Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1948383 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2775 dnia: 08 Listopad 2016, 20:24:53 »
Myślę, że następczynie Rocko nie będą gorsze. Moim ulubionym espresso jest teraz Nefas Farm..
Próbuję nieco ciemniejszych paleń Ambeli na samplerze, żeby i z tej kawy ekspres mógł wycisnąć pełnię "aromatycznego szczęścia"  :szampan:.
Co do Finca Licho sama mam ogromny sentyment do tej plantacji należącej do dwunastki pracowitych braci i sióstr. Naturala z tej plantacji w tym roku nie będzie. Pojawią się natomiast ziarenka z obróbki mokrej: już wkrótce :-)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2776 dnia: 09 Listopad 2016, 13:31:34 »
Co do Kostaryk: właśnie wypaliłam pierwszy tegoroczny "wsad" Hacienda Sonora: z obróbki naturalnej :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2777 dnia: 10 Listopad 2016, 12:19:41 »

Aromat genialny, prawie jak geisha. Smak pełen równowagi, słodyczy. A jak u was?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2778 dnia: 10 Listopad 2016, 12:46:17 »
Jak zawsze ekspresowa realizacja zamówienia. Dziękuję za dodatkowe ziarenka, ja swojej Etiopii jeszcze nie otworzyłem. Po jakim czasie optymalnie będzie otworzyć? chyba w ciągu pierwszych 2 tygodni od palenia, powinny  jeszcze fajnie dojrzewać aromaty?

Na razie dobrałem się tylko do Hondurasu Comsa natural i jest super smaczny z kawiarki, gęsty, słodki i owocowo-winny, lekko żywiczny, mniam.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2016, 12:49:03 wysłana przez krystians »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2779 dnia: 10 Listopad 2016, 14:02:52 »
Ja długo nie wytrzymałem... Ambela została otwarta jak tylko przytargałem paczkę z paczkomatu :)

Na pierwszy ogień poszedł chemex i było fajnie, ale bez szału (się dopracuje i szał będzie ;) ). Drugie podejście to kalita i tutaj to już prawdziwa feria smaków  :pycha:

Mlaskałem jak głupi...

Zaraz poleję przez V60, na samą myśl mi ślinka cieknie ;)

Wielkie dzięki za dodatkowe ziarenka  :ok:

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2780 dnia: 10 Listopad 2016, 16:36:37 »

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #2781 dnia: 10 Listopad 2016, 20:27:40 »
niech ktoś lepiej skrobnie jak się ma sidama do rocko mountain, bo rocko to mistrzostwo świata ;)
- jeszcze nie zamawiam dopóki nie skonsumuję innych różnych zapasów, a jest ich jeszcze ze 2 kilo...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2782 dnia: 10 Listopad 2016, 22:07:10 »
Dopiero dziś wieczorem otworzyłem pakę, jutro zaczynam testy. Dziękuję za prezenty, rozumiem że ta paczka bez etykiety to zagadka-niespodzianka? Mam ocenić nie sugerując się nazwą?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2783 dnia: 11 Listopad 2016, 13:38:04 »
Właśnie sporządziłem mały domowy cupping i tak:

Jako następce Roco okrzyknę (oczywiście na ten moment) Etiopię Guji AMBELA -- słodziak jakich mało, poziomki też są. Etiopia Sidama NEFAS z poziomkami też się widziała, ale dla mnie jest bardziej herbaciana, kwiatowa, również bardzo słodka, nienachalna, ale absolutnie nie nudna. Obie mają bardzo przyjemną, delikatną kwasowość. Przy nich Konga wypada bardzo orzeźwiająco (jak to washed). Bardzo mnie cieszy, że będę mógł sobie tymi Etiopiami dowolnie żonglować nie przejadając się żadną.
Na koniec (stołu, nie rankingu) Kolumbia Cauca La Esperanza -- gęsta i napakowana, pełna wszystkiego, czysta i słodka (właśnie, na stronie czytam o winnej kwasowości, może i tak, a może to wrażenie w połączeniu z gęstością, mniejsza o to, bo słodycz tej kawy wcale nie mniejsza).

I weź tu się zdecyduj na jedną paczkę ::) a gdzie Kenie, a gdzie Honduras ze swoją miodową słodyczą? Nie lubię gdy głowa boli od konieczności wyboru >:( ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2784 dnia: 11 Listopad 2016, 19:15:41 »
A ja dziś popijam Brazylię Lilith. Smakuje (choć bez poziomek).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2785 dnia: 20 Listopad 2016, 16:07:17 »
Ach ta Etiopia Rocko Mountain, jogurt truskawkowy ☕🍓

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2786 dnia: 22 Listopad 2016, 12:59:07 »
Przez ubiegły tydzień zaparzałem w formie zalewajki na śniadanie Etiopię Ambela i na koniec raz Rocko Mountain. Moim zdaniem Ambela rocks. Po tygodniowej przerwie Synestezja stwierdziła, że Kolumbia Cauca jest obłędna, a także Kostaryka Sonora (kupujcie, póki ma specjalną cenę!). Dziś w laboratorium Synestezji pali się próbki nowości, m. in. Kostaryki Finca Licho :pycha:.

Z mojej strony: projekt Chocolate Wave jest teraz "super smooth", bardzo łagodny i pachnący ma profil, a Stormy Weather ma sporo pikanterii bo zawiera ponad 30% Panamy, 10% naturalnego Hondurasu, trochę Kenii i Etiopii.

I jeszcze jedno: po dłuższej nieobecności, znowu jest czyste kakao z Ekwadoru.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2016, 13:13:54 wysłana przez Antonio »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2787 dnia: 22 Listopad 2016, 13:04:13 »
Po tygodniowej przerwie Synestezja stwierdziła, że Kolumbia Cauca jest obłędna

Jest jest, nie mogę się zdecydować gdzie parzyć... V60, Kalita i Chemex, w czym nie przelać to naprawdę pełen wypas :)

Offline kurtz

« Odpowiedź #2788 dnia: 22 Listopad 2016, 17:37:56 »
Przez ubiegły tydzień zaparzałem w formie zalewajki na śniadanie Etiopię Ambela i na koniec raz Rocko Mountain

Antonio jakie mielenie stosujesz do zalewajki?

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #2789 dnia: 22 Listopad 2016, 17:55:50 »
Przez ubiegły tydzień zaparzałem w formie zalewajki na śniadanie Etiopię Ambela i na koniec raz Rocko Mountain. Moim zdaniem Ambela rocks. Po tygodniowej przerwie Synestezja stwierdziła, że Kolumbia Cauca jest obłędna, a także Kostaryka Sonora (kupujcie, póki ma specjalną cenę!). Dziś w laboratorium Synestezji pali się próbki nowości, m. in. Kostaryki Finca Licho :pycha:.

Z mojej strony: projekt Chocolate Wave jest teraz "super smooth", bardzo łagodny i pachnący ma profil, a Stormy Weather ma sporo pikanterii bo zawiera ponad 30% Panamy, 10% naturalnego Hondurasu, trochę Kenii i Etiopii.

I jeszcze jedno: po dłuższej nieobecności, znowu jest czyste kakao z Ekwadoru.

Kiedy będzie Licho ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi