Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1948511 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3255 dnia: 06 Marzec 2017, 18:41:26 »
Myślę, że to kwestia gustu. Ostatnio przyjechała siostra żony i namówiłem ją na dripa z Kostaryki od Antonia. Dla mnie to bardzo smaczna, słodka owocowo kwaskowa kawa, którą gdybym miał ustawić z czymś rozpoznawalnym to postawiłbym koło domowego kompotu z wiśni czy malin. Dla szwagierki to był po prostu niepijalny kwas, miałem podwójną porcję dla siebie :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #3256 dnia: 06 Marzec 2017, 18:43:19 »
No widzisz dla mnie kostaryka  Finca tono nie jest kwasna jest idealna kawa ale ostatnio zauważyłem ze  jak kawki przestygna to sa okropnie kwasne wiec pytam dlaczego ?
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2017, 18:46:33 wysłana przez Kawusia »
Punks not dead just sucks now !

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #3257 dnia: 06 Marzec 2017, 18:45:54 »
A jaką masz temperaturę parzenia?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

« Odpowiedź #3258 dnia: 06 Marzec 2017, 18:48:28 »
Kenie parze od 90-92 drip kalita drobno zmielona czas do 2:45-3 m 22-25g na 350-370ml

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #3259 dnia: 06 Marzec 2017, 18:53:27 »
Spróbuj podnieść jeszcze temperaturę na 94-96 teoretycznie powinno zmniejszyć kwaski.

Marek.

« Odpowiedź #3260 dnia: 06 Marzec 2017, 18:54:30 »
Wydaje mi sie ze podniesienie temp wlasnie podniesie kwaski ?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #3261 dnia: 06 Marzec 2017, 18:56:02 »
Z mojego doświadczenia, co prawda może niezbyt długiego, jest tak jak napisałem.

Marek.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3262 dnia: 06 Marzec 2017, 18:57:53 »
Zmiana smaku, jaką zauważyłeś jest jak najbardziej normalna. Wraz ze stygnięciem naparu, kwaskowatość nieco rośnie. Temperatura ma duży wpływ na naszą percepcję smaku...

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #3263 dnia: 06 Marzec 2017, 19:23:21 »
No bywa, że po wystygnięciu kwasowość Kenii robi się natarczywa, wręcz nieprzyjemna.
Mam na to sposób - dodać garść kostek lodu ;)  :szampan:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3264 dnia: 06 Marzec 2017, 20:44:21 »

Zapomniałem dodać: niesamowita jest Brazylia Aparecida w dripie

Namówiłeś mnie :)

Myślę, że się nie zawiedziesz. Wprawdzie to wciąż tylko Brazylia i daleko jej do najlepszych ale jednak czymś pozytywnym wyróżnia się na stole w cuppingu.

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #3265 dnia: 06 Marzec 2017, 20:52:58 »
Wziąłem ją do przelewowca w pracy. Do domu Juicy i żony ulubione Kenie :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #3266 dnia: 07 Marzec 2017, 13:59:11 »
Juicy 2017 o chyba bardzo udany powrót do mojego najlepszego przelewowego blendu. Tym razem połączyłam Kolumbię Carmen Sotara z Kenią Ruthagati, uzyskując słodycz i amplifikację owocowych aromatów. W moim odczuciu to połączenie jest jeszcze ciekawsze, niż polączenie Kenii z Sulawesi.

Kolumbię Fernandez Cauca wypaliłam tym razem tak, żeby ta kawa NA PEWNO byla dobra w espresso. Ma ono konkretne body i cętki na cremie, aromaty są bardzo OWOCOWE: przypominają jednak nie świeżo wyciskany sok owocowy, lecz raczej ciemną, gęstą konfiturę z jeżyn. Odważni i lubiący kwaskowatość mogą także jako espresso zaparzać Juicy, Kenię Ruthagati czy Rwandę Bushoki. Bardziej "spokojną" i mniej kwaskowatą  propozycją będzie Etiopia Nefas Farm oraz Honduras naturalny Comsa: palenie w w torbach półkilowych jest ciemniejsze a w ćwiartkach jaśniejsze. To drugie mogę polecić także do metod przelewowych.
Etiopia Ambela zdecydowanie przeznaczona jest do przelewu.

Królową dripa będzie Pacamara: jest to ekstremalnie jasne palenie, ale bardzo słodkie  :szampan:. Myślę, że ta kawa będzie się "rozkręcać w czasie", podobnie jak Geisha. Propozycją słodką, kwiatową czy wręcz MIODOWĄ jest Ekwador. Zielonego ziarna zostało już niewiele i dostawca nie przewiduje ponownego zakupu w tym roku :-(.

Bardzo lubię też obie "swoje" Brazylie o nazwie "La Nostra Senhora": de Fatima królować będzie w espresso a Aparecida w dripie. Fantastyczną, w moim odczuciu, propozycją do metod przelewowych jest Gwatemala Los Pinos, którą tym razem wypaliłam nieco "wyraziściej", wydobywając sporo kwiatów  :kwiat:.. Aromaty Gwatemali budzą skojarzenia z mytymi kawami z Etiopii.

Miłośnikom owocowej intensywności polecam Kenię Rungeto pb oraz bardzo słodką Kenię Ruthagati  :pycha:

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3267 dnia: 07 Marzec 2017, 17:44:40 »
Kolumbię Carmen Sotara

Dziś nam te ziarna stanęły w młynku firmowym (Wilfa Concept) i ani rusz dalej do przelewu. Strasznie twarde są ;)
Wziąłem trochę do domu do testów i na Comandante poszło lepiej, aczkolwiek z większym oporem niż zazwyczaj nawet przy Keniach.
A w filiżance fajny cytrusowo-drzewny długi posmak :)

« Odpowiedź #3268 dnia: 07 Marzec 2017, 17:47:58 »
Moj Virtuoso mieli wszystko pieknie nawet wasze duze ziarna z Keni . Z  Mujeres nie mialem zadnych problemow bzyk i po sprawie . [emoji12]

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #3269 dnia: 07 Marzec 2017, 21:01:26 »
Odebrałem dzisiaj przesyłkę z paczkomatu (zamówioną wczoraj). Torebkom chyba dobrze się podróżowało, bo się rozmnożyły ;) Dzięki! :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi