Czas podzielić się opinią z ostatniego zakupu. Zamówiłem 3 kawki(głównie z myślą o żonce i metodach alternatywnych):Brazylia Nossa Senhora de Fatima, Etiopia YCheffe KONGA Gr.1, Honduras Cafe Organico Marcla S.A. de C.V.
Teraz po kolei:
1Brazylia: w alternatywach jest fajna, przyjemna, stosunkowo łagodna: słodkawa z delikatnym przełamaniem kwasku oraz delikatną nutą owocową; z ekspresu w postaci espresso jak dla mnie za mocna, zbyt intensywna za to z cudowną cremą.
Pozostałe dwie testowane tylko w alternatywach.
2Etiopia cudowna pod każdą postacią czy to V60-2 czy FP, Chemex kawiarka (cudowny intensywna woń rozchodząca się po całym domu). Wyraźnie wyczuwalna słodycz, bardzo delikatna, łagodna, wyraźnie wyczuwalne aromaty kwiatowe, przełamywane delikatną kwaskowatością.
3Honduras niestety na temat tej kawy zbyt wiele nie jestem w stanie powiedzieć. Jak dla mnie woń melasy jest zbyt intensywna, dominująca, skrywająca pozostałe akcenty. Po prostu żeby się jej napić musiałem zatykać nos. Przy zatkanym nosie, rozcierając napar językiem po podniebieniu okazała się zaskakująco łagodna będąc jednocześnie esencjonalną... niestety nie będę jej opisywał dalej, bo będę nie do końca wiarygodny.
Antonio czekam na kolejną propozycję kaw(z 3-4 rodzaje), z przeznaczeniem do alternatyw. Mile widziane z dwa rodzaje nawiązujące do etiopi i z dwa nowe rodzaje w celu poszerzania horyzontów.