Dzisiaj rozpoczęliśmy dzień od testowania
Indonezji Kerinci z tygrysiego projektu. Ta kawa wprawdzie "nie powala" aromatami jak Kolumbie, Kenie, Etiopie, ale ma w sobie coś innego, coś w konsystencji, we wrażeniach dotykowych, jest dość namacalna, gęsta. Summa summarum jest w tym słynna "ziemistość" sumatrzańskich kaw ale i miękkość, jedwabistość itp. Świetny wybór na wczesny poranek.
Potem 3 razy espresso. Coraz trudniej przerabiać mi (na własnym organizmie) takie ilości dobrej kawy

. Po pierwsze chciałem sprawdzić moją mieszankę Buongiorno -- cała reszta trafiła do większego zamówienia, więc już nie ma jej w sklepie. Espresso było gęste, "czekoladowe", bardzo intensywne, aromatycznie raczej neutralne bo w składzie oprócz Brazylii są tu tylko "z mokrej obróbki" kawy. Drugi shot to był przypadek, bo chciałem sprawdzić ostatnią partię Chocolate Wave, a niepodpisana próbka, jaką wziąłem do ręki, już po przemieleniu wskazywała swoim ciemniejszym kolorem na Roma di Notte. Faktycznie
Roma di Notte to bardzo intensywne espresso ale też przyjemne dotykowo czyli dość słodkie. Proces zaparzania był piękny, efekt wizualny jeszcze piękniejszy. W sferze smakowo-aromatycznej bardzo gęste i czekoladowe, przede wszystkim goryczka, gdzieś daleko w tle kwaskowatość. Skoro się pomyliłem z wyborem ziarenek, to kolejną kawą musiała być mieszanka
Chocolate Wave. Tutaj od razu espresso wysunęło się na prowadzenie, zostawiając peleton daleko z tyłu. Przede wszystkim aromat przepiękny, wynikający z wyjątkowości naturala z COMSA, bardzo intensywny aromat słodkich suszonych owoców, kwaskowatość w harmonii z goryczką czyli czysta słodycz

. Jeszcze więcej tego aromatu jest w
Simply 2. Warto sobie porównać
obie kawy z zestawu by uświadomić sobie jak ogromny wpływ na espresso mają różne ziarna. W SE-1 z mokrej obróbki, w SE-2 z naturalnej obróbki.
Jeśli chcecie na święta zaimponować i oszołomić gości, to polecam Kolumbie:
El Mirador i
La Luisa Strawberry, a także Lychee i Kiwi. Z klasycznych kaw wszystkie Kenie i Etiopie -- na pewno nie zawiodą

.