Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949743 razy)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2700 dnia: 25 Październik 2016, 17:26:03 »
Antonio, takie pytanie... na stronie MA przy zamawianiu kawy można wybrać: ziarna lub zmielenie pod konkretny ekspres ? Skąd wiadomo (tzn. skąd wiesz) jak drobny powinien być przemiał dla konkretnej maszyny ?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2701 dnia: 25 Październik 2016, 19:15:23 »
To jest taki przeciętny przemiał, dla kogoś kto forum nie czyta i jeszcze nie wie że młynek to podstawa.

Nie chwalę się telefonem przy użyciu Tapatalka.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2702 dnia: 25 Październik 2016, 19:36:01 »
Właśnie nie wiem i dlatego cierpnie mi skóra, gdy się do młynka zbliżam z zamiarem zmielenia kawy... Ustawiamy go mniej więcej tak, by powstało espresso na naszym ekspresie. Czasami bywa, że jest to trochę za drobno zmielona kawa i woda w docelowym ekspresie nie przebiła się przez kawowe ciastko...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2703 dnia: 27 Październik 2016, 11:26:00 »
Do mielenia kawy proponujemy teraz takie oto przyjemne urządzenie:

.

Motor uruchamia się portafiltrem. Młynek jest równie cichy jak opisywany wcześniej E6P, ale mój aparat dźwięki wyolbrzymia. Nagranie zrobiłem "z lewej ręki", więc trochę się to nieidealnie składa, ale wszystko najważniejsze widać. Konstrukcja jest banalna i bardzo ergonomiczna; nie ma zbrylania, kawa spada do środka. Producent zastosował w najnowszych egzemplarzach typową, blaszaną zastawkę (śluzę) na wyjściu komory żaren. Myślę, że jest to świetny młynek na domowe ale i laboratoryjne potrzeby w dziedzinie espresso. Jest mały, żarna ma stosunkowo duże 64mm, prostą regulację, na razie podoba mi się nawet bardziej niż E6P z timerami, a cena jest bardzo niewygórowana, więc zapraszam na zakupy :).
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2016, 11:46:03 wysłana przez Antonio »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #2704 dnia: 27 Październik 2016, 12:51:07 »
Są do tych Ceado może małe 250g hoppery?
Ciągle się biję z myślami czy Fiorek F4 Nano czy Ceado. Za Fiorkiem jest zdecydowanie cena a za Ceado rozmiar przy tym rozmiarze żaren. Boję się za jak wybiorę F4 to będzie mnie kusiła zamiana na jakieś 64mm. Przy Ceado pewnie już został bym aż by się w nim dziury nie powycierały.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2705 dnia: 27 Październik 2016, 12:58:48 »
Hopperki są nieduże, mają jakieś 12-15cm wysokości. Ale zapytam o jeszcze mniejsze :).

Offline dopeman

« Odpowiedź #2706 dnia: 27 Październik 2016, 20:32:03 »
Czyżby podwyżka cen kawy w mastroantonio była? :)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #2707 dnia: 27 Październik 2016, 21:51:31 »
Co tydzień kilka złotych w górę! Ciekawe kiedy przekroczą 40 zł. Jak dla mnie powoli robi się za drogo!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2708 dnia: 27 Październik 2016, 23:04:04 »
Nie co tydzień lecz raz na parę lat.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #2709 dnia: 27 Październik 2016, 23:54:22 »
Ja Mam nadzieje, ze ponizej 50 zl za paczke zadnej kawy poza lavazza niedlugo nie bedziecie mogli dostac  [emoji3]

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2710 dnia: 28 Październik 2016, 00:15:40 »
nie miałbym nic przeciwko gdyby wszystkim o 50% skoczyły wynagrodzenia przy okazji. Jeśli kawa w najbliższym czasie by tak zdrożała, to nie pozostaje nic innego jak zrezygnować z kawy albo tania kawa w dżezwie z przyprawami korzennymi i cukrem.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #2711 dnia: 28 Październik 2016, 00:26:12 »
Ziarno kawy specialty jest towarem luksusowym I nie mozna obnizac na to marzy tylko dlatego, ze kogos na to nie stac.
Nikt nie obniza ceny maybacha tylko dlatego, ze pana Mirka na to nie stac I tak samo powinno byc w tym przypadku.

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #2712 dnia: 28 Październik 2016, 00:49:58 »
Właśnie nie wiem i dlatego cierpnie mi skóra, gdy się do młynka zbliżam z zamiarem zmielenia kawy... Ustawiamy go mniej więcej tak, by powstało espresso na naszym ekspresie. Czasami bywa, że jest to trochę za drobno zmielona kawa i woda w docelowym ekspresie nie przebiła się przez kawowe ciastko...

Antonio, pytam bo tak się składa, że zamówiłem paczkę mielonej (pod mój ekspres - aby mieć jakiś punkt odniesienia prawidłowego przemiału) ale w praktyce wychodzi na to, że kawa jest za grubo zmielona i kawa się przelewa za szybko - żadne kombinacje z uciskiem czy dozą nie skutkują spowolnieniem ekstrakcji - nie żebym się czepiał, bo radzę sobie trochę inaczej (z tą konkretnie paczką, która z resztą już znika ;) ale zastanawia mnie, gdzie leży problem, bo "sypkość" tej kawy (wizualna) jest podobna jak na wielu filmach gdzie w dalszej kolejności wychodzi wzorcowe espresso - zastanawiam się czy to kwestia mojego sitka ? Do mojego ekspresu muszę mielić zdecydowanie drobniej, ale wówczas to loteria i niemalże "apteka" zarówno z dozą jak i dokładnie sprecyzowanym uciskiem tamperem, a to dość ciężko powtarzalna procedura. Na filmach wychodzi takie ładne, gęste niemal oleiste espresso, a tu... bryndza :(
A może po prostu za wiele oczekuję od mojego sprzętu ?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2713 dnia: 28 Październik 2016, 01:57:05 »
Ziarno kawy specialty jest towarem luksusowym
Owszem jest, niemniej uważam, że w normalnym kraju nie trzeba móc jeździć ohydnym i drogim autem żeby pić ponadprzeciętną kawę. Tak, wiem nie żyjemy w normalnym kraju. Jednak porównując średnią cenę kaw speciality w europie zachodniej oraz przeciętne pensje w tychże krajach, to u nas i tak wyjątkowo droga jest taka kawa. No więc wg mnie jeśli osiągniemy ceny szwedzkie kawy, przy naszych zarobkach, to wypalanie ziarna na polski rynek nie będzie miało w ogóle sensu z racji ilości odbiorców skłonnych zapłacić takie kwoty.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2714 dnia: 28 Październik 2016, 08:11:23 »
porównując średnią cenę kaw speciality w europie zachodniej oraz przeciętne pensje w tychże
Tak to możesz porównywać ceny produktów od początku do końca powstających na miejscu. Kiedy o surowiec musisz konkurować na światowym rynku nie powiesz plantatorowi "zapłacę Ci 10% ceny bo u mnie zarobki są 10x niższe niż w Szwecji".

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi