Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1945798 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7875 dnia: 07 Październik 2023, 20:42:49 »
Niedawno narzekałem, że na Śnieżnik nie zdążyliśmy jeszcze wejść w tym roku. Spędziliśmy za to parę dni w Tatrach. Codziennie zaparzałem trochę kawy za pomocą V60, tylko 20g i tylko rano -- można więc uznać, że był to czas spędzony bez kawy ;). Bez kawy -- za to z ogromną intensywnością innych organoleptycznych wrażeń oraz ze sporym wysiłkiem fizycznym na świeżym powietrzu. Dawniej bywaliśmy w Tatrach parę razy w roku, teraz był to pierwszy raz po wielu latach. Ogrom przestrzeni, odległości, wysokości, bezmiaru z początku mnie przytłoczył i wystraszył. Nijak nie można przymierzyć naszych "pagórków" do tatrzańskich przestworzy,

W "wysokich górach" zaskoczyło mnie to, że ich stoki obfitują w owoce. Owoców w górach są kosmiczne ilości. Np. szczyty Małego i Wielkiego Barańca w Tatrach Zachodnich przekraczają ponad 2 tys. m.n.p.m., a owoce na tych wysokościach są co najmniej cudne :). Są to przede wszystkim jagody (borówka czarna), borówki czerwone (brusznica) i chyba borówki bagienne. Analogie ze światem kawy są całkiem wyraźne. Im wyżej, tym więcej aromatów. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne, choć zdarzają się też owoce przejrzałe o charakterze octowym. Im bardziej nasłonecznione stanowiska, tym bardziej słodkie owoce. Borówki bagienne spotykałem najwyżej -- są najbardziej słodkimi owocami. Borówki czerwone najbardziej przypominają kawę -- są zarówno gorzkie i kwaśne.

jagody.jpg

W wysokich górach razem z owocami spotyka się niedźwiedzie. Nie spotkaliśmy się z nimi w cztery oczy ale ślady ich obecności mijaliśmy co chwila. Parę razy spotykani ludzie, schodzący z góry mówili o obserwowanych przez nich misiach. Niedźwiedzie spacerują tymi samymi traktami i szlakami co ludzie, obżerają się na potęgę, zostawiają po sobie "owocowe" odchody. Wcale się misiom nie dziwię. Sam mógłbym jeść te małe, słodkie kulki całymi dniami. Gdyby jeszcze takie obżarstwo mogło zakończyć się zimową hibernacją -- to pasowałoby mi najbardziej :). Uświadomiłem sobie, że naprawdę owoce stanowią dla niedźwiedzi sygnał, wywołujący w nich hormonalne/metaboliczne przemiany -- kończące się zimowym snem.

W każdym razie, po powrocie sprawdziłam moje kawki w espresso: Ariadna super, Chocolate Wave z pewnym "borówkowym" akcentem ;), Otranto podobnie, Orvieto słodkie, Montecristo też słodkie. Wychodzi na to, że wyczulony jestem bardziej na borówkową naturę naturali... ;)

Dziś trochę kolejnych kaw wypaliłem -- przeżyłem przy tym pewną niespodziankę. Nie spodziewałem się, że w jednym z worków zastanę wyjątkową robustę. Jest to robusta z Brazylii, z regionu Espirito Santo. Początkowo potraktowałem ją jak większość takowych ziaren: dość mocno, brutalnie, bo to twarde ziarna. Efekt trochę mnie przeraził: pewna część tych ziaren uległa "zwęgleniu", gdy większość wygląda normalnie. Wow. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. "Węgielki" są kruche, słodkie i o dziwo kwaskowate. Nie mogę się doczekać jutrzejszego espresso z robusty... ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7876 dnia: 08 Październik 2023, 10:47:30 »
Ciekawe to jest :wow2:. Ta wspomniana robusta z Brazylii. Zwykle robusta jest po prostu gorzka i "drewniana", chociażby ze względu na znacznie większą zawartość kofeiny. Zaparzyłem moją robustę jako espresso i efekt aż mną wstrząsnął ;). Pomijając sferę aromatów, to w smaku espresso jest niesamowite -- jest dość kwaskowate, może nawet owocowe niczym z dobrej arabiki a body oczywiście jest przeogromne. Najbardziej jednak zdumiewa mnie to, że wspomniane w poprzednim wpisie "zwęglone" ziarenka same w sobie są kwaskowate -- zawsze takie ewenementa testuję bezpośrednio :). Jak to możliwe?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7877 dnia: 16 Październik 2023, 11:00:10 »
Ostatnio trochę odpoczywaliśmy w starych kątach w Tatrach. Odwiedziliśmy fajną palarnię kawy na Słowacji -- właścicielką jest nasza "krajanka" :). Ktoś już wie jaką to palarnię mam na myśli? ;)

Odrabiamy teraz nasze zajęcia. Zresztą ostatnio sporo nowych ziaren można było zastać już w naszym sklepie: Indonezja Sumatra Kerinci, Etiopia Buku Hurufa Hambela, Rwanda Ngorero Karambo Hills -- to wszystko pyszne naturale.

Teraz dokładamy kolejną Kenię -- Kagumo-ini. Ta nazwa powinna być już znajoma najstarszym miłośnikom naszych kaw. Lata temu paliliśmy Kagumo-ini AB do espresso :). Teraz oczywiście jest to palenie jasne do metod przelewowych.

-->> Kagumo-ini AA FW

Kolejną ciekawostką, bardzo wdzięczną i na pewno "pasującą" każdemu jest Kostaryka Las Torres Yellow Honey. Bardzo przyjemna kawa o bardzo bogatym aromacie, podobnym nieco do Kolumbii Veranera, ale znacznie bardziej łagodnym...

-->> Las Torres Yellow Honey

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7878 dnia: 17 Październik 2023, 16:52:27 »
Taka tam, mała promocja: -->> 4 kawki

Offline Maciek190 Mężczyzna

• Ekspres: QMCAROLAPID/MOCCAMASTER/SWITCH/AP/V60
  • Młynek: C40/Q2/KMax
« Odpowiedź #7879 dnia: 18 Październik 2023, 17:46:52 »
Co dokładnie oznacza informacja o natychmiastowej wysyłce na Waszej stronie? Przyzwyczajony do tempa realizacji w Eurocafe myślałem ze zamówienie złożone w południe wyjdzie dziś do mnie :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7880 dnia: 18 Październik 2023, 17:58:48 »
Robimy wszystko co w naszej mocy ale nie wszystko jest w naszej mocy. Zwykle kurier zjawia się w samo południe. Takie uroki życia na Dzikim Zachodzie. Jest Ci z tego powodu przykro? ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7881 dnia: 18 Październik 2023, 18:01:31 »
Taka tam, mała promocja: -->> 4 kawki
To niebotyczna promocja: każda kawa za 0 złotych  :hihihi:
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7882 dnia: 18 Październik 2023, 18:02:44 »
Jak to?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7883 dnia: 18 Październik 2023, 18:04:12 »
 Nie napisałaś, jaka cena końcowa, tylko skreśliłeś starą na każdej pozycji.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 18:07:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7884 dnia: 18 Październik 2023, 18:06:51 »
Gdzieś tam jest cena całego zestawu.

@Maciek190 ale faktycznie muszę usunąć to słówko, bo jeszcze mnie ktoś znowu złapie za nie ;). Na ogół, na 99% -- w ciągu 24h staramy się przygotować paczki i przekazać je kurierowi.

Przy okazji -- mamy kolejne nowości. Między innymi kolejna, świetna Kenia, którą nie po raz pierwszy mamy "na warsztacie" -->> Gicherori AA.

Jest też kolejne palenie, tym razem stricte do przelewek: --> Karambo Hill.

Sam dość rzadko palę ziarna single-origin do espresso inne niż z Brazylii, raczej trzymam się "starego dobrego" rzemiosła tworzenia mieszanek do espresso. Niektóre kawy jednak mniej są podatne na łączenie z innymi, inne zaś idealnie się ze sobą łączą. Badanie takich zależności zdaje się nie mieć końca... Już za chwilę, jutro popełnię mały wyjątek od reguły i przygotuję coś niebrazylijskiego :).

@GostRado -- skoro zapytałeś, to zmieniłem jeszcze tę cenę: -->> Zestawik za 188

Przed chwilą zaparzyłem sobie Kostarykę. Uwielbiam takie klimaty, takie kawy.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 19:28:44 wysłana przez Antonio »

Offline Maciek190 Mężczyzna

• Ekspres: QMCAROLAPID/MOCCAMASTER/SWITCH/AP/V60
  • Młynek: C40/Q2/KMax
« Odpowiedź #7885 dnia: 18 Październik 2023, 20:31:02 »
Nie jest mi smutno, po prostu wg planu jutro już nie będę mieć kawy :P

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7886 dnia: 18 Październik 2023, 21:37:07 »
Dzień bez kawy sprawi, że kolejny będzie lepszy :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7887 dnia: 22 Październik 2023, 19:14:03 »
Taka propozycja ode mnie na najbliższy tydzień: Forteca espresso w specjalnej cenie :).

A z Eli kaw polecam Kostarykę, Indonezję i Kenię Gicherori :). I Brazylię Pantano do espresso.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7888 dnia: 24 Październik 2023, 09:23:51 »
Dzień dobry! Znowu coś wypaliłem i :ogien:, dwie rzeczy z mojego kociołka.

Wcześniej już wspomniana, pierwsza rzecz -- to mieszanka forteczna, wojenna, strzelnicza, armatnia:
  -->> Fortezza Espresso.
Wiele tu wątków i czarnego prochu, ale zaryzykować warto, bo cena jak naszej podstawowej mieszanki. Do espresso i do mleka, do kawiarki i na trasę w góry. Miała to być kolejna wersja Chocolate Wave i taki mniej więcej ma charakter, tylko trochę odjechana.

Druga rzecz jest godna nazwy "Numer 5" -- pięknie pachnie i ma charakter "specjalny". Fajny, słodko-owocowy blend
  -->> Espresso #5

Tak jak wczoraj cały dzień chodziłem struty nadmiarem kawy, tak dziś tą ostatnią się upajam ;).

Acha, dla wtajemniczonych -- jest sporo "kawy do szklanki". Przez pomyłkę wrzuciłem doń całkiem pokaźną porcję wspomnianej E#5:
  -->> Szklanka, dwie szklanki, trzy...
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2023, 09:37:29 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7889 dnia: 24 Październik 2023, 18:37:03 »
Dziś rano podobny zestaw zniknął w dwie minuty: -->> Just one!
Ten też jest tylko jeden -- 200zł za 2kg i darmowa wysyłka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi