Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949724 razy)

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2520 dnia: 17 Wrzesień 2016, 16:27:51 »
Czyli wszystko zależy od ekspresu i samemu trzeba eksperymentować. W sumie na moim arc-u jasne kawy raaczej kwas i to pewnie będzie wina ekspresu. Kawa która świetnie wychodzi (moim zdaniem) to Lucaffe Classic.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2521 dnia: 17 Wrzesień 2016, 18:51:28 »
Pewnie tak jest, że Arc ma zbyt niską temperaturę (a może tylko niską pojemność cieplną?) jak na jasno palone kawy. A może jest to kwestia gustu? Generalnie niższe temperatury zaparzania stosujemy do ciemniej palonych ziaren, ale są od tego wyjątki w postaci np. maszyn Brasília, które celują w dość wysokie temperatury ale w połączeniu z bardzo dobrą preinfuzją. Ich Excelsior, choć to HX, nie ma możliwości obniżenia temperatury przez wylanie gorącej wody z grupy. Ale tego typu, duża i ciężka maszyna dobrze działa też z jasnymi kawami. Z kolei mój były ekspres E61/HX miał bardzo ograniczony obieg termosyfoniczny, więc temperatura była niska, w okolicach 80 stopni. Ale grupa E61 ma jednak kilka kg czystego metalu, więc też bardzo dobrze wychodziły jasne single.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2016, 18:54:02 wysłana przez Antonio »

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #2522 dnia: 17 Wrzesień 2016, 19:44:32 »
I to się nazywa fachowa i profesjonalna odpowiedz! Teraz już wiem że nie tylko od młynka ale i też o ekspresu ( w równie dużym stopniu) zależy efekt w filiżance. Przepraszam ale jak do tej pory studiując forum nie byłem pewien gdzie tkwi problem  teraz już wiem że to nie tylko moja wina ale też ekspresu który nie każde kawy lubi.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #2523 dnia: 19 Wrzesień 2016, 23:03:43 »
Kiedy będzie dostępna Juicy?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2524 dnia: 20 Wrzesień 2016, 14:27:10 »
Została wypalona dzisiaj :-)

Offline dopeman

« Odpowiedź #2525 dnia: 23 Wrzesień 2016, 09:57:36 »
Muszę Wam pogratulować aktualnych wypałów Konga i Kahuro. Pierwszy raz zdarza się że otwarłem tylko dwie kawy i piję je na zmianę. Zazwyczaj otwieram prawie wszystko co mam ;) a te wystarczają z nawiązką.

PYCHA!

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #2526 dnia: 23 Wrzesień 2016, 12:44:57 »
Co do Konga muszę się zgodzić, a odnośnie Kahuro narobiłeś mi wielkiego smaku... Czeka jeszcze nie otwarta na swoją kolej, ale chyba dzisiaj nie wytrzymam ... :P

Tak z innej beczki - ma ktoś przepis na Salwador Los Pirineos? Jest ok, ale tylko ok, zero szału w żadną stronę. Da się z niej coś fajnego wyciągnąć ? :)

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #2527 dnia: 23 Wrzesień 2016, 13:49:08 »
To ziarno na ktorym w tym roku startowala mistrzyni Polski baristow wiec raczej sie da :)

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #2528 dnia: 23 Wrzesień 2016, 14:17:06 »
To ziarno na ktorym w tym roku startowala mistrzyni Polski baristow wiec raczej sie da

Małysz w 2015 startował w Dakarze samochodem MINI. Czy można powiedzieć, że da się MINI pojeździć w terenie ?

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2529 dnia: 23 Wrzesień 2016, 14:46:33 »
Na tym co startował Małysz tak.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2530 dnia: 23 Wrzesień 2016, 15:08:07 »
Kochani, w pewnej stadninie koni, gdy początkujący adept, ujeżdżający pewnego konia krzyczał, że ów koń mu nie pasuje, bo jest zbyt żwawy i niebezpieczny, usłyszał od uroczej instruktorki: "Koniki są różne, ale wszystkie są dobre". Jak można mieć pretensje do niego, że jest taki a nie inny... Tyle na temat Salwadoru, Hondurasu itd. ;)
Obróbka Red Honey jest właśnie trochę nijaka, tzn. niekwaśna, bo w tym akurat procesie nie ma żadnej fermentacji. Jest za to słodka :).
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2016, 15:21:00 wysłana przez Antonio »

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #2531 dnia: 23 Wrzesień 2016, 15:35:51 »
Na tym co startował Małysz tak.

Jeśli to takie samo identyczne ziarno na którym startowała Mistrzyni Polski Baristów, to @tored ma szansę zaparzyć dobrą kawę  ;)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #2532 dnia: 23 Wrzesień 2016, 15:46:40 »
Jakoś do tej pory nie przepadałem za naturalami i właśnie ziarna z obróbki red honey podchodziły mi najbardziej. Ceniłem je właśnie za tą słodycz. Wydawało mi się, że nic innego nie będzie mi bardziej smakować, dopóki nie spróbowałem Hondurasa Natural.  ;)

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #2533 dnia: 23 Wrzesień 2016, 15:54:36 »
Ale ja nigdy nie napisałem, że ona jest zła, czy muszę nauczyć się ją robić, bo cokolwiek bym nie spróbował wychodzi ble (wręcz przeciwnie, jeżeli ktoś chce po prostu fajną kawę, na poranek przed pracą lub uczelnią jest jak najbardziej godna polecenia :). Chociaż osobiście wolę smaczki i dlatego ich szukałem :P )
Po prostu wiem, że przy 250 g nie spróbuję wszystkiego, a chciałem z niej wydobyć jak najwięcej ;-)
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2016, 16:25:19 wysłana przez tored »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2534 dnia: 23 Wrzesień 2016, 18:27:25 »
Kawy są różne, ale wszystkie są dobre. Nie można mieć do nich pretensji, że są takie, a nie inne...
Zrobiłbym z tego myśl przewodnią palarni! :taktak:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi