Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1942492 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8325 dnia: 02 Październik 2025, 18:59:25 »
To jeszcze może moje trzy grosze.
Andrzej dorzucił do zamówienia swoich klasycznych espresso - moja bajka, torebeczkę Arichy od Eli.
To jest inny wymiar espresso, nie wiem czy chciałbym ją pić parę razy dziennie - jak mam w zwyczaju, ale z pewnością ta Etiopia  robi wrażenie. Zwykle nie czytam opisów smaku kawy, bo często mam inne skojarzenia niż podaje palarnia.
W pierwszym momencie pomyślałem, że to jakaś obróbka anerobowa, ale chwilę później, że jednak smak jest zbyt subtelny, to że  musi być Afryka  - i bingo
Pięknie pachnie zmielona i w równie pięknie w filiżance, co nie jest takie oczywiste. Ostatnio parzona Columbia z Blenda pięknie pachniała świeżo  zmielona. Musiałem ją jednak  zmielić bardzo drobno do espresso i w filiżance była całkiem przeciętna.
Warto spróbować tej Arichy [emoji106]

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8326 dnia: 04 Październik 2025, 10:11:48 »
Tak to jest, że Kolumbię trzeba nieco drobniej zmielić, podczas gdy ziarna z Etiopii "działają" w młynku podobnie jak Brazylie. Etiopie z obróbki naturalnej idealnie się do espresso nadają również z tego powodu -- są też bardzo słodkie, bardzo aromatyczne, więc espresso bywa olśniewające :). Etiopii Aricha i podobnej do niej Etiopii Raro Boda zostało nam parę paczek, więc zachęcam :). Świeże ziarna Buku Abel też oczywiście będą fajne jako espresso -->> Etiopie z obróbki naturalnej.

Z Eli singli świetne do espresso są także inne naturale: Kolumbia La Claudina, Rwanda Gicumbi i Salwador El Cerro. Zarazem są świetne w przelewach, moim zdaniem. Ostatnio zdumiała mnie La Claudina -- jest to kolejna partia z kolejnych, świeżych zbiorów. Od lat te ziarna kupujemy. Teraz niestety dwukrotnie drożej niż rok temu. Zaparzyłem w V60 i efekt był bardzo słodki i sympatyczny, bez goryczy choć jest to palenie nieco mocniejsze do espresso.

Do przelewek polecam pozostałe Etiopie: -->> Koke i -->> Kelo Siko oraz najlepsze nasze -->> Kenie -- są teraz w specjalnych cenach.

I najbardziej słodkie, aromatyczne w przelewkach: -->>Też w specjalnej cenie :)

Offline bratpit

« Odpowiedź #8327 dnia: 05 Październik 2025, 15:08:59 »
Hej,

Które z kaw z Twojego sklepu polecasz do cappuccino?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8328 dnia: 05 Październik 2025, 19:05:22 »
Takie bestsellery: A+ i Chocolate Wave. Albo razem: -->> Io sono espresso
W kolejnym kroku to: -->> Synestezja the best espresso

Ale to wszystko zależy od naszych preferencji. Nieco mocniejsze kawy to: Ariadna, Mefisto. Ciemniejsza to: Roma di Notte.
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2025, 19:08:20 wysłana przez Antonio »

Offline bratpit

« Odpowiedź #8329 dnia: 05 Październik 2025, 22:02:40 »
Dziękuję, wybiorę kilka do testów.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8330 dnia: 11 Październik 2025, 13:41:22 »
Dwie super-owocowe Luizy: -->> Kiwi i Truskawka :szampan:
Oprócz tego dużo innych, fajnych kaw znajdziecie znowu w naszym sklepie. Wkrótce także trochę czekolady z Hradca Kralove.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8331 dnia: 12 Październik 2025, 09:43:49 »
Polecam takie cudo, bardzo smaczne i bez cukru. Inne też są super, ale tutaj grafika dodatkowo wzmacnia: https://mastroantonio.pl/Jordis-ciemna-czekolada-100-Ecuador-Limited-p902

Zielona tabliczka też jest super, aczkolwiek rzec by można: FM :picardpalm:. Nawet mleko jest tu vege ;).

Gwoli przypomnienia, wszystkie nasze kawy są wegańskie ;).

« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2025, 09:49:51 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8332 dnia: 12 Październik 2025, 16:33:50 »
Gwoli przypomnienia, wszystkie nasze kawy są wegańskie
Nie smażycie jak pączków na smalcu? To tak nie po polsku jakoś. ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8333 dnia: 14 Październik 2025, 11:22:43 »
Jak jest po polsku? ;) Pamiętam, jak niedawno, parę lat temu kupiliśmy kilka worków kawy z plantacji pana Rutkowskiego za pośrednictwem Alexandre Figueiro z Unroasted. Rzec by można, że była to polska kawa z Brazylii. Fajna, rzetelna, dobra kawa...

Spektakularną zaś kawą był jakiś mikrolot z Fazenda Londrina, ze specjalnej fermentacji kontrolowanej. Paliliśmy te ziarna do espresso a efekty w filiżance były obłędne. Okazuje się, że i ta plantacja ma polskie korzenie. Wystarczy spojrzeć na właściciela, pana Cesara JORDÃO:

Już wkrótce kolejna nasza Brazylia pojawi się w sklepie i będzie to lot #8 od tego właśnie plantatora, ziarna także ze specjalnej fermentacji. Tak o polskim pochodzeniu opowiada:

The interesting connection in this story is that the ancestors of the Jordão family came from Poland and the Austrian Partition from Polish and Ukrainian territory to Brazil at the beginning of the 20th century. César Jordão is the grandson of João Jordão and Ana Felipe Jordão, who were born in Poland but probably emigrated to Brazil for fear of political persecution.

"We don't know the original Polish family names of my grandparents, because this subject has always been considered a taboo among the elders”, explains César.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8334 dnia: 16 Październik 2025, 19:07:30 »
Dziś rano tę kawę zaparzyłem jako espresso. Można by sobie rzec, że to Brazylia jak każda Brazylia, ale jednak ma w sobie dużo fajnego aromatu. Nie jest to zwykła, nijaka Brazylia. Nie jest też przejmująco kwaśna, jak wiele kaw specialty. Po prostu ma dużo uroku, wynikającego z metody obróbki. Warto też zerknąć na ceny tego ziarna w innych wiodących palarniach -- występuje pod nazwiskiem plantatora...

-->> Londrina

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8335 dnia: 24 Październik 2025, 17:27:19 »
Ostatnio coraz bardziej cierpię z tego powodu, że nie mogę wszystkich naszych kaw, ale nawet i tych najlepszych codziennie sobie spokojnie popróbować. Coraz szybciej dopada mnie syndrom kawowego wycieńczenia, ale za żadne skarby nie zamienię kawy na herbatę. Co mnie ostatnio najbardziej poruszyło? Otwarcie worka z zielonymi ziarnami El Diviso Sidra -- i eureka. Aromat, który kołatał mi się po nieodkrytej pamięci etykietek wreszcie się odnalazł. Ta kawa pachnie lipowym miodem i w ogóle ma "żółte" owocowe aromaty. Kilka razy podchodziłem ostatnio do jej palonych ziarenek i do naparów. Summa summarum jest najlepszą z naszych kaw, najbardziej słodką, najbardziej elegancką, najbardziej subtelną i aromatyczną: -->> Zostało kilka słoiczków 200g.

Druga rzecz jest z kawowych antypodów, bo z dziedziny mojego espresso. Mój blend "Montecristo", ktoś zwrócił mi uwagę, że ma wrażenie "spalenizny" w aromatycznym profilu espresso. Sam musiałem tego spróbować i na drodze eksperymentu potwierdziłem tę niezbyt przyjemną rzecz. Ale z drugiej strony niczym oprócz składu tenże blend nie różni się od innych moich kaw, ten sam profil palenia, więc o żadnej spaleniźnie nie może być mowy. Espresso to jednak poważna sztuka i zawsze jakaś z tego wynika nauka. Podczas którejś z ekstrakcji tejże kawy, jedną z filiżanek wyjąłem wcześniej -- a potem porównałem obie. Różnica kilku sekund i kilku ml. Efekty zupełnie różne. W tej krótszej wyraźna kwaskowatość i mnóstwo pozytywnego aromatu, zero tego specyficznego; w tej normalnej ekstrakcji dominuje wspomniany wcześniej negatywny aromat i gorzki smak. Niby wiem o tym, że istnieje coś takiego jak "blonding" i "overextraction", ale nigdy sobie tego nie uświadamiałem namacalnie: -->> Montecristo i Las Mercedes.

Trzecia rzecz, to espresso z Etiopii Denbi Uddo i pozostałych Eli singli z obróbki naturalnej. Jakie to dobre! ;) W związku z tym mamy teraz taki pakiecik do espresso: -->> 4 single do espresso.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2025, 17:29:52 wysłana przez Antonio »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #8336 dnia: 24 Październik 2025, 19:14:26 »
wszystkie nasze kawy są wegańskie
Ale czy są też bezglutenowe ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8337 dnia: 25 Październik 2025, 19:20:25 »
Ale czy są też bezglutenowe ?
Kawy w sensie ziarna rzecz jasna są. Nie wiem czy tak bywa w przypadku kawy, ale czekoladę niektórzy tak reklamują -- a w składzie mamy tylko: kakao, cukier, mleko. Ale może dziś jest potrzebne takie uświadamianie na każdym kroku? ;)

Coś tam ostatnio pozmieniałem w naszym sklepie, głównie w mojej części. To dlatego, że postanowiłem wrócić do mieszanki "li tylko naturalnej". Przez dłuższy czas było tylko Simply Espresso nr 1 a teraz po dłuższej przerwie pojawi się znowu Simply Espresso nr 2. Tym razem w awangardzie tego blendu będzie naturalny Honduras i naturalna Rwanda. W związku z tym mamy znowu taką parkę degustacyjną: -->> Simply Espresso Set.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8338 dnia: 30 Październik 2025, 16:19:07 »
Dzisiaj musiałem uruchomić funkcję newslettera. Pewnie wiecie, że był to pierwszy raz. Pierwszy raz i w związku z głośną już sprawą hakerskiego ataku na platformę między innymi z naszym sklepem. Jeśli newsletter do was nie dotarł, to proszę przeczytajcie tutaj: ważny komunikat.

Akcja z newsletterem okazała się niesamowita i na pewno posłuży do oczyszczenia bazy odbiorców z "martwych dusz". Znaleźli się też przesympatyczni znajomi sprzed ponad 10 lat ;). Ileż to lat się tym "czarnym złotem" paramy? I jakież to były fajne stare, dobre czasy, gdy zaczynaliśmy? Dajcie znać, jeśli chcecie się u nas "wyzerować" albo podyskutować o cyberbezpieczeństwie. Trudno powiedzieć co się tam za kulisami naszego sklepu wydarzyło, bo nawet nie mamy do tego dostępu. Takie uroki wynajmowania cudzego oprogramowania na cudzych serwerach. Z drugiej strony ciężko byłoby chyba samemu ogarnąć takie hakerskie akcje na własnym serwerze. W każdym razie zawsze warto być czujnym i mieć jakieś oprogramowanie antywirusowe na wszystkich komputerach...

« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2025, 17:16:30 wysłana przez Antonio »

Offline TrEz0r Mężczyzna

• TrEz0r
  • Ekspres: są
  • Młynek: Niche Zero, G-IOTA VS+SSP Unimodal/Cast V2+Cremaloop, Comandante C60 Baracuda/C40 mk3 - Red clix/X25 Trailmaster, 1Zpresso ZP6 Special, Pietro ProBrew
« Odpowiedź #8339 dnia: 30 Październik 2025, 17:28:46 »
CIACH W każdym razie zawsze warto być czujnym i mieć jakieś oprogramowanie antywirusowe na wszystkich komputerach...

Ktore w tym przypadku raczej nic by nie dalo...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi