Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1942664 razy)

Offline Konrad12

• Ekspres: Gaggia Classic Evo PID, V60, Aeropress, Clever
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix, Eureka Mignon Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8310 dnia: 18 Lipiec 2025, 17:53:51 »
Paczki odebrane i tak obłędnie pachną, że muszę sam ze sobą walczyć, żeby już nie pić dziś kolejnej kawy, po ktorej na pewno nie zasnę [emoji38]
Czy te próbki były dawno temu wypalane? Bo nie wiem czy należy z nimi jeszcze poczekać kilka dni, czy już w weekend mogę zacząć testy

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8311 dnia: 19 Lipiec 2025, 11:42:14 »
Są dość świeże, więc mogą poczekać :). Sam nie mogę się przez tę intensywność przebić z własnymi zmysłami, często kawa mnie przytłacza. Taki problem mam z espresso. Gdy się nie mogę oprzeć jednej filiżance, potem drugiej, następne są już nie do zniesienia ;).

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #8312 dnia: 19 Lipiec 2025, 13:43:59 »
Co to te 603 i 604?
Dzięki.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8313 dnia: 19 Lipiec 2025, 15:14:13 »
To właśnie te próbki do przetestowania. Trzecia to Buongiorno, mieszanka która jest już w sklepie.

Przed chwilą zrobiliśmy cupping różności ze świata. Najdroższy z naszych zakupów, Kolumbia El Diviso Sidra porównywalna jest albo i lepsza niż fajna Gesha z zaczarowanej obróbki (Finca Puerto Arturo, Tamesis, Honey Yoghurt). Doskonałe i teraz w niezłych cenach są: La Ricayrte Lychee Honey i El Mirador Yellow Fruits Nectar. Wkrótce pojawi się kolejna tego typu kawa :).
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2025, 17:03:06 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8314 dnia: 21 Lipiec 2025, 15:22:06 »
Mam jeszcze 3 zestawy dla chętnych do testów -- proszę pisać a jutro wyślemy :).

Dwie nowe i fajne kawy w sklepie:

• Kolejna "pofermentowana" tym razem z owocami Kiwi -->> La Luisa Kiwi Modulated Honey. La Luisa i La Ricaurte -- z której pochodzi Lychee Modulated Honey -- mają wspólnego właściciela.
  • Powrót do tradycji w najlepszym stylu, bo świetna odmiana i świetna obróbka. Profil palenia także świetny -- omniroast -->> Salwador El Cerro Pacamara Natural. Espresso może być kłopotliwe, bo ogromne rozmiary ziaren wymagają bardzo drobnego zmielenia. Łatwiej jest z przelewami a ich efekty są "jedwabiste".
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2025, 15:31:13 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8315 dnia: 24 Lipiec 2025, 19:53:59 »
W miarę upływu czasu dystans między peletonem a ziarnami El Diviso powiększa się. Wprawdzie nie ma tu żadnego cudownego dodatku w postaci innych owoców i fermentacja była tylko na początku a cały proces raczej mokry, tradycyjny -- to właśnie El Diviso Sidra wysuwa się na prowadzenie. Dość niesamowite. Z krótkiego opisu procesu wynika, że na koniec ziarna w owocowym soku są napowietrzane -- czyli że beztlenowa fermentacja jest w ten sposób blokowana a ziarna nabierają w tym czasie czegoś "extra" ze swojego słodkiego soku?
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2025, 20:28:06 wysłana przez Antonio »

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #8316 dnia: 12 Sierpień 2025, 14:56:00 »
Kupiłem z polecenia Roma di Notte dla żony, która lubuje się w kawach niekwaśnych, ale też nieprzesadnie gorzkich i do tej pory to jedna z nielicznych kaw przy których nawet nie myślała o posłodzeniu :) Widziałem na stronie także kawę o nazwie Buongiorno, będzie podobna do Romy ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8317 dnia: 12 Sierpień 2025, 19:51:58 »
Buongiorno jest jaśniej paloną kawą, w moim typowym stylu, dostatecznie gorzko ale z pewną dozą kwaskowatości. Szkoda, że moi testerzy się tutaj nie odezwali jeszcze ;).

Roma di Notte pojawi się w sklepie znowu wkrótce. Tymczasem może Ariadna lub A+ też powinny zadziałać...

Offline Lewic

• Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
« Odpowiedź #8318 dnia: 13 Sierpień 2025, 00:11:38 »
Zamowilem niedawno zestaw Chocolate Wave i Ciociolato, zeby zobaczyc kto lepiej wypalil pod moje kubki smakowe... Andrzeju, przekaz zonie, ze TAK DOBREGO ESPRESSO TO JA DAWNO nie pilem  8) strzal w dziesiatke i chyba bede wracac czesciej do ciociolato, acz kusi na powrot roma di note i mefisto

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8319 dnia: 23 Sierpień 2025, 15:11:50 »
Też zazwyczaj bardziej lubię Eli kawy :). Teraz jeszcze bardziej, bo od ponad tygodnia "morduję się" z grypą i całym jej inwentarzem złego samopoczucia. W środku lata taki pech :(. W takich okolicznościach jaśniej palone i bardziej owocowe, rzekłbym nawet wprost, że bardziej "kwaśne" kawy wygrywają -- bo przynajmniej u mnie wszelkie infekcje wywołują blokadę na gorzki smak. Najczęściej oznacza to niechęć do kawy w ogóle. Człowiek wtedy myśli co najwyżej o wodzie z sokiem z cytryny. Kawa jest dla zdrowych ludzi i tyle. Niestety, przez zawodowe skrzywienie i de facto fizjologiczno-hedonistyczny nałóg, zaparzam sobie to i owo, a potem cierpię i moja niechęć tylko się wzmaga. Z biegiem lat w ogóle nasza percepcja, nasz entuzjazm do kawy ulega ogromnemu przewartościowaniu. Można by zaryzykować twierdzenie, że z kawy należy korzystać ostrożnie, z pewną odpowiedzialnością, wyczuciem... Może to temat na osobną dyskusję?

Tymczasem w naszym sklepie sporo przecen, przed wejściem w jesienny sezon: -->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8320 dnia: 31 Sierpień 2025, 12:02:37 »
Po paru tygodniach jakoś dochodzę do zdrowia, a kawa to temat-rzeka, więc coś znowu tu podsumuję. Nie przestają mnie fascynować różnice w naszej percepcji i percepcja w zależności od stanu naszego "jestestwa". Nie ma nic lepszego niż dobra kawa, gdy jesteśmy na luzie, w miłym towarzystwie, na urlopie, albo nawet o poranku w pracy. Gorzej, gdy kawę traktujemy jak "przekąskę łatającą stresy". Lepiej w takich stresowych sytuacjach sięgnąć po odrobinę ruchu ;).

Jak bardzo różnimy się w ocenie, odbiorze, percepcji kawy? Kiedyś Ela zabrała ze sobą do znajomych na wsi parę swoich "odlotowych" kaw typu El Mirador i La Ricaurte. Zaparzyła, poczęstowała... Reakcja znajomych była dość spektakularna. Odkryli w tych kawach coś, co im raczej nie smakowało. Po paru tygodniach nas odwiedzili a ja, wiedząc o tamtej konfrontacji z kawami speciality, zaparzyłem metodą przelewową, przy użyciu V60 mój blend do espresso -->> Chocolate Wave. Jest w nim też trochę takiego specjalnego ziarna, ale goście byli zachwyceni, zadowoleni :). Razem doszliśmy do wniosku, że "fermentacyjne treści", jakimi przedtem uraczyła ich Ela, nie kojarzą się im z kawą w ogóle.

Ocena espresso też bywa tematem-rzeką. Najczęściej od kogoś po raz pierwszy "zderzonego" z espresso usłyszymy, że to strasznie mocne, albo gorzkie albo kwaśne. Cóż, wymaga to sporego treningu i doświadczenia, by móc się odnaleźć w gęstej konsystencji takiego ekstraktu...

W naszym sklepie znajdziecie teraz sporo kaw do espresso. Ponieważ testowałem chińskie maleństwo pt. Starseeker E55, przetestowałem też sporo kaw. Wszystkie Eli single są super. Zostało po parę paczek: La Claudina, El Cerro -- dają bardzo fajne espresso. Zachwyciła mnie Etiopia Magarissa -- espresso jak to na Etiopię przystało jest bardzo ładnie pachnące i dość słodkie. Rwanda Gicumbi podobnie ale bardziej owocowo pachnie. Jest jeszcze Etiopia Aricha palona do espresso. Oczywiście wszystkie te single są też fajne w przelewkach.

Do espresso mamy teraz trzy Brazylie z obróbki naturalnej i pulped-natural: Fazenda Pantano i dwie spod Wielkiej Skały na południu Minas Gerais: -->> https://mastroantonio.pl/category/?q=Brazylia#top.

Eli trzy mieszanki są super: Red, Cioccolato i Sole Mio.

Do przelewek -- dwie Kenie, cztery Etiopie, w dobrej cenie fajna Nikaragua Finca Mozonte odmiany JAVA, odlotowa Kolumbia El Obraje i coś wyjątkowego, kolejne wydanie mieszanki JUICY -- tym razem jest to Salwador ACALEM i Kolumbia La Caludina.

I osobna kategoria czyli kawy ze specjalnych fermentacji: El Diviso, La Luisa i La Ricaurte.

Z moich kaw jest spory wybór: Mefisto, A, A+, Roma -- to z robustą :). Chocolate Wave i cała reszta: Górska, Simply, Buongiorno, Montecriso, Las Mercedes, Secret.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8321 dnia: 08 Wrzesień 2025, 08:18:25 »
Dość wyjątkowa okazja: -->> https://mastroantonio.pl/Kolumbia-La-Ricaurte-Lychee-Honey-Light-Roast-p869

Świetna kawa, mnie smakuje najbardziej z tych wszystkich kofermentów. Nieco jaśniej niż poprzednio wypalona, może nieco za jasno, ale ma to swój urok i zaparza się bez żadnych problemów, dając czysty różany aromat.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8322 dnia: 15 Wrzesień 2025, 18:16:04 »
Kilka dni nas nie było, zrobiliśmy sobie całkiem konkretny odwyk od kawy we wspaniałych okolicznościach tatrzańskiej przyrody. Podczas tego pobytu w górach miałem tylko jedno spotkanie z kawą -- w bardzo fajnej kawiarni "Karma" w Liptowskim Mikulaszu. Wypiłem doppio wczesnym popołudniem, po czym obudziłem się w środku nocy i nie zasnąłem już do rana. Jak można mówić, że kawa nie jest trucizną, skoro odbiera nam sen? Z kawą należy się obchodzić bardzo ostrożnie, jak z ogniem, bo zdaje się, że można zrobić sobie nią krzywdę ;). Mam świadomość tej ciemnej strony kawy i wciąż po nią sięgam... :picardpalm:

Znajdziecie z sklepie teraz w większości świeże palenia. Jest sporo świetnych singli do przelewek przez Elę wypalonych. Są tu super-fermenty i super-kawy: El Diviso, El Mirador, La Ricaurte. Są nowości, np. La Claudina Pink Bourbon Honey oraz kolejna wersja Juicy (Salwador ACALEM Anaerob i La Claudina Natural). To Juicy dziś sobie zaparzyłem i w profilu tejże mieszanki nie znalazłbym La Claudiny -- bardzo przecież charakternej kawy. Jest to bardzo słodki blend, potwierdzający twierdzenie analizy sensorycznej, że prawdą bywa tu nierówność: "2+2≠4". Dalej są Etiopie (Honey, Naturale i mokre) i Kenie oraz Kolumbia El Obraje i ostatnie wydanie Nikaragui El Recuerdo Honey. Sporo jest w tym singli fajnych do espresso. Sprawdzą się w tym te wszystkie super-fermenty, ale przede wszystkim Rwanda Gicumbi, Kolumbia La Claudina Natural i Etiopie z obróbki naturalnej. Oprócz tego jest komplet Eli mieszanek do espresso.

Większość z mojej linii też jest z wczorajszego pieca... Tyle, że gdy zaparzam Eli kawy, to potem ciężko mi przejść na moje goryczki ;).
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2025, 18:21:13 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #8323 dnia: 15 Wrzesień 2025, 19:06:04 »
Górskie powietrze Ci zaszkodziło a nie kawa.
 :lol2:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8324 dnia: 29 Wrzesień 2025, 17:28:40 »
Etiopia Buku Hurufa to była najbardziej niezwykła kawa w naszej historii. Dziś Ela poczęstowała mnie naparem z palonej dziś kolejnej partii kawy z regionu Buku :). Buku Abel to najbliższe sąsiedztwo Buku Hurufa, więc również piękne, owocowe i kwiatowe cudeńko. Polecam: -->> https://mastroantonio.pl/Etiopia-Hambela-Buku-ABEL-Natural-p720

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi