Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1948325 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3225 dnia: 25 Luty 2017, 15:44:49 »
Znam Geishe, które bardzo szybko tracą aromaty: z renomowanych upraw i od renomowanych roasterów.
Z mojego doświadczenia wynika, że kawami najdłużej utrzymującymi aromat są Etiopie I Kenie. Być może związane to jest z ilością antyoksydantów w tych ziarnach a być może z ich twardością czy też specyfiką aromatycznych molekuł.

Z drugiej strony znam Kenie, które śmiało można postawić na stole razem z Geishami: dla niektórych będą nawet bardziej intrygujące. Z panamskimi Geishami śmiało rywalizować mogą niektóre panamskie Pacamary a z panamskimi Geishami Geishe z Kolumbii. Tak czy tak Cerro Azul jest jedną z najlepszych, jakie piłam  :szampan:

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #3226 dnia: 25 Luty 2017, 16:04:57 »
Jeśli będziecie mieli taką Pacamarę w ofercie, to bardzo chętnie kupię paczkę.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #3227 dnia: 25 Luty 2017, 19:17:05 »

panamskie Pacamary

Ooooo... święta prawda.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3228 dnia: 26 Luty 2017, 11:15:20 »
No cóż..panamskiej Pacamary jako surowca NA RAZIE raczej nie planuję: tak jak kiedyś wspominałam, Antonio zrobił mi w zeszłym roku fantastyczny imieninowy prezent, kupując zestaw aukcyjnych próbek z konkursu The Best of Panama. Najlepsza z Pacamar miała bardzo wysoką cenę, porównywalną do Geishy i żeby promować ją w naszym kraju, musiałabym chyba dopłacić do wsadu do pieca :nienie:. Klienci są, ale nigdy nie wiadomo, czy CAŁY WSAD i CAŁY WOREK jednak się sprzeda. :szampan:

Pacamara z Kolumbi także tania nie jest (21.5 Euro + koszty transportu - 20% wagowego ubytku) i jest sensorycznie FANTASTYCZNA. Czekam na nią i to jest koniec szaleństw tej wiosny  :kwiat:

Jeśli ktoś miałby natomiast ochotę powierzyć mi do palenia własną Geishę lub Pacamarę, to chętnię się podejmę   :szampan:. Temat studiowałam długo i wiem, że ziarna raczej nie zepsuję..Mogę się podjąć palenia takich rarytasów na zlecenie: najchętniej wsad 10-kg z marginesem na kilka próbnych paleń na samplerze, żeby dobrze poznać dany mikrolot. Zapraszam :uklony:
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2017, 11:18:26 wysłana przez Elka »

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3229 dnia: 26 Luty 2017, 11:45:02 »
To moze kampania na polakpotrafi lub wspieram.to?
Moze udaloby sie uzbierac na zakup i wypalenie takiej geishy/pacamary a nagrodami za wsparcie bylyby roznej wielkosci paczki? :)
Wtedy z gory wiadomo czy caly worek sie sprzeda :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3230 dnia: 26 Luty 2017, 11:51:56 »
Mogę się podjąć palenia. Wtedy tak to można zorganizować, że "Polak" kupi worek Panamy z konkursu na aukcji..jeśli przebije ofertę konkurencji, przeważnie azjatyckiej.

Nie chciałabym wchodzić w ŻADNE kwestie biznesowe. Mogę się podjąć tylko usługi palenia. Mogę także wypalić próbki i zorganizować PŁATNY cupping publiczny. Próbki nie są tanie, ale jest ich około 40-tu. Dla mnie to jest 3-4 dni pracy przy samplerze.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3231 dnia: 26 Luty 2017, 11:58:49 »
Tak dla rozeznania, tu są wyniki aukcji zeszłorocznej The Best of Panama. Podane ceny są cenami za librę, czyli za około pół kilograma. Osobno można kupić set próbek aukcyjnych Hacienda La Esmeralda:

http://auction.stoneworks.com/PA2016/final_results.php
http://auction.stoneworks.com/ES2016/final_results.php

Próbowaliśmy tego wszystkiego, próbek Esmeraldy zostało nam jeszcze na 1 palenie, ponieważ są podwójne :-).
Proszę o zwrócenie uwagi, jak bardzo te mikroloty mogą RÓŻNIĆ się cenowo. Dla niektórych firm azjatyckich ważne jest pochwalenie się, że byli w stanie zdobyć dla swoich klientów NAJLEPSZE mikroloty. 
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2017, 12:03:27 wysłana przez Elka »

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #3232 dnia: 26 Luty 2017, 12:23:11 »
Ceny niektórych z tych kaw nie są jakoś bardzo zaporowe
Pozostaje pytanie czy są warte tych kilkudziesięciu dolarów (czy ich ceny nie są napompowane tym, że są to panamskie geishe/pacamary). Czy nie smaczniejsze w tej samym przedziale cenowym będą te same gatunki ale z innych krajów.
Elu - Ty masz największe doświadczenie - jak wygląda to z Twojej perspektywy?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3233 dnia: 26 Luty 2017, 13:02:15 »
Ceny niektórych z tych kaw nie są jakoś bardzo zaporowe
Pozostaje pytanie czy są warte tych kilkudziesięciu dolarów (czy ich ceny nie są napompowane tym, że są to panamskie geishe/pacamary). Czy nie smaczniejsze w tej samym przedziale cenowym będą te same gatunki ale z innych krajów.
Elu - Ty masz największe doświadczenie - jak wygląda to z Twojej perspektywy?

Czy nie są to ceny zaporowe? :-). Proszę przemnóż je przez 2 (nie znam dokładnego przelicznika libra/kg), ale to są ceny za pół kilograma..:-). Uwzględnij TRANSPORT z Panamy mikrolotu (worek 40 kg) a nie całej palety. Weź też pod uwagę, że roaster wykona kilka/kilkanaście próbnych paleń na samplerze (wrzut 120 g) kawy, żeby zorientować się, jaki jest jej sensoryczny potencjał. Gdy ostatecznie zdecydujemy się na wrzut do pieca docelowego 10 kg, z pieca wyjdzie zaledwie trochę ponad 8 kg, z czego część odłożymy na testy. Jeśli palimy dla kogoś więcej, to przecież do ceny produktu finalnego trzeba dołożyć chociażby Vat, nie mówiąc o kosztac :pycha:h torebek czy osoby pakującej. Wychodzi tego DUŻO.

Przechodząc do drugiego pytania: kawy są ZAJEBISTE! :-)..co więcej, jakość rzeczywiście skorelowana jest z ceną. Niektóre z nich RZECZYWIŚCIE bardzo wyróżniały się na stole. Jedna z panamskich Pacamar w szczególności mnie urzekła. Miałam też parę wytypowanych, moim zdaniem, NAJLEPSZYCH Geishy.

Cerro Azul z Kolumbii w porównaniu z tymi Panamami ma najlepszą jakość w stosunku do ceny. Pacamara Las Margeritas też była REWELACYJNA jak dla mnie. Tegoroczny mikrolot podobno jest bardziej kwaskowaty w stosunku do ubiegłorocznego. Jestem na etapie zamawiania transportu, więc wkrótce zobaczymy  :pycha:

Offline andrak Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Accademia, Bialetti Mokona, Aeropress, V60, Chemex
  • Młynek: Comandante, Porlex Mini
« Odpowiedź #3234 dnia: 26 Luty 2017, 13:21:10 »
Czy możliwość ‚przetasowania blendów w ramach zestawów“, o której wczoraj pisała Elka będzie możliwe? Albo nabycie 2 takich samych zestawów za 210 zeta?

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
« Odpowiedź #3235 dnia: 26 Luty 2017, 13:27:30 »
Będzie jeszcze w ofercie Mefisto i Beauty and Beast?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3236 dnia: 26 Luty 2017, 13:37:35 »
Mefisto na pewno za kilka dni. Co do B&B zastanawiam się nad proporcją Hondurasu do robusty. Ela mi sugeruje, by było to 20/80. Ostatnio było 33/66 ;), a wcześniej jeszcze 40/60. Sam robusty w dużej ilości nie toleruję, ale wiem że ma ona swoich miłośników. Jak te ostatnie mieszanki smakowały?

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
« Odpowiedź #3237 dnia: 26 Luty 2017, 13:44:33 »
Mi smakowały bardzo, to takie moje klimaty. Czekam żeby wróciły do sprzedaży jak najszybciej, kawa z ostatniego zamówienia się skończyła :-(.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3238 dnia: 26 Luty 2017, 14:45:01 »
http://auction.stoneworks.com/PA2016/final_results.php

Najdroższa kawa Nuguo Signature: 164$ za lb, czyli 360$ za kg = 1500 PLN za kg czystego surowca. Doliczając poszczególne dodatkowe koszty po drodze wnioskuję że pewnie wyjdzie 2 razy drozej albo i wiecej, czyli załóżmy 4000 PLN za 1kg już wypalonej i zapakowanej kawy. To daje nam 1000 PLN za paczke 250g!
Idąc dalej za tymi wyliczeniami, biorąc dozę 12g na jedną filiżankę, wychodzi że jej koszt to bagatela 50 PLN. (no chyba że trochę przesadziłem z tymi dodatkowymi kosztami po drodze :) )

Naprawdę ciężko mi zrozumieć tych Azjatów co pompują te ceny. Szczególnie że akurat ta kawa jest jeszcze polewana musem z mango w procesie produkcji: http://auction.stoneworks.com/grower_profile.php?LotNum=PA-IN-01&AuctionID=PA2016
Czy to aby już nie podchodzi pod kawe aromatyzowaną??
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2017, 15:09:32 wysłana przez untoldex »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #3239 dnia: 26 Luty 2017, 14:56:14 »
Proszę przemnóż je przez 2 (nie znam dokładnego przelicznika libra/kg), ale to są ceny za pół kilograma... Uwzględnij TRANSPORT z Panamy mikrolotu (worek 40 kg) a nie całej palety. Weź też pod uwagę, że roaster wykona kilka/kilkanaście próbnych paleń na samplerze (wrzut 120 g) kawy, żeby zorientować się, jaki jest jej sensoryczny potencjał. Gdy ostatecznie zdecydujemy się na wrzut do pieca docelowego 10 kg, z pieca wyjdzie zaledwie trochę ponad 8 kg, z czego część odłożymy na testy. Jeśli palimy dla kogoś więcej, to przecież do ceny produktu finalnego trzeba dołożyć chociażby Vat, nie mówiąc o kosztac :pycha:h torebek czy osoby pakującej. Wychodzi tego DUŻO.

Numer 11 - Altieri Geisha Natural jedna z tańszych Geishy
Cena za worek 69 kg (libra to po łacinie waga, lbs to skrót od pound czyli funt 0,4535 kg. Wiem wychodzi 68kg, ale z panamy worki wychodzą o wadze 69 kg) - $6,525  zaokrąglimy do $7000, żeby pokryć pozostałe koszty.
Przy dzisiejszym kursie dolara, wychodzi na złotówki: 28 600 zł
Niech zostanie z tego 55 kg = 220 paczek po 250 gramów = 130 zł za paczkę bez zarobku, pod warunkiem, że sprzeda się wszystko.
Dużo :) nawet bardzo
WITAM I POZDRAWIAM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi