Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950579 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1995 dnia: 04 Maj 2016, 18:16:38 »
No widzisz, Ziarenko :-)  :kwiat: :szampan:
Też nie lubię zaśmiecać ojczyzny-polszczyzny. Czasem robię tak z rozpędu.. :Bicz:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1996 dnia: 04 Maj 2016, 18:18:21 »
Masz rację grain. Ale rozejrzyj się po stronach naszej konkurencji. Wszędy pełno ethiopii, costa rici, arabici, guate i carate. Mam wrażenie, że tylko my posługujemy się językiem polskim. Te określenia, na które uwagę zwróciłeś, są raczej banalne, mało istotne dla zwykłego konsumenta; też kiedyś ich wymowy nie rozumiałem, bo są ściśle związane z naszym surowcem, a w związku z tym posługujemy się nimi gdzieś tam w ciepłych krajach  kawka.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1997 dnia: 04 Maj 2016, 18:21:17 »
Przy okazji bardzo dziękuję wszystkim, którzy okazali nam zaufanie i zamówili pakiecik  :kwiat:  :pycha:
Towar idzie jak woda..albo raczej jak dobre wino  :szampan: 

Już niedługo kurier/poczta przyniosą pierwsze paczuszki do kupujących  :uklony:
Bardzo jesteśmy ciekawi wszystkich Państwa opinii i refleksji :-)
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2016, 18:23:24 wysłana przez Elka »

Offline dopeman

« Odpowiedź #1998 dnia: 04 Maj 2016, 18:29:42 »
Kenia Makena (w poprzedniej dostawie też była jedna taka, nie pamiętam nazwy) powoduje u mnie (w dripie) mrowienie na języku i taki efekt jakbym białe łyka grejpfruta wziął do buzi (oczywiście dużo łagodniejszy).
Taką bardzo daleka, podskórna wręcz cierpkość i mrowienie w trakcie jak i utrzymujące się jeszcze sporo czasu po wypiciu. Raz mniej raz więcej, zależnie od tego warunków zaparzania, ale ciągle obecne.
Macie pojęcie co to może być?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1999 dnia: 04 Maj 2016, 19:17:02 »
Kwas jakiś czy co? ;)

Offline dopeman

« Odpowiedź #2000 dnia: 04 Maj 2016, 19:40:42 »
Nadal mnie mrowi. Może nadmiar kawy 8-)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #2001 dnia: 04 Maj 2016, 19:44:27 »
Albo afty  :lol2:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2002 dnia: 04 Maj 2016, 22:14:52 »
Makarena najbardziej zbalansowana -- o przepraszam -- zrównoważona ;) z Kenii. Skoro ona wibruje, to co dopiero inne?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2003 dnia: 04 Maj 2016, 22:28:21 »
Zaczynam "wirtualny" kurs o wodzie u Wielkiego Mistrza: Pawła Siemaszko czyli Pablo Kawo. Paweł podpowiada nam trochę w kwestii wody i chyba w końcu trzeba będzie go zaprosić na prawdziwe warsztaty. Ja-biolog nie jestem biegła w chemii nieorganicznej a Paweł jest technologiem żywności i w temacie wody "czuje się jak ryba w wodzie".

Ponieważ jesteśmy w palarni jeszcze pozbawieni systemu odwrotnej osmozy i mineralizacji a w naszych okolicach brak jest "dobrych źródeł" (chyba, że wody morskiej), "Pablo" doradził nam pewną wodę źródlaną o TDS-ie mniejszym, niż podaje producent (TDS około 70, mierzony konduktometrem). Zaznaczył jednak, że będzie "mało bufora" i że go trzeba będzie uzupełnić.

Bufor, to taka substancja, która utrzymuje pH w granicach obojętnego (pH zbliżone do 7). To związek chemiczny, który z zasadami reaguje jak kwas a z kwasami jak zasada czyli je "unieszkodliwiał". Bufor będzie neutralizował kway organiczne w kawie. Kenie tych kwasów mają wyjątkowo dużo a dodatkowo mają sporo kwasów chlorogenowych.

Jeśli w wodzie jest mało bufora, napar z kawy o dużej ilości kwasów organicznych i o małej ilości związków buforujących (buforujące są koloidy pochodzące z naturali)  będzie cechował się bardzo dużą percepowaną kwaskowatością. Będzie to bezpośrednio wynikało z obniżenia się pH roztworu.

Niskie pH powoduje samo w sobie ścinanie się białka śliny: mucyny. Ślina przestaje nawilżać śluzówki a obecne w Kenii jasno palonej nie do końca rozłożone kwasy chlorogenowe powodować będą na śluzówkach reakcje garbowania: język dosłownie "wyschnie".

W przypadku nadmiaru bufora kawa natomiast stanie się płaska: nie będzie kwaskowata i przestanie smakować.

Rady:

1)spróbuj zaparzać na wodzie o większym TDS i większej ilości bufora (Żywiec)
2)zaparzaj wodą o wyższej temperaturze (zwiększy się TDS naparu, więcej buforujących substancji się wyekstrahuje)
3)zwiększ ratio kawa/woda
4)wydłuż preinfuzję/wydłuż ekstrakcję (zmiel drobniej).

Pawłowi Makena wydawała się bardzo słodka, choć zastanawiał się, czy nie można by było troszkę bardziej jej rozwinąć.
Miała (dla nas też) "dobre usta", ale za to "słabszy nos", który genialnie jest rozwinięty w Gakuyuni (jeżyny, czarna porzeczka, czarne jagody)  Dziś wypaliłam Makenę nieco inaczej: jest "czereśniowa" i słodka, Pachnie też kwiatami.
Wciąż jest jednak bardzo jasnym paleniem..:-)

Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam..
Myślę, że preferencje do ciemniejszych/jaśniejszych wypałów mogą wynikać z pH śliny i obecności w niej substancji buforujących. To może być bardzo indywidualna cecha..

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2004 dnia: 04 Maj 2016, 22:30:37 »
Makarena najbardziej zbalansowana -- o przepraszam -- zrównoważona ;) z Kenii. Skoro ona wibruje, to co dopiero inne?

Rzeczywiście tak jest. To jest chyba kawa z rejonu Kiriniaga: aromatami przypomina naturala.
W cuppingu dzisiejszj Makeny nie odkryłam żadnej kwaskowatości. Goryczy zresztą też nie..
Samą owocowość :-)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #2005 dnia: 05 Maj 2016, 12:43:33 »
Jestem pod wrażeniem Antoniowej Rwandy Mahembe. Podczas mielenia wydziela intensywne aromaty powideł śliwkowych, które uwielbiam :pycha: W naparze z v60 i chemexa również da się wyczuć ten aromat, choć jest już mniej intensywny, a dodatkowo da się wyczuć subtelne nuty wiśniowe. Kawusia jest bardzo przyjemnie owocowa, dokładnie tak jak lubię  :pycha:
Mam bezpośrednie porównanie z Rwandą Muhondo z palarni Gregorio, która w dripie okazała się również znakomita, z niezwykle intensywnymi nutami wiśniowymi (ta kawa to ogromne zaskoczenie dla mnie, bo nie przypuszczałem wcześniej, że Gregorio na tak wysokim poziomie potrafi wypalać kawki do dripa  :kwiat:)
Mając jednak wybrać jedną z tych Rwand to jednak Antoniowa propozycja wypada dla mnie lepiej, bo daje szersze spektrum doznań smakowo- zapachowych no i cenowo wychodzi korzystniej  :szampan:

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #2006 dnia: 05 Maj 2016, 16:07:20 »
Czy ktoś otrzymał już Pacamare lub Geishe od Antonia i może napisać czy warto!

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2007 dnia: 05 Maj 2016, 16:26:03 »
Mój pakiecik już czeka w paczkomacie, jeszcze tylko kilka godzin :pycha:

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #2008 dnia: 05 Maj 2016, 16:33:36 »
Jestem pod wrażeniem Antoniowej Rwandy Mahembe.

To ja też muszę potwierdzić. Jest rewelacyjna. Dziś otworzyłem paczkę i jestem pod wrażeniem. Kwaskowatych nut owocowych w sam raz, słodycz powala, a aromat  222
Niestety Geisha i Pacamara będą musiały trochę poczekać na degustację aż dokończę Rwandę.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2009 dnia: 05 Maj 2016, 16:38:14 »
Ela pisała, że warto trochę poczekać ale chyba nie dam rady...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi