Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944035 razy)

Offline przemyslavklimek

• Ekspres: Głównie Flair i Origami, inne okazjonalnie.
  • Młynek: C40MK4, JX-Pro
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7410 dnia: 18 Marzec 2022, 18:55:03 »
Dziękuje za odpowiedz :)

Offline przemyslavklimek

« Odpowiedź #7411 dnia: 20 Marzec 2022, 18:40:16 »
Andrzeju / Antonio, niedawno zakupiłem Kenya Kii AA, data palenia 6.03 i za nic nie mogę dojść z tą kawą do ładu. Robiłem te kawkę w V60, Aeropressie, Frenchpressie i za każdym razem wychodzi jakby była zaparzona drugi raz z tych samych fusów. Taka „brudna woda” z owocowym aromatem.
Piłem już Kenię z innych palarni i były kompletnie inne. Nie wiem gdzie leży problem.

Podzielisz się jakimś sprawdzonym przepisem na te kawę?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7412 dnia: 22 Marzec 2022, 08:05:44 »
Nie wiem gdzie leży problem, bo sam tę kawę niedawno zaparzałem :). Biorę 20g kawy na jakieś 250-275ml wody (Ela jeszcze mniej przelewa) o temperaturze 96 stopni. Używam teraz Pourigami z holenderskimi bibułkami Hario. Preinfuzja to jakieś 70-100ml wody i czas około minuty. Potem parę solidnych i zamaszystych zalań. Spory wpływ na efekt ma oczywiście ustawienie młynka, ale też ilość wody. Cały proces zajmuje mi około 3-4 minuty.

Przed chwilą w taki sposób zaparzyłem sobie mieszankę 13g Salwadoru Llantas i 10g Etiopii Uddeyi. Wyszło z tego 290ml bardzo fajnego naparu.
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2022, 08:08:45 wysłana przez Antonio »

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #7413 dnia: 22 Marzec 2022, 13:59:38 »
Jakie ziarna lub mix których kaw z bieżącej oferty będzie najbardziej zbliżony do "Easy drip" albo "Juicy"?
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2022, 14:17:08 wysłana przez MaciejF »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7414 dnia: 22 Marzec 2022, 15:20:32 »
Ostatnio to chyba było połączenie Nikaragui i Etiopii. Sam chyba wybrałbym teraz Salwador bo jest "anaerobowy" ale daje bardzo fajne, żywe napary.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #7415 dnia: 22 Marzec 2022, 15:51:21 »
Nie jestem jakimś wielkim fanem dripów, zużywam pewnie z 250g jasnopalonych ziarenek w miesiąc, a już zwłaszcza nie przykuwam wielkiej uwagi do metody parzenia - zazwyczaj robię 19-21g/300 ml w kalicie - przez co rezultaty są różne :hihihi: ale jakbym nie zaparzył ziarenek z ostatniego Easy Drip'a czy Juicy to jestem mega zadowolony z naparu:) aż nie chce mi się uruchamiać ekspresu.  kawka

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7416 dnia: 26 Marzec 2022, 09:10:44 »
@przemyslavklimek dziś rano znalazłem otwartą paczkę Kii w firmie, więc wziąłem znowu 22g. Woda gorąca, ok. 96 stopni. Preinfuzja 50s i 50ml. Potem do 110ml, dalej 180ml, na koniec do 250ml -- okrężne, "zamaszyste" ruchy na przemian z bardziej skoncentrowanymi w środku. Całość trwała ok. 3:30min. Efekt pyszny jest i całkiem gęsty :). Jeśli kawa z filtra "zalatuje" brudną wodą, to zwykle jest to związane ze zbyt grubym przemiałem lub zbyt "płytkim", za mało penetrującym przelewaniem się wody przez kawę.

Ostatnio odwiedziliśmy "stare kąty" czyli stare czeskie miasto Kutna Hora. Pamiętam je z bardzo dawnych, w skali rozwoju kawowego rynku, czasów. Było to prawie 20 lat temu, gdy odwiedziliśmy tam małą kawiarenkę "przy Kozim Placku". Wtedy był to dla mnie szok, bo nie było w niej żadnego ekspresu a jedynie trzy japońskie syfony i trochę francuskich prasek. Wtedy to działało bardzo dobrze, była zima, kawa była gorąca i przyjemna, obsługa sprawnie posługiwała się syfonami. Teraz było ciepło, kawa może nie smakowała tak bardzo, jak wtedy, ale atmosfera wciąż podobna:

« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2022, 09:15:18 wysłana przez Antonio »

Offline przemyslavklimek

« Odpowiedź #7417 dnia: 26 Marzec 2022, 21:32:41 »
Dziękuje za przepis :) Wypróbuje za jakiś czas. W międzyczasie porobiłem te Kenye trochę w Aeropress i udało mi się wyciągać efekty, które bardzo mnie satysfakcjonowały :)

20g
Woda 95C
Młynek 1zpresso JX-Pro ustawienie 25-26
30 sekund preinfuzja w odwróconym Aeropressie
Potem dolewka do pełna, kilka zamerdań szpatułką i wyciskanie w 1:15.

Ta metoda wyciągnęła o wiele więcej niż dripy, które robiłem. Lecz nic dziwnego, ta poduszka powietrzna, która się tworzy wewnątrz urządzenia trochę pomaga :)
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2022, 21:57:01 wysłana przez przemyslavklimek »

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #7418 dnia: 30 Marzec 2022, 15:50:23 »
Antonio czy planujesz La Claudine w wersji Omnirost ?:), normalna jest dość mocno  palona a w tej omni ładnie na pierwszy plan wychodziły truskawki :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7419 dnia: 01 Kwiecień 2022, 16:02:13 »
La Claudina jest raczej do espresso. Myślę, że odlotowym "omniroastem" jest teraz Puerto Alegre.

« Odpowiedź #7420 dnia: 01 Kwiecień 2022, 19:15:15 »
Ale była taka edycja ostatnio właśnie omni sugerowana do espresso tez , i jakoś w tym trochę lżejszym paleniu leżała mi lepiej Kolumbia Antioquia La Claudina OMNIROAST takie coś to było nie wiem czy to normalna La claudina palona omni czy jakiś inny szczep :):)

« Odpowiedź #7421 dnia: 01 Kwiecień 2022, 19:17:19 »
Nie widzę Puerto Alegre na stronie ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7422 dnia: 01 Kwiecień 2022, 20:08:42 »
Jeszcze chwila, może jutro się z tym uporam :).

« Odpowiedź #7423 dnia: 01 Kwiecień 2022, 20:10:51 »
Ok, rozumiem ze podejdzie pod espresso :)?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7424 dnia: 03 Kwiecień 2022, 12:22:51 »
Właśnie zaparzyłem sobie Puerto Alegre za pomocą Rota. Do zmielenia użyłem ręcznego młynka Kinu. Dawno takich rzeczy nie robiłem, więc zajęło mi to trzy próby. Za trzecim razem ekstrakcja przebiegła fajnie. Efekt jest bardzo wyrazisty. Kawa wygląda fajnie w filiżance. W ustach jest dość szokująco, bardzo jaskrawo -- kwaskowatość ale i aromat! Wg Eli doniesień pyszne espresso dostaniemy też ze świeżego wydania Veranera.

Wkrótce pojawi się też trochę moich bardziej "odlotowych" blendów: Espresso 1-4 i meksykańska wersja Cancion Colombiana, natural/washed pod nazwą "Ale Meksyk!" Te ziarna z Meksyku są niesamowicie sympatyczne. Ze dwa lata temu, ziarna z poprzednich zbiorów były bardzo niejednorodne. Tym razem są po prostu idealne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi