024, 15:13:05 »
Jeżeli zaprogramuje dozę z wagą bo tak robię a ekspres mierzy objętość uzyskanego naparu, i później go odtwarza objętościowo przepływomierzem to wagowo wyjdzie bardzo podobnie albo tak samo. Przepływomierz jest w grupie i mierzy wodę z niej wypływającą.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #104 dnia: 03 Lipiec 2024, 15:14:42 »
dozę z wagą
Nie wiem co to znaczy zaprogramować dozę z wagą, w przypadku gdy ekspres nie ma możliwości sprawdzenia wagi naparu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi