Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951234 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2295 dnia: 05 Sierpień 2016, 15:33:41 »
Kahuro AA+ podobnie jak Rungeto Pb zostało ocenione na 87+, cokolwiek to znaczy w skali SCAA. Dziś Ela wypaliła kolejną wersję Ruthagati, również bardzo fajną. Wszystkie te Kenie są po prostu piękne...

Oprócz Ruthagati do pieca Synestezji wrzucałem (na tym kończy się mój udział w paleniu tych singli) kolejną partię Etiopii YirgaCheffe Konga oraz Salwador Los Pirineos Pacamara i Kostarykę Hacienda Sonora, obie z obróbki Red Honey. Sam zaś wypaliłem Brazylię Fazenda Pantano, bardzo fajny i czysty natural odmiany Yellow Bourbon oraz kolejną partię Ariadny. Ariadna z tejże Brazylii ostatnio zaskakuje mnie bardzo pozytywnie swoją delikatnością i czekoladowością. Dziś rano połknąłem w biegu dwie espresso Ariadny ;).
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2016, 15:40:39 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2296 dnia: 05 Sierpień 2016, 16:37:35 »

Kahuro AA+ podobnie jak Rungeto Pb zostało ocenione na 87+, cokolwiek to znaczy

Myślę że to znaczy "dobra" albo "bardzo dobra". Właśnie przyszedł tonik, od wczoraj lód się mrozi -- będzie tonic espresso.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2297 dnia: 05 Sierpień 2016, 16:51:38 »
Ciekaw jestem jak Ci smakuje Ekwador? ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2298 dnia: 05 Sierpień 2016, 17:08:12 »
Znacznie delikatniejszy niż poprzednio (miałem jeszcze kilka ziarenek) i równiej wypalony, praktycznie nie widzę przepalonych, rozsypujących się sztuk. Nie wiem, lepszy surowiec czy progres palacza? Smakuje.
A Kenia z tonikiem wyszła znakomita, kompletnie zaskakująca. Słodko-kwaśny wierzch i lekka goryczka z toniku pod spodem. Replay!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2299 dnia: 06 Sierpień 2016, 16:47:02 »
Ziarna kakao z Ekwadoru okazały się najciekawszymi z moich dotychczasowych doświadczeń, są czyste, bardzo jednorodne, wszystkie jędrne i pełne treści, w zasadzie nie trzeba ich przebierać przed wrzuceniem do pieca. Zrobiłem z nich trochę czekolady, około 500g, właśnie ją sobie powoli degustujemy :).

Ostatnio próbuję moich paleń Ariadny, Chocolate Wave, Anniversary i jestem w szoku. Po iluś tam podejściach do profili palenia nowej, bazowej Brazylii, wyszło espresso idealne: Mastro Antonio :).

Dziś zrobiliśmy cupping ostatnich paleń Synestezji. Na stole stanęły nowe Hondurasy COMSA natural i honey na razie z samplerka, Etiopia Konga, Kenie Ruthagati i Rungeto, Salwador Pacamara i Kostaryka Sonora red honey oraz trzy Panamy z plantacji Lerida: dwie myte i natural, także z samplerka. Honduras tego roku jest obłędny, znacznie bardziej czysty niż ten, który znacie z naszych mieszanek, a który dwa lata temu kupiliśmy od Latającego Pingo z Hamburga :). Będzie świetny jako espresso i jako drip, i może nawet @ziarenko zmieni teraz zdanie? :) Najpiękniej pachną Konga i Rungeto. Nie ustępuje im Ruthagati. Słodkie są Kostaryka Sonora i Salwador Pacamara red honey. Panama natural wiadomo, genialna choć nie-geisha, ale to dopiero w bardziej odległej perspektywie wielu miesięcy.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2016, 16:57:58 wysłana przez Antonio »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #2300 dnia: 06 Sierpień 2016, 20:20:32 »
No to zamówię skoro tak mnie pamiętasz  :)

Offline dopeman

« Odpowiedź #2301 dnia: 06 Sierpień 2016, 21:24:12 »
A kiedy czarny miód?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2302 dnia: 06 Sierpień 2016, 21:46:16 »
Czemu akurat czarny? ;) Te miodowe kawy wszystkie są takie bezpiecznie spokojne, delikatne, bez wyraźnej ostrości jaką dają obróbka mokra i sucha. Chyba nie pociągają nas tak bardzo, jak kawy z suchej obróbki lub z mokrej obróbki. Wystarczy porównać miodowe kawy z taką Etiopią Rocko Mountain lub z jakąś soczystą Kenią...

Offline dopeman

« Odpowiedź #2303 dnia: 07 Sierpień 2016, 13:27:44 »
Po Keniach i Etiopiach Ela zaczęła "wyrzucać" z piecyka przepyszne Brazylie o niespotykanych profilach aromatycznych: Brazylię z procesu black honey, Brazylię o aromatach naturalnej Etiopii.. Chyba całkiem mnie porwało i uniosło..

Brzmi jakby jednak Was pociągało :D też bym chciał żeby mnie porwało i uniosło, tym bardziej że taki byłem zachwycony kiedy raz black honey z espresso spróbowałem.
Narobiłeś smaka i co teraz? ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2304 dnia: 07 Sierpień 2016, 14:25:51 »
Może jutro wypalimy Honduras. Ale najpierw natural :).

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
« Odpowiedź #2305 dnia: 08 Sierpień 2016, 10:42:05 »
No to zamówię skoro tak mnie pamiętasz  :)
No to zamówiłem te pyszności: zamówienie nr 8847 :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2306 dnia: 08 Sierpień 2016, 10:49:54 »
Zamówiłeś jeszcze stary Honduras, a dostaniesz nowy, bo za chwilę trafi do pieca :). Dzięki za zamówienie.

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #2307 dnia: 08 Sierpień 2016, 11:08:43 »
Ja też tak mogę?  :pycha:  ;)  (zam. 8848)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2308 dnia: 08 Sierpień 2016, 11:14:06 »
Chyba tak :).

Offline ziarenko

« Odpowiedź #2309 dnia: 10 Sierpień 2016, 08:21:22 »
Czekolada bardzo zacna  :szampan: Wyczuwam w niej momentami jakąś kwaśność, słonawy posmak. Odpowiada za to jakiś dodatek czy to czyste ziarno ? I co to za paczuszka opisana jako "8108 P+KolAdelSun+SSJSW+HN" Jakiś tajemniczy kod  :)
Dziękuję za wszystko  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi