Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951254 razy)

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2265 dnia: 06 Lipiec 2016, 10:28:05 »
Robię zapasy na następny weekend (16-17 lipca) i stąd pytanie: czy jest szansa, że w najbliższych dniach pojawi się w ofercie coś jeszcze do przelewów, czy brać póki nie wykupili? :)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2266 dnia: 06 Lipiec 2016, 14:03:11 »
W piątek coś będziemy palić, więc nowości pojawią się w niedzielę, poniedziałek.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2267 dnia: 06 Lipiec 2016, 15:29:47 »
Piękna, mała, biała, sto dwudziestkapiątka :kwiat: Mój idealny rozmiar.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2268 dnia: 06 Lipiec 2016, 22:16:37 »
Ok, będę pamiętał :).

Offline dopeman

« Odpowiedź #2269 dnia: 07 Lipiec 2016, 08:47:51 »
Salvador Los Pirinieros 2 m-ce od wypalenia. Już mi ziarna dziwnie nieznajomo zapachniały, a mielone tym bardziej. Jakby mi się do słoika jakaś słodycz wkradła. Nie umiem nazwać tego słodkiego zapachu. Aż apetyt rośnie od wąchania.
Zalałem prosto z czajnika phina, woda mocno odstana, znając życie pewno już tego nie powtórzę, bo ani wagi ani termometru nie użyłem ;)
W smaku miód i owoce i to bym powiedział że dość nachalne. Jakby mi ktoś podał i powiedział że dodał kapkę miodu - uwierzyłbym. Jednoznacznie skojarzyła mi się z tą kosztowniejszą pacamarą z Kolumbii.

A no i podkreślam że kawa Los Pirinieros absolutnie tak wcześniej nie smakowała! :)
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2016, 08:50:53 wysłana przez dopeman »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2270 dnia: 09 Lipiec 2016, 08:43:35 »
Takie "dojrzałe" ziarna bywają bardzo wdzięczne. Wtedy stanowią czystą prawdę, bo tuż po paleniu bywają tak jaskrawe, że trudno się zorientować jaki jest naprawdę drzemiący w nich potencjał. Wczoraj zaparzyłem sobie resztki jakiejś Hacienda Esmeralda, palonej przez Elę w maju. Rozkosz. Charakterystyczne wg mnie dla tych najlepszych kaw odmiany Geisha jest to, że pachną miodem i kwiatami, a przy tym wcale nie są kwaśne, nawet bardzo jasno wypalone. Dla porównania, ziarna z Kenii pachną pięknie czerwonymi owocami, a są bardzo kwaskowate...

Pierwsza partia nowości już do nas przybyła. Miałem o tym napisać, podając odnośniki, ale okazało się, że nasz serwer od rana nie działa. Podobno prace porządkowe trwają, więc mam nadzieję, że dziś jeszcze wszystko wróci do normy. Pierwsze dwie kawy z palety nowości trafiły w ręce Synestezji. Są to dwie piękne kawy z Afryki:

• Kenia Ruthagati AB+ washed
  • Etiopia YirgaCheffe Konga Gr. 1 washed

Z ziarnami ze stacji mycia Ruthagati w Nyeri zetknęliśmy się już wiele lat temu. Nie pamiętam dokładnie kiedy to było, ale była to pierwsza Kenia w naszym pierwszym piecu. Wtedy efektem było przede wszystkim "jędrne" espresso, bo nikt o metodach przelewowych nie słyszał. Teraz jest nieco inaczej, bo tego typu ziarna palimy tak, by były dobre w metodach przelewowych. Espresso wciąż kultywujemy, ale inaczej niż kiedyś :).

Etiopia Konga to z kolei znacznie bardziej słynna kawa. Region Gedeo, Yirgacheffe mówią więcej niż jakieś opisy aromatów i smaków. Słowem: super, prawie geisha.

Opócz tego mamy kolejne wydanie Juicy; tym razem jest to mieszanka ziaren Sulawesi Tana Toraja A oraz Kenii Marimira AB. Kolejne wydanie MA TOP Red oprócz stałego składu: Bob-o-link, Honduras COMSA, Etiopia Rocko ma małe dodatki: Kenię i Kostarykę. Na koniec moje skromne mieszanki do espresso: Anniversary i Chocolate Wave. Zapraszamy  :kwiat:.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2271 dnia: 09 Lipiec 2016, 09:54:09 »

Teraz jest nieco inaczej, bo tego typu ziarna palimy tak, by były dobre w metodach przelewowych.

Etam, nie znasz sie ;)
W przelewkach są bardzo ok ale to espresso wymiata. Bez względu na przeznaczenie wskazane w opisie każdą sypię w różne urządzenia i każda najlepiej smakuje* z ciśnienia. Fakt, lubię 200ml z v60 ale nie tyle za smak (jest fajnie, do espresso się nie umywa) co za dopasowanie do miejsca i warunków -- nadaje się do sączenia po łyczku przez godzinę lub dwie niezmiennie smakując (czasem coraz lepiej) pomimo spadku temperatury. Zdaję sobie sprawę z tego, że źródło tych preferencji zapewne tkwi gdzieś w przeszłości i wspomnieniach wywołujących pozytywne skojarzenia, gdzieś kiedyś już o tym pisałem.

* to mój smak i jako taki jest najmojszy, Twoje odczucia mogą być inne (nawet najtwojsze) co nie wpływa na moją najmojszą subiektywną ocenę.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2272 dnia: 09 Lipiec 2016, 11:26:33 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2273 dnia: 11 Lipiec 2016, 11:18:40 »

:)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2274 dnia: 16 Lipiec 2016, 20:06:16 »
Wczoraj i dziś pojawiło się trochę nowości mojego autorstwa. Jest trochę robusty Kaapi Royal, palonej dość jasno. Polecam miłośnikom kofeiny. Jest nowa partia kakao z Madagaskaru, trochę może mniej owocowa, a bardziej ziemista niż ostatnia. Takie mam refleksje po pierwszym paleniu. Resztę pewnie przeznaczę na zabawy z czekoladą. Jest czwarte już palenie Rwandy Mahembe. Oprócz tego świeże mieszanki: Brazylia Cerrado czyli Pantano i Lilith, Espresso 1 oraz Chocolate Wave. I Mefisto :).

Offline dopeman

« Odpowiedź #2275 dnia: 16 Lipiec 2016, 23:11:28 »
Tak sobie myślę czy aktualny ma top nadał by się do dripa?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2276 dnia: 16 Lipiec 2016, 23:20:42 »
Zależy dla kogo? Nie jest to bardzo ciemne, ale jednak nie tak czyste jak single. Najbardziej stosowna do dripu jest mieszanka Juicy...

Offline dopeman

« Odpowiedź #2277 dnia: 19 Lipiec 2016, 00:23:44 »
Sprawdziłem, zatwierdziłem i ma top zabrałem. W AP bomba, w dripie z jakąś kosmicznie za dużą dozą na oko również! Drip ciut za gorzki, ale do dopracowania :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2278 dnia: 19 Lipiec 2016, 06:38:22 »
Dziś wstałem wcześniej niż zwykle skutkiem czego po śniadaniu termometr w grupie pokazywał 76, po flushu 82°C. No to Juicy. Poszło szybko, crema blada a smak... jak z v60. Fajnie. Zaraz sprawdzę co wypłynie przy tym samym ustawieniu młynka po nagrzaniu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2279 dnia: 22 Lipiec 2016, 15:07:11 »
Juicy pewnie dałoby z siebie genialny, zimny macerat... :)

Nie wiem czy zauważyliście kolejną porcję nowości? Mamy parę zestawów różnych kaw Synestezji w cenie 120zł za 1kg.
Pojawiła się też kolejna ciekawa Kenia: Kenia Kahuro AA+. Pochodzi z regionu Nyeri i ma wielkie, pięknie pachnące ziarna. Równie duże ziarna miała nieodżałowana Kenia Gakuyuni.

W kolejce do pieca czeka trzecia Kenia, pierwsza w naszej historii Peaberry. Ale to dopiero za parę tygodni. Wczoraj Ela wypaliła próbkę, a dziś ja ją przetestowałem. W torebce 100g kawy miało taki zapach, że wywarło na mnie ogromne wrażenie. Był to bardzo intensywny i słodki zapach porzeczek i malin.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2016, 15:16:30 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi