Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949474 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1965 dnia: 30 Kwiecień 2016, 23:23:10 »
Coś wam sklep maili nie chce wysyłać, nawet ładny komunikat o błędzie pokazuje.
Najważniejsze, że pakiecik się udało zamówić :pycha:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #1966 dnia: 30 Kwiecień 2016, 23:40:29 »
Teraz mogę oficjalnie powiedzieć, że zamiast Esmeraldy miałam wypalić na zawody mikrolot 90 PLUS.
Nie miałam do tego serca. Tak naprawdę, to nie chciałam patrzeć na tę kawę, chociażby ziarenka były ze złota.
Byłam zauroczona Esmeraldą w sposób bezpowrotny i wręcz beznadziejny od momentu kiedy kawę zaparzył w genialny sposób "nasz Paweł".
To było dla mnie NIESAMOWITE przeżycie. Sama zaparzam kawę w cuppingu lub jako espresso i nie mam umiejętności Pawła.
Byłam mu za to PRZEŻYCIE bardzo wdzięczna: można powiedzieć, że roaster trafił na "swojego" baristę, może barista trafił na "swojego roastera".
Czasami tak się zdarza. To w sumie dzięki Pawłowi odkryłam całe piękno Esmeraldy.

Co do 90 PLUS, dla mnie ta firma to wydmuszka marketingowa, typowy przykład "naciągania klientów" na wizerunek.
W Berlinie kupiłam za 35 EURO 130 g PERCY z roku 2015. Kawa była palona przez słynny TAF i pachniała "wypaloną kawą"..
Od mojego włoskiego kolegi dowiedziałam się, że pali on kawę do Shanghaju dla Bertiego: oczywiście 90 PLUS..
Kolega jest Q-graderem a żona Bertiego, Cinzia, sędzią Cup of Excellence i sędzią WCE. Wzięli z jednego palenia 10 kubków, zmielili je, zaparzyli i..w niektórych był defekt overfermented, w innych nie..losowo. Teoretycznie mikrolot Bertiego kosztuje 114 USD/kg, ale Berti dostał ją "za darmo".

Co robi 90 PLUS? Na Mistrzostwa Świata ich zawodnicy dostają kawę gratis. Mikroloty są bardzo różnej jakości i bardzo różnej intensywności.
Lepsze trafiają do najlepszych zawodników :-). Firma 90% robi ranking skrupulatnie. Ja paliłam najpierw próbki czegoś, co wyglądało na past crop i pochodziło nie wiadomo skąd..Całkiem kompleksowy profil aromatyczny, ale mała intensywność, wynikająca z zastraszająco niskiej wilgotności..Czasami, w niektórych filiżankach był defekt "overfermented"

To, czego na zawody palić nie chciałam było ŚWIETNE :-). Past cropa czy owoc niestarannej obróbki oddano firmie 90 PLUS, która "połknęła" przedmiot reklamacji bez trudności..może posłała do innego zawodnika na eliminacje krajowe..

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1967 dnia: 01 Maj 2016, 01:02:32 »
We Włoszech Francesco Sanapo poczęstował mnie słynną Nekisse 90 PLUS: kawa pachniała jak "normalna", naturalna Etiopia: tyle, że kosztowała dużo drożej..
Nekisse kupiona w Coffee Profilers wypalone przez TAF..także nie pachniała niczym specjalnym.
Pamiętam zupełnie inną Nekisse, sprzed wielu lat: nawet pusta torebka pachniała przez miesiące, ale teraz firma 90 PLUS wypuściła już 6-tą generację tego brandu (w zeszłym roku Mistrzostwa Świata Brewers wygrała 5-ta, ale 90 PLUS ma 3 poziomy jakości-ceny: 12,35 i chyba 95), więc do "poziomu 12" nie trafia pewnie nic wyjątkowego..Najlepsze ziarna muszą przecież trafić, do takiego ultra-mikrolotu jak Simeon Abbay (nazwisko osoby zajmującej się procesem), na którym wygra Norweg a 7 worków (worek 90 PLUS to 6 kg) w cenie ziarna 200 USD/kg bez trudu sprzeda się w kawiarni w Oslo..

W moim odczuciu firma 90 PLUS faktycznie "rozdaje karty" na wszystkich Mistrzostwach Świata, obdzielając zawodników mikrolotami "gratisowymi" o jakości wprost proporcjonalnej do szacowanej "jakości" i potencjału zawodnika oraz potencjału ekonomicznego jego kraju. Niektórzy z sędziów są ekonomicznie powiązani z 90 PLUS a najlepszym przykładem jest sędzia WCE obecny/a na wszelkich europejskich eventach (także w Posce i także w Kołobrzegu).

Rachel Peterson z Hacienda Esmeralda, gdy już nawiązałam z nią kontakt, zapytała, co różni jej kawę od mikrolotów 90 PLUS.
Odpisałam jej wtedy to, co już napisałam na forum: "Twój mikrolot z obróbki mokrej przypomina wodę z górskiego strumienia, do której ktoś wlał flakon perfum..Twoja kawa z upływem czasu rozkwita a z mikrolotów naturalnych 90 PLUS uchodzi życie, jak powietrze z przekłutego szpilką balona"..Wybór kawy 90 PLUS na zawody jest elementem "strategicznym" czy też "politycznym".
Takie jest moje generalne odczucie.

Rachel powiedziała, że firma 90 PLUS nigdy nie odważyła się wysłać swoich mikrolotów na najważnieszy w Panamie konkurs: "The Best of Panama", gdzie kawy ocenia "na ślepo"  panel wykwalifikowanych sędziów a nie 3-4 sędziów "monokratycznych", znających dokładne pochodzenie kawy z barwnej opowieści zawodnika..

Rachel też sponsoruje zawodników, którzy ją jakoś do siebie przekonają. Kawy, jaką wysłała do Polski było aż 12 kg: przynajmniej tyle trafiło do mojej palarni. Większość kawy nie zużytej na próby znajduje się wciąż u obdarowanego. Tak jak napisałam, ja roaster, zatrzymałam u siebie dwa kilo. Ogłoszenie, że poszukujemy zawodnika gotowego zmienić program i wystąpić na Hacienda Esmeralda, zamieściłam na wirtualnej tablicy Krakowskiej Kooperatywy Kawowej. Napisałam, że podobnie jak to miało miejsce poprzednio, kawę będę palić za darmo. Już tyle zrobiłam tych darmowych batch-y, że parę następnych "pro publico bono" nie zrobi różnicy. Jutro umieszczę tam jeszcze parę ładnych zdjęć z plantacji, nie przeze mnie robionych.

W fotoreportażu zawodnika z Panamy umieszczonym na fb nie było zdjęć z Hacienda Esmeralda.. 
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2016, 02:22:14 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1968 dnia: 01 Maj 2016, 02:03:40 »
Znów "odpowiadam sobie samej":  :Bicz:
Nie sądzę, żebyśmy znaleźli zawodnika, który w ostatniej chwili zmieni swój wybór.
Na zawody wyślemy więc Kenię Gakuyuni i którąś z kaw Granja Esperanza.
Szkoda.
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2016, 02:09:13 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1969 dnia: 01 Maj 2016, 02:20:34 »
Coś wam sklep maili nie chce wysyłać, nawet ładny komunikat o błędzie pokazuje.
Najważniejsze, że pakiecik się udało zamówić :pycha:

Dziękuję, powiem Szefowi :-)
Uff..powoli wracam z obłoków na ziemię.
Czas najwyższy, gdyż mój "poemat dygresyjny" wkrótce osiągnie długość "Beniowskiego"..
Może ja chciałabym zamieszkać w Panamie i na jakiejś niezwykłej plantacji palić "sample" ?

Antonio mówi natomiast, że chciałby pojechać do Kolumbii..Tam pojechał nasz znajomy z Rosji, wicemistrz świata roasterów oraz mistrz Rosji "zaparzaczy". Dmitri Borodaj przygotuje sobie kawę własnoręcznie, eksperymentując z różnymi procesami obróbki ziarna. Roaster-barista-eksperymentator. To jest Piękne!  :brawa:
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2016, 02:54:50 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1970 dnia: 01 Maj 2016, 09:59:28 »
Bardzo dużo napisałam o mojej własnej przygodzie z Geishą z Hacienda Esmeralda.
Otarłam się znowu o problematykę zamkniętego już wątku "cena a jakość" a także wątku "etyka w biznesie"..

To, co mnie raniło w tej historii najbardziej, to całkowity brak szacunku do ziarna, na dodatek tak wyjątkowego!
Całe dzbany mikrolotu Mario 3 z rejonu Jaramillo (stamtąd pochodzą "gwiazdy internetowych aukcji)  lądowały w zlewie przy próbach zrozumienia, jak działa jakiś innowacyjny rzekomo przyrząd do zaparzania. To ja postarałam się chociaż o "instrukcję obługi", dzwoniąc do "wynalazcy" i pytając, jaka była jego konkretna idea, gdyż "zleceniodawcy" nie zdążyli jej poznać, choć przyrząd chcieli sprzedawać. Jak usłyszałam, to tylko wzruszyłam ramionami ze zdumienia a znajomi bariści..nie, ich komentarze sobie odpuszczę.. Przyrząd robił z założenia "nierówną ekstrakcję" i kawę zaparzał kawą. Były nawet pomysły, żeby darmową Esmeraldę zaparzyć mikrolotem 90 PLUS (darmowa miała być kawa na Mistrzostwa Świata) albo odwrotnie. Na tym miałaby polegać "innowacyjność" baristy. Przy okazji dowiedziałam się, że nie można zrobić np. testów na Kenii czy Kostaryce, bo barista "nie przepadał za tymi krajami pochodzenia" .

Zleceniodawca chciał zostać wyłącznym przedstawicielem przyrządu na Polskę i chciał właśnie na Esmeraldzie instrument przetestować a potem wypromować.

Ja dałam się "złapać na współpracę", gdyż nigdy wcześniej nie paliłam Geishy. Zresztą to już wiecie :-). I stąd cały mój "pamiętnik psychodeliczny". Teraz już mi przeszło, ale miałam chwilami wrażenie, że wyląduję na kozetce u psychoanalityka..No, idę na spacer. Dziś niczego nie palę ani nie testuję.. :kwiat: Po prostu odpoczywam..
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2016, 10:38:07 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1971 dnia: 01 Maj 2016, 10:41:57 »
P.S. Barista w zawodach nie startuje.
Gdy napisałam do Rachel Peterson o "innowacyjnej" idei zblendowania mikrolotu Mario 3 z Jaramillo z batchem #60 firmy 90 PLUS odpowiedź była tylko jedna: "NOOOOO!!"

« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2016, 11:01:07 wysłana przez Elka »

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #1972 dnia: 01 Maj 2016, 14:22:02 »
Rozumiem zachwyt nad Geishą i Pacamarą  ale ja chcę jakiejś nowej mieszanki ;-) najlepiej z Hondurasem.
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1973 dnia: 01 Maj 2016, 14:26:56 »
Jeśli jutro znajdę czas i kobiety dadzą mi spokój... ;)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1974 dnia: 01 Maj 2016, 14:34:37 »
Rozumiem zachwyt nad Geishą i Pacamarą  ale ja chcę jakiejś nowej mieszanki ;-) najlepiej z Hondurasem.

No nie:"April"=Honduras + Finca Santos + Kenia Gakuyuni   :uklony: 
Pyszne, owocowe espresso, ale nie wykręcający kwasior.. :pycha:
Leży spokojnie na półkach i czeka a Szef :-) nawet o tym nie wie..klient chyba też.. :nienie:

Zapraszam na zakupy! Red jest także z Hondurasem a na dodatek z Etiopią..
Męża-pracoholika zabieram nad jezioro..  miotla  :taniec:

P.S. "Pracoholicy" pojechali do palarni i próbowali nowych kaw. Cuppowanie zakończone, zachęcam do kupowania  :). A "April", moje "nowe kawowe dziecko" naprawdę polecam (do espresso!), chociaż już maj. Akurat odgazował optymalnie i będzie pyszny..
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2016, 14:41:32 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1975 dnia: 02 Maj 2016, 12:19:35 »
Antonio zaparzył Cerro Azul z dużego pieca  :szampan: :kwiat:  :szampan:
Wow! Czegoś takiego nie piłam, pomimo że tyle Esmerald wypaliłam na samplerze.
Duży piec jest nie do pokonania!

A ziarno Cerro Azul zmielone wczoraj, dziś jeszcze pachniało..
Kawa jest REWELACYNA, udało się palenie.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1976 dnia: 02 Maj 2016, 13:47:15 »
Pocztylion pewnie dopiero w piątek dotrze...

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #1977 dnia: 02 Maj 2016, 13:59:34 »
 :-) Najciekawsz jest to, że ciastko po przelewie V60 pachnie fiołkami  :kwiat:

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #1978 dnia: 02 Maj 2016, 14:24:31 »
Ciekawe, co będzie pierwsze, pocztylion czy paczkomaty? :)
Mam nadzieję, że mi się nos odetka, bo szkoda takich ziarenek...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1979 dnia: 02 Maj 2016, 16:29:57 »
Kawy z Salwadoru
Chyba czas zmienić nastawienie do Salwadoru, po Los Pirineos piłem kolejny, który zupełnie nie smakował jak stereotypy w mojej głowie na temat kaw z tych rejonów.

Wczoraj zaś nastawiłem namok z Los Pirineos i... i właśnie kończę popijać drugą szklanicę. :szampan:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi