Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946091 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8160 dnia: 29 Październik 2024, 20:29:21 »
Od lat marzyłem o tym, byśmy mieli jakieś ziarna od Elkina Guzmana z jego plantacji El Mirador. Oto i jest: Catiope i Bourbon z kofermentacji żółto-owocowej czyli Yellow Fruits Nectar. Niewątpliwie jest Elkin prekursorem i pionierem użycia złożonych fermentacji w obróbce kawy. Tutaj więcej o jego pracy i kawach, o fermentacji i jej specyfice:

https://www.instagram.com/elmirador_elkinguzman

https://www.instagram.com/elmirador_elkinguzman
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2024, 20:32:21 wysłana przez Antonio »

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #8161 dnia: 03 Listopad 2024, 11:54:42 »
Dopiero teraz miałem okazję wypić testowane kawy.
9003 wydaje się bardziej złożona, 9004 klasyczna Brazylia z robustą.
Generalnie bardzo podobne, jeśli miałbym kupić 1kg dla siebie pewnie bym wybrał 9003, ale gdybym miał polecić znajomemu jakaś kawę do ekspresu automatycznego gdzie większość pije z mlekiem to chyba 9004.
Obie bardzo dobrze komponują się z mlekiem.
IMG_20241103_115346.jpg

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8162 dnia: 04 Listopad 2024, 13:02:47 »
Dziękuję za refleksje. Ten mały "tasting" obrazuje dylematy w naszej pracy. W zasadzie mamy tę samą kawę, pi razy drzwi podobny materiał wyjściowy. Problem polega na tym: jaki nadać finalny profil?

Przy okazji zareklamuję co nie co. Są tylko 2 tabliczki, gorąco polecam Priessnitz jako najbardziej szokującą tabliczkę czekolady. Najbardziej kakaowa zaś jest Marianna...

-->> https://mastroantonio.pl/Czekolada-c10
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2024, 13:19:22 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8163 dnia: 05 Listopad 2024, 10:37:36 »
Ostatnio testujemy i pijamy mnóstwo "obróbkowych" przelewek. Są to piękne kawy, można by je na okrągło popijać, o każdej porze i w każdej formie, na zimno, na gorąco, w domu i w lesie ;). Ale chciałem teraz o espresso porozmawiać.

Wczoraj zaparzyłem pod rząd cztery kawy. Moje: Simply Espresso, Brazylię Carmo Paranaiba, Roma di Notte i Ariadnę. W skromnym dwuosobowym panelu zdania były dość spójne i podobne. Pierwsze: gęste, czekoladowe ale z pewną owocową cząsteczką; Brazylia gęsta i czekoladowa, prosta i jednolita; Roma o dziwo słodka, wprawdzie najciemniejsza, ale zadziwiająco słodka i "jedwabista", miodzio; Ariadna też gęsta i czekoladowa, okrąglutka acz z aromatem sandałowego drewna ;).

Dzisiaj też zaparzyłem espresso. Wiele razy jedną kawę, bo odkurzyłem NPF i wagę, sitko IMS. Do sitka około 20g, na wyjściu ok 36g kawy. Brazylia Babilonia ARARA palona przez Elę. Efekt przeszedł moje oczekiwania, bo espresso okazało się bardzo fajne, gęste, czyste ale i bardzo bogate, intensywne, bardzo aromatyczne. Gdy potem wzięliśmy do ust świetny "przelewik" z doskonałej Kolumbii La Riviera -- stwierdziliśmy, że między jednym a drugim jest PRZEPAŚĆ :). Przepaść konsystencji i siły aromatu. Żaden przelew nie może być konkurencją wobec dobrze zrobionego espresso, bo po prostu niknie. Espresso było genialne i smakowite, mocne, a tenże doskonały przelew jawił się tylko jako wodnisty i rzadki, cienki "perfumik"  :wow2: :wow2:.

PiE_15.jpg

PiE_08.jpg

Z kodem "BRAZ" wszystkie Brazylie taniej o 10% -- do piątku: -->> https://mastroantonio.pl/Brazylia-c38
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2024, 11:05:47 wysłana przez Antonio »

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #8164 dnia: 09 Listopad 2024, 10:56:15 »
Cześć, potrzebuję podpowiedzi jak zaparzyć Brazylię Pantano Pulped Natural. Wychodzi mi nieco zbyt kwaśna (a miała być słodka;)) pomimo braku widocznego kanałowania. Narazie używałem proporcji 1:2 (19g in - 38g out). Temperatura ok 93 stopnie, czas od 24 do 30 sek.

Z góry dzięki:)
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2024, 11:07:47 wysłana przez MarcinK »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8165 dnia: 09 Listopad 2024, 11:43:47 »
(a miała być słodka;))

To bardzo szerokie pojęcie ;)

Spróbuj na początek zwiększyć ratio, to przynosi największe zmiany w filiżance.

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #8166 dnia: 09 Listopad 2024, 15:43:10 »
1:2,5 w 30 sek. niestety nic nie poprawiło.. :)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #8167 dnia: 09 Listopad 2024, 16:06:27 »
Hej @Antonio, a dałoby się uprażyć pod przelew jakąś Brazylię, ja chętnie bym kupił.
 Nie musi być na już, bo mam jeszcze kilka kaw, a może byliby też inni chętni?!
Nie wiem w sumie jaki jest najmniejszy wsad kawki do pieca.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2024, 16:23:15 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8168 dnia: 11 Listopad 2024, 16:28:44 »
bo mam jeszcze kilka kaw
Typowy stan miłośnika kawy :). Podaj proszę dane do wysyłki, a prześlę Ci coś takiego specjalnego z prośbą o refleksje.

@MarcinK Nie mam już tego ziarna pod ręką, by je sobie sprawdzić. Wziąłem inne Eli ziarna, mieszankę Pantano PN i Kerinci sprzed paru tygodni, stosunkowo jasno palone. Zrobiłem parę eksperymentów. Podejście pierwsze, wejście w koleiny moich kaw, te same ustawienia młynka, podwójna wylewka, stare sitko -- efekt dość niecny i blady. Druga próba: sitko IMS w NPF, 20g w sitku, zmielenie znacznie drobniejsze, na wyjściu 38g, czas zaparzania 40s. Efekt gęsty, jędrny, kawowy, bardzo aromatyczny i jaskrawy, kwaskowatość ale i jej antypody wyraźne, kwaśny smak w harmonii z gęstością i siłą aromatu. Trzecia próba: powrót do grubszego zmielenia, 20g w sitku, na wyjściu 50 w czasie 30s. Więcej objętościowo, ale kwaskowatość porównywalna, nieco większa, bo mniej może harmonijna z resztą wrażeń. Często tego typu espresso można dostać dziś w szanowanych kawiarniach: gęste, aromatyczne i kwaskowate, niegorzkie. Wydaj mi się, że szukając recepty na eliminację kwaskowatości, celowałbym w zwiększenie gęstości ekstraktu... Ale wiadomo, każdy ma swój gust. Podaj mi adres, a wyślę Ci którąś z moich mocniejszych Brazylii :).

Wg kolorymetru myTonino moje blendy mają ostatnio coś około 88-90. Wspomniane przeze mnie Eli ziarna miały trochę ponad 100. Dla porównania Pelllini Top 72 (zero kwaskowatości); mieszanki Arcaffe nieco ponad 90. Tak to wygląda pod kątem koloru.

Wiele nowych i fajnych kaw pojawiło się ostatnio w naszym sklepie. Zachęcam do sięgnięcia po najbardziej zjawiskowe, ze specjalnych obróbek kawy: La Riviera Nitro i El Mirador Yellow Fruits Nectar. Za chwile dołączy to tego świetna jak zwykle kawa z Finca Monteblanco. Na pewno pamiętacie wersję Citric i Mango z przed paru lat? Teraz mamy dwa mikroloty z tej plantacji. Pierwszy już jest i jest to ziarno z obróbki Carbonic Maceration. Dalej również ciekawe: Indonezja Kerinci Honey i Gwatemala Medina Yellow Honey. Warto zerknąć na Salwadory z obróbki naturalnej anaerobowej i na Etiopie z obróbki naturalnej.

-->> https://mastroantonio.pl/Obrobka-specjalna-c55

Oprócz tego pojawią się dwie nowe Kenie.

Jak zwykle w tym okresie większe okazje, by upolować fajne kawy w mniejszej cenie, z dużymi przecenami, nawet 30%  :wow2::

-->>  https://mastroantonio.pl/category/c/promotion
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2024, 16:39:00 wysłana przez Antonio »

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
« Odpowiedź #8169 dnia: 13 Listopad 2024, 13:50:09 »
W tym tygodniu ogromną radość sprawia mi espresso. Po tych wielu deszczowych dniach zdaje się być rozkoszą :). Dzisiaj zrobiliśmy krótką serię testów: La Claudina, A+, Honduras i Las Mercedes. Najlepsza oczywiście La Claudina -- obłędny aromat, pyszna, owocowa, słodka kwaskowatość. A+ podobnie jak poprzednia wersja wypadła ciemniej, gęsto i czekoladowo. Powoli muszę się zacząć przestawiać na jesienne klimaty i nieco złagodzić tu udział pieca. Honduras Marcala COMSA Natural -- teraz w nieco ciemniejszym profilu, espresso jest bardzo gęste, bardzo czekoladowe, dla mnie bardzo przyjemne, zdaje się, że to optymalny profil dla tych wdzięcznych ziaren. Las Mercedes -- fajna kompozycja smaków, ich równowaga: z jednej strony lekka kwaskowatość, z drugiej potężna czekoladowość ;).

Czy La Claudina sprawdzi sie jako baza latte?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8170 dnia: 13 Listopad 2024, 14:13:32 »
Moim zdaniem tak. Ale wiadomo, to kwestia gustu. Jest to bardzo fajna kawa.

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
« Odpowiedź #8171 dnia: 13 Listopad 2024, 14:16:21 »
Ok, jak tylko zamówię nowy ekspres to zlożę zamówienie na tą kawę :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8172 dnia: 13 Listopad 2024, 20:31:40 »
Nie jest wesoło na rynku kawy, więc krótko mówiąc: kupujcie, póki jest jako tako. Ostatnie zmiany i realne podwyżki są szokujące. Poniższy wykres przedstawia zmiany średnich cen arabiki i robusty na przestrzeni 2000-2024. Jak widać robusta dogoniła arabikę. Jest to niepojęte. Pisałem o tym od kilku już miesięcy. Cóż zrobić i co począć wobec tych zmian?

Źródłem tego wykresu jest krótki ale bardzo informacyjny artykuł Steffena Schwarza, znanego w świecie kawy eksperta i naukowca.

W naszym sklepie pojawiły się właśnie dwie nowe Kenie: Ruka Chui oraz Thiururi. Obie są fajne i mają klasę, jako że jest to typowe dla kaw z Kenii, a przynajmniej dla tych kaw, jakie odkrywamy co jakiś czas. Wkrótce pojawi się jeszcze jedna nasza legenda -- Kenia Gatomboya. Mamy z nią szereg miłych wspomnień sprzed wielu lat...

Na święta już teraz polecam wszystkie te cudowne fermenty: El Mirador, La Riviera i Montablanco -- to są szczyty jakości i aromatów;  będą doskonałe w grudniu i w styczniu i jeszcze na Wielkanoc nie stracą swoich aromatów. Ale także obłędnie smaczny Salwador ACALEM. Poza tym: świetna Indonezja Kerinci Honey, Etiopie Buku i Aricha, Salwador Las Llantas, Gwatemalę Yellow Honey. Świeże palenia Kenii Gicherori i Kagumoini -- w fajnych cenach :).

-->> https://mastroantonio.pl/

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8173 dnia: 16 Listopad 2024, 20:03:21 »
Jesienna sceneria, na horyzoncie już zima... Zachęcamy do robienia zapasów na zimę -- kawka.

Synest4a.jpg

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8174 dnia: 23 Listopad 2024, 12:04:46 »
Rok 2013, Mistrzostwa Świata Baristów odbyły się wtedy w Nicei. My w tym czasie robiliśmy swoje. Ela wypaliła Kenię Gatomboya. Taka anegdotka z tamtych wesołych czasów. Nasi znajomi, dziś mają ogromną i znaną polską palarnię kawy speciality, wtedy objeżdżali takie eventy i zbierali próbki fajnych kaw. Po powrocie zrobili cupping tego wszystkiego, co tam było do wzięcia. Hmm, i podobno Eli Gatomboya tenże cupping wygrała. Mamy teraz wielki powrót tej pięknej kawy. Wkrótce pojawi się w sklepie. Oprócz niej pojawi się też fajna, pachnąca kwiatkami i słodka Etiopia z obróbki mokrej. Jak wiadomo, jedni wolą naturalne Etiopie, inni te naturalne inaczej :). My uwielbiamy obie wersje. Jako, że dawno nie mieliśmy tak bardzo pachnącej Etiopii z obróbki mokrej, to się teraz szczególnie nią ekscytujemy.

Najbardziej jednak można się ekscytować kolumbijskim towarem. Są w sklepie trzy takie iście narkotyczne kawy -- polecam, choć najdroższe, warte każdego ziarenka. Nie starzeją się, nie bledną, nie nudzą się, pozostawiają najlepsze wspomnienia po sobie. La Riviera Nitro, El Mirador Nectar -- te za chwilę się skończą. Więcej mamy Monteblanco -- jeśli pamiętacie Citric i Mango, to wiecie, że w ciemno można to brać ;). Bardziej mi ta wersja Carbonic przypomina Citric. I to też już kilka ładnych lat temu było... ;)

Moje kawy też się wkrótce uzupełnią. Z nowości jest już kolejna wersja A+ i dość fajna wersja Simply Espresso, stricte naturalne ziarna Brazylia i Nika Aurora.

Poza tym jest parę dużych przecen, zestawów w dobrych cenach, a będzie więcej. Np. takie:

https://mastroantonio.pl/Brazylia-Pantano-Natural-OMNI-p605
https://mastroantonio.pl/Synestezja-RED-Chiaro-p639

Obie te kawy będą dobre do różnych przelewek, ale także dla miłośników jaśniejszych wrażeń w espresso.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2024, 12:11:14 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi