Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944984 razy)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1785 dnia: 17 Marzec 2016, 08:48:32 »
Paczuszka dotarła, Andrzeju dziękuję za gratis.
To ile, mam się naczekać, żeby się napić ?! kawka ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1786 dnia: 17 Marzec 2016, 08:55:34 »
Spoko, można od razu. Teraz z Szymonem popijamy Dominikanę z 15 stycznia (V60, 20g/330ml) i tylko jedno przychodzi do głowy: jest super. Była super od początku tylko trochę inaczej ;).

Offline Forest Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Phin, Moka Bialetti
  • Młynek: Porlex Tall
« Odpowiedź #1787 dnia: 17 Marzec 2016, 10:06:02 »
Cześć wszystkim. Dziękuję za odebraną wczoraj przesyłkę ze świetnie zapakowanymi Etiopią Rocko i Kostaryką Sonora.

Moje doświadczenie z prawdziwą kawą nie jest duże, dopiero kilka miesięcy próbowania kaw z paru polskich palarni.
Do tej pory byłem biernym uczestnikiem tego forum, ale to czego doświadczyłem wczoraj po spróbowaniu Etiopii Rocko skłoniło mnie do zamieszczenia wpisu. To jest naprawdę niesamowite! W ostatnim czasie zdążyłem już trochę poznać świat kawy, całkowicie zburzyć i na nowo zacząć budować swoje pojęcie na jej temat. Wiem, że to wciąż niewiele, jednak nie spodziewałem się aż takiego zaskoczenia. To, że kawa może smakować w ten sposób to fantastyczna sprawa, dzięki.

Na spróbowanie czeka wspomniana Kostaryka, ale nie wiem kiedy to nastąpi, bo jak na razie nie mogę przestać myśleć o Rocko :)

To mój pierwszy zakup u Was, ale wiem, że zostaję tu na długo.
Pozdrawiam całą ekipę palarni i forumowiczów!

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1788 dnia: 17 Marzec 2016, 10:13:07 »
Kostaryka na pewno nie jest gorsza. Inna ale nie gorsza.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1789 dnia: 17 Marzec 2016, 12:58:04 »
Właśnie zalałem w v60 Kenię Marimara. Pyszna kawka! Jutro zejdę z temperaturą do 87C. Pewnie będzie jeszcze bardziej bajeczna. Swoją drogą macie jakieś wody źródlane polecane pod dripa? Z San Terra z Kauflandu w porównaniu do wody z Britty kawy wychodzą okrąglejsze, bardziej karmelowe i słodkie, ale tracą na owocności.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1790 dnia: 18 Marzec 2016, 12:19:13 »
Obiecane dwa niedrogie single:

Gwatemala Alotenango
Kolumbia La Cristalina

Kolumbia bardzo ładnie pachnie, nie tak fajnie jak ta z konkursu CoE, ale jest OK. Gwatemala też całkiem OK w espresso. Warto spróbować, bo taniej to teraz proponujemy niż mieszanki. Wciąż jest zestaw 4 Kostaryk i Salwadoru w podobnej cenie ok. 108zł/kg. Takiej promocji dawno nie było  :kwiat:.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #1791 dnia: 18 Marzec 2016, 13:24:42 »
Realizacja z prędkością światła - paczkomaty potrafią zadziwić.
Dziękuję za próbki  :szampan:, wylądują w tradycyjnym mini-cuppingu.
K. Finca Santos już w filiżance, dostojna, poważna i powabna jednocześnie, wraz ze stygnięciem pięknie "jaśnieje".

Offline dyba

« Odpowiedź #1792 dnia: 18 Marzec 2016, 16:53:10 »
Kusicie dość skutecznie. Dam tym kawom poleżeć z miesiąc i zobaczymy, co z nich wypłynie ;) To będzie długi miesiąc :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #1793 dnia: 18 Marzec 2016, 17:31:15 »
Porównałem kakałko - ziarna z Dominikany jakby fajniejsze od Madagaskaru, nieco bardziej kremowe, mleczne, delikatne, no i chyba równiej wypalone.
Ciekawie wypadły Kenie Gakuyuni i Mak(ar)ena w bezpośrednim starciu. Obie niezwykle bogate i... "Kenijne",  a na niekorzyść tej drugiej ujawniła się przedziwna, jakby chmielowa goryczka. A może earl-greyowa. Prawdopodobnie potrzebuje łagodniejszego parzenia :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1794 dnia: 18 Marzec 2016, 17:49:12 »
Dominikana to tylko odmiana Criollo, bardzo "czekoladowa". Madagaskar to zaś różne odmiany, bardzo różne wrażenia. Daj mu trochę czasu, bo niektóre ziarenka są obłędne, bardziej "żywe", bardziej "autentyczne". Z Makeną może jest podobnie jak z Madagaskarem, bo nie jest ona aż tak czysta i spektakularna jak Gakuyuni, ale ma w sobie coś słodkiego i "specyficznego".

Offline dyba

« Odpowiedź #1795 dnia: 22 Marzec 2016, 23:14:04 »
Ślicznie dziękuję za paczkę i dodatki do zakupu :)
Stęskniłem się za diabełkiem - ale na pierwszy ogień pójdzie Chocolate Wave
- zobaczymy gdzie jest więcej czekolady ;)
A reszta poczeka miesiąc, aż dojrzeje  :ogien:
Taki mały masochizm  :Bicz:

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1796 dnia: 23 Marzec 2016, 17:04:53 »
Czy ja dobrze zrozumiałem przekaz tego wątku, że można nieoficjalnie zamówić próbki (np. po 100g) różnych kaw? :)
Bo ja co kilka dni wchodzę na sklep i próbuję wybrać tak ze 2 afrykańskie kawy i nici z tego wychodzą, za każdym razem kończę z 5-6 zakładkami otwartymi :)

Chyba, że jakieś rady?
Preferuję kawy lekkie i owocowe, jak dotąd najlepiej mi Kenia/Etiopia podchodzi. Przelewane w dripie/chemexie.

Z kronikarskiego obowiązku - wybrałem finalnie Juicy i Etiopia Guji Liya
Juicy - rewelacja! Jedna z moich ulubionych kaw dotychczas.
Etiopia - 'taka se'.

Wrażenia z zakupów - błyskawicznie i bezproblemowo, dzięki.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1797 dnia: 23 Marzec 2016, 19:22:59 »
Taka se? Furorę zrobiła nawet w Italii ;).

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #1798 dnia: 23 Marzec 2016, 19:26:25 »
2 razy zaparzyłem dzisiaj Ariadne. Szczególnie jeszcze nie eksperymentowałem bo espresso wychodzi super ale przy dozie 19-20 g. i  brew ratio 2:1, 25 s. powiedziałbym, że napar wychodzi mi lekko owocowy a nie czekoladowy :jezyk: co jest lekko sprzeczne z opisem. Nie to, że się czepiam bo espresso mi odpowiada ale średnio się łączy z mlekiem, a kupiłem ziarna również do cappu dla drugiej połówki. Jakieś wskazówki ?  :)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #1799 dnia: 23 Marzec 2016, 19:36:49 »
Etiopia - 'taka se'.
Zaskakująca opinia, bo według mnie to najlepsza Etiopia do dripa od Antonia. Smaczniejsza nawet niż Rocko Mountain, choć i ta jest świetna :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi