Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950886 razy)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2325 dnia: 19 Sierpień 2016, 17:25:53 »
mała sugestia odnośnie opakowań - obecne torebki strunowe są jak najbardziej ok, jedynie biały kolor nie pasuje do kawy. Czarne lub brązowe bardziej kojarzą się z kawą i moim skromnym zdaniem wyglądają bardziej elegancko. Może kolejna partia byłaby już w takich odcieniach?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2326 dnia: 19 Sierpień 2016, 18:37:05 »
- Hondusta lub Roburas :D

Podoba mi się :smiech:. Masz u mnie paczuszkę tego eliksiru. Trochę się pośpieszyłem i zrobiłem z tego Piękną i Bestię: Beauty & Beast, B&B, Bed & Breakfast :). Mam nadzieję, że Disney nie zażąda ode mnie odszkodowania.

Białe torebki weszły w speciality coffee jak nóż w masło parę lat temu i rozpanoszyły się po całym świecie. Nie wiem kto zaczął, ale moda trwa. Czerń mi się nie podoba, brąz ma zaś tysiąc odcieni, a żaden producent opakowań nie zrozumie "barwnej" złożoności procesu palenia... Ela na początku była bardzo na nie, bo jej kawy mienią się tysiącem barw a nie bielą. Teraz zaś krzywi się na czarne torebki. Ostatecznie to biel składa się z wszystkich kolorów tęczy.

Mamy teraz w sklepie trzy różne ziarna Red Honey: Salwador, Kostarykę i Honduras;
Piękne naturale: Etiopia Rocko, Honduras, Kostaryki;
Kawy z mokrej obróbki: Etiopia Konga, Kenia Ruthagati, Kenia Rungeto, Rwanda Mahembe;
Znane i lubiane blendy: Juicy, Red;
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2016, 19:06:56 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2327 dnia: 19 Sierpień 2016, 23:38:06 »
Dzwoniłem dziś do biura, paczka dotarła. Będzie miłym akcentem pierwszego dnia pracy po urlopie :-). Oczywiście podzielę się wrażeniami, ale dopiero we wtorek.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2328 dnia: 20 Sierpień 2016, 00:34:28 »
Te białe torebki -- moje ulubione. Najulubieńsze w wersji 125g

Offline maciekz

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #2329 dnia: 20 Sierpień 2016, 23:39:00 »
To ja protestuję! Najładniejsze były torebki przezroczyste, chociaż pewnie więcej aromatów wypuszczały z ziaren do otoczenia, a te białe pachną acetonem, chociaż bardzo bardzo delikatnie.

Offline Trevor Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Chemex, Bialetti Brikka, FP, Tygielek
  • Młynek: Ascaso i-2, Hario Slim
« Odpowiedź #2330 dnia: 21 Sierpień 2016, 08:47:58 »
Nie, nie, to ja protestuję! Zdecydowanie nie jest to aceton! Moim zdaniem, wyraźnie wyczuwalny jest trójchloroetylen z domieszką
ksylenu oraz związki chloru i siarki, natomiast osobnicy nieco bardziej wrażliwi olfaktorycznie, mogą z łatwością doszukać się woni starych gumiaków z okresu PRL-u.
Cóż... jedni wąchają ziarenka, inni torebki...jak mówi stare przysłowie: każdemu inna pieszczota  [emoji38]
Z pewnością znajdą się również i tacy, którym zaokrąglone rogi etykiet burzą porządek świata.

Najmocniej przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać  :)

Mówiąc serio, macie doskonały produkt świetnie zapakowany, estetyczne torebki o różnej pojemności z zaworkiem i strunowym
zamknięciem, do tego czytelna etykieta.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #2331 dnia: 21 Sierpień 2016, 09:36:51 »
Ja też uważam, że Wasze białe torebki na kawę są w każdym względzie godne naśladowania przez inne palarnie  :szampan:

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2332 dnia: 21 Sierpień 2016, 15:35:42 »
Wy tak na poważnie?
Szczerze to mam w d...omyśle kolor torebek, mogą być z szaroburego papieru albo ręcznie malowane w nebule. Ważne żeby właściwie chroniły cenną zawartość bo jakość onej nie podlega dyskusji.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2333 dnia: 21 Sierpień 2016, 18:40:12 »
Zdaje się kolor służy tylko do rozróżnienia torebki. Przeźroczyste mają słabe zgrzewy i się rozpadają podczas transportu w plecaku. Białe są najbardziej elastyczne i najłatwiej je zgrzać ponownie w domu -- za to je lubię (dobrze się z nimi pracuje), nie za kolor.

a te białe pachną acetonem
Wewnątrz?

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #2334 dnia: 22 Sierpień 2016, 20:22:46 »
Dziwne spostrzeżenie z tym zapachem acetonu z białych torebek z kawą od Antonia :wow2: Dość często kupuję od niego kawę pakowaną właśnie w te białe opakowania i ani razu nie poczułem z nich żadnego nietypowego zapachu :chory2:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2335 dnia: 23 Sierpień 2016, 10:44:38 »
Dziś pierwszy dzień w pracy. Oczywiście pierwsze czego szukałem po wejściu do biura to Honduras od Mastro Antonio :-). Szybkie przygotowania, czyszczenie młynka i rozpakowanie paczki. Wydaje mi się, że moja sensoryka jeszcze mocno kuleje, ale po otworzeniu opakowania uderzył mnie mocno owocowy zapach, ale nie taki bezpośrednio owocowy, mi skojarzył się z domowymi powidłami a napar jest konsekwencją aromatu ziaren, bo wyczułem w nim suszone śliwki, tak intensywnie, że kawa smakuje niemal jak świąteczny kompot z suszu.

Żałuję, że nie mam jej jak przygotować jako espresso, bo na pewno byłaby wyśmienita. W pracy dysponuję tylko aeropressem, a z domowym automatem Krupsa nie będę się wygłupiał.

Jeszcze raz dziękuję za kawkę, na pewno uczyni mój pierwszy dzień po urlopie lepszym :-)

Pozdrawiam, Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline SzymonMA

• Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #2336 dnia: 23 Sierpień 2016, 12:12:55 »
Cześć! :bry:
Nowy pakiet dostępny w naszym sklepie:
3 różne single z obróbki Red Honey i Etiopia Rocko za jedyne 120zł!! Do metod przelewowych oraz espresso.
    :kawa: Honduras Marcala COMSA HONEY (świeży zbiór 2016!) palony 19/08
    :kawa: Kostaryka Sonora Red Honey - 5/08
    :kawa: Salwador los Pirineos PACAMARA Red Honey - 5/08
    :kawa: Etiopia Yirga Cheffe Rocko Mountain Natural - 15/08
oraz naturalny Honduras z tegorocznego zbioru w promocyjnej cenie!! Tylko 28zł za 250g! :wow2:

Zapraszamy do zakupów

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #2337 dnia: 23 Sierpień 2016, 12:27:11 »
Etiopia Yirga Cheffe Rocko Mountain Natural - 15/08

..... a pojedyncza Etiopia, nie w zestawie, palona 01.08  :(

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2338 dnia: 23 Sierpień 2016, 12:45:11 »
To tylko pomyłki... Ile warte byłyby te dwa tygodnie? ;) Tego typu kawy się szybko nie starzeją. Wciąż zaparzam Panamy z maja :).

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #2339 dnia: 23 Sierpień 2016, 13:38:24 »
ostatnio była ciekawa dyskusja, czy lepiej palić wcześniej czy trzymać zieloną
i było, że długo trzymana zielona się też popsuje i preferencja wczesnych paleń ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi