Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1947014 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7890 dnia: 29 Październik 2023, 11:52:55 »
Ostatni, wcześniej już wspomniany zestaw kaw Eli: Synestezja -- 2 Etiopie, Jucy, Nika

Offline kubus5150 Mężczyzna

• Ekspres: v60, Kalita
  • Młynek: Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #7891 dnia: 04 Listopad 2023, 11:55:26 »
@Antonio szykuje się może w niedalekiej przyszłości jakaś Pacamara od Synestezji?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7892 dnia: 04 Listopad 2023, 12:52:13 »
Wiem, że Pacamara kojarzy się najlepiej :). Próbowałeś już Finca Aurora lub Kerinci?

« Odpowiedź #7893 dnia: 04 Listopad 2023, 21:55:12 »
@Antonio Aurorę jak najbardziej;) Indonezja w takim razie przede mną :)

« Odpowiedź #7894 dnia: 05 Listopad 2023, 00:13:55 »
@Antonio Aurora jest już długo na sklepie, czy na przestrzeni czasu zamawianie poprostu co jakiś czas kolejne worki czy przy pierwszym razie zamowiliscie  większą ilość ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7895 dnia: 05 Listopad 2023, 07:36:32 »
Na sklepie może nic się nie zmienia, gdy zmienia się wszystko. Nawet jeśli dane ziarna są wciąż te same...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02TpQ92EuHkT9Ewh3mRCxAKZEJcZd4Hz5uGsfPHfFXykZkTGN6y4HyKvDZUvWxNEeAl&id=100064562924753

Ubiegłoroczne (21/22) kawy z tej plantacji były świetne, więc mamy kolejne. Z nowości, polecam jeszcze  Buku i Las Torres, nie licząc nieśmiertelnych Kenii. Np. Kagumo-ini mieliśmy chyba z 10 lat temu, Gicherori 5 lat temu :).
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2023, 07:43:11 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7896 dnia: 05 Listopad 2023, 13:49:19 »
Siedzę właśnie nad obszerną filiżanką, mieszczącą w sobie świeżo spreparowany ekstrakt 40g mocnej kawy: 41% robusty i 59% arabiki, jedno i drugie z Brazylii.

Kawy w filiżance powoli ubywa...

Czy takie espresso może sprawić przyjemność? Głowię się nad tym pytaniem a głowa mnie boli ;).

Miałem w związku z tym ciekawą korespondencję. Zapytanie o Mefisto i o robustę. Wiem, że istnieje całkiem spora część ludzi, preferujących takie mocne doznania. Ale jakoś mniej mam przekonania do tej jednej z naszych mieszanek. Macie jakieś uwagi dla "roastera"?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7897 dnia: 05 Listopad 2023, 14:56:52 »
Wiem, że istnieje całkiem spora część ludzi, preferujących takie mocne doznania.
Sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli będą zamówienia, to musisz taką kawkę mieć w swojej stałej ofercie, chyba że trzymanie jej jest w jakimś stopniu niezasadne, mało opłacalne.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #7898 dnia: 05 Listopad 2023, 16:32:36 »
@Antonio przeglądając starsze wpisy na forum, natrafiłem na jeden, w którym wspominasz o tym,że Twoje palenia i Eli pod filtry za każdym razem mają nieco inna krzywa palenia. Nadal tak to wygląda ? Czy przy tym nie macie problemów z powtarzalnością wypałów? Te omniroast od Eli zdarzały mi się niestety za ciemne pod filtry i zastanawiam się czy to z premedytacją czy po prostu podczas palenia coś poszło nie po waszej myśli do końca

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7899 dnia: 05 Listopad 2023, 17:26:42 »
Wszystko idzie po myśli, ale weź pod uwagę zmienność świata i nas samych -- nigdy nie wejdziesz do tej samej rzeki dwa razy. Tylko tyle. Podaj jakieś konkretne przykłady... Co było za ciemne pod filtry? Niektóre kawy są fajniejsze -- wypalone ciemniej. Nie wiem czy akurat wypalone jaśniej smakowałyby Ci bardziej -- i przeciętnemu zjadaczowi kawy? Nie jest to prosty temat. Do tego dochodzi ostatnio modne zagadnienie obróbki. Naturale są wyzwaniem w każdym sensie. Różne nowoczesne obróbki też. Teraz np. Kostaryka może Ci się wydać za ciemna -- ale taka jest, trochę "alkoholowo-kombuchowa" ;).

Sam palę raczej ciemniejsze kawy. Czasami pociąga mnie to, by dać im więcej ognia i czarnego koloru -- bo jest na to popyt. Ale gdy raz się coś takiego, celowo zdarzyło, to nie mogłem się pozbierać po odzewie :). Dotyczyło to jednej z moich mieszanek -- Chocolate Wave. Z drugiej strony, wciąż mam klientów, którzy przy zamówieniu z góry zastrzegają, że nie ma być żadnej "owocowości", żadnej "Claudiny" ;). Co począć? Wybór jest na tyle chyba duży, że każdy znajdzie coś dobrego...

Daj po prostu znać via e-mail co chcesz, jakie masz wymagania sensortczne, a chętnie pomogę z wyborem :).

Przy okazji, polecam ten prosty i fajny do espresso Honduras: -->> Honduras Azul Espresso
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2023, 18:34:21 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7900 dnia: 07 Listopad 2023, 18:40:13 »
Co wam powiem, to wam powiem, ale wam powiem, że te nowoczesne kawy są trochę nie fair. Ostatnio Ela przerabia wiele różnych próbek takich nowomodnych, drogich ziarenek. Dzisiaj próbowałem jednej z propozycji Monteblanco. Pamiętacie Citric? Coś podobnego ale akurat dziś dla mnie bardziej wspaniałego: aromaty kokosa, ananasa, limonki wymieszane w pysznych proporcjach. Piękny aromat oraz bardzo przyjemny, nienachalny smak.

Parę tygodni wcześniej jeszcze bardziej zdumiała mnie jakaś Gesha ze strasznie specjalnej obróbki, związanej z udziałem specjalnych drożdży. Nie wiedząc nic o tej kawie, wziąwszy ją do ust, stwierdziłem: "Boże Narodzenie w gębie!". Jak inaczej określić wrażenie pomarańczy z goździkami, a raczej czekoladowych pralin z gęstym korzenno-marcepanowo-pomarańczowym nadzieniem? Pomyślałem sobie, że taka kawa zastąpiłaby wszystkie słodycze odświętne razem wzięte ;). Taka słodycz a bez cukru!

Dlaczego jest to nie fair? Te kawy są podchwytliwe, odwołują się do naszych najbardziej miłych wspomnień, jednocześnie rozleniwiają zmysły, może oszukują? Toż te zwykłe kawy nie mają szans... :(

« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2023, 18:57:16 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #7901 dnia: 07 Listopad 2023, 18:56:29 »
Zgadzam sie, kawy gdzie do fermantacji dodaje sie lemoniade bądź owoce zabierają romantyzm specialty. Osobiscie piłem kawy gdzie było jasno powiedziane co było dodane i każda z tych kaw póki co była zawodem. Sztuczny smak, jakby dodało się słodzika sztucznego do kawy... Branża idzie w podobnym kierunku co piwo kraftowe i dodawane do nich aromaty. Idźie na skróty, rozleniwia ludzi.
Dlaczego jest taki 'hype' na takie kawy? Bo tak jak mówisz Antonio to jest proste do opisania i wrażenia są podkęcone x3, ludziom to pasuje bo sie niczego nie muszą domyślać, mają to na wyciągnięcie ręki.

Coś czego nie potrafie zrozumieć przy tych kawach, że kawa np. z obórbki mytej przed fermentacja z tą przysłowiową lemoniadą ma załóżmy 82pkt SCA, po fermentacji 86 nagle.... To jest dla mnie nie zrozumiałe, potrzebny by był jakiś osobny protokół do takich kaw.

Offline przemyslavklimek

• Ekspres: Głównie Flair i Origami, inne okazjonalnie.
  • Młynek: C40MK4, JX-Pro
« Odpowiedź #7902 dnia: 07 Listopad 2023, 19:33:03 »
Piłem ostatnio Kostaryke La Tonita wypalona przez Heresy. Podczas fermentacji dorzucają cynamon, jasno o tym mówią. Wypiłem z przyjemnością, bardzo mi smakowała, sporo cięższych czekoladowych nut, ale cynamonu nie wyczułem :) Był to Natural Anaerobic.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7903 dnia: 07 Listopad 2023, 20:59:54 »
Niektóre tego typu kawy są pyszne, piękne, inne bywają nachalne, nieprzyjemne. Pewnie zależy to od tego, co nam subiektywnie smakuje. Sporo ostatnio próbowaliśmy "truskawkowych" obróbek -- wszystkie wydawały się "sztucznie aromatyzowane", ale może nie lubimy truskawek... ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7904 dnia: 15 Listopad 2023, 09:48:54 »
Wczoraj zrobiłem sobie "coś kawowego" z odrobiną oleju kokosowego i zostawiłem. Dziś rano wziąłem wczorajszą szklankę i dolałem trochę kawy z termosu. Efekt był równie piorunujący jak jakaś super-kawa-z-super-obróbki-kokosowo-cytrusowej z plantacji Monteblanco. Zaletą jednak ogromną tych obróbkowych kaw jest to, że są to tylko kawy -- bez dodatków, a jedynie ze śladami tylko naturalnych aromatów. Fajnie więc, że ten segment kawowego rynku się rozwija. Myślę, że teraz przeżywamy radosną twórczość plantatorów -- również dla nas, konsumentów jest to okazja do rozwoju własnej sensorycznej percepcji :).

Przy okazji polecam jeszcze dwa zestawy moich kaw, dostawa za free: -->> Just four!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi