Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949197 razy)

Offline piotr1015

• Ekspres: Bialetti, Kazak Rota
  • Młynek: Eureka mignon
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6930 dnia: 07 Luty 2021, 09:25:05 »
Ja obecnie popijam sobie cancion paloną 21 stycznia i muszę przyznać że kawa jest świetna, bardzo mi smakuj, ukłony w stronę palarni

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6931 dnia: 07 Luty 2021, 21:37:26 »
@piotr1015 dzięki :). Duża w tym zasługa ludzi kawy z Kolumbii. Ja tylko staram się nie zepsuć ich dobrej pracy. Warto spróbować również Eli podejścia do tych kaw. Jest jej Kolumbia La Claudina single origin oraz w mieszance Red z bardzo fajną Brazylią Ecoagricola.

@GostRado nie wiem czy cytaty opisów z naszej strony coś tu ciekawego wnoszą? Często nie mam czasu, by zrobić je naprawdę fajnie i rzeczowo, więc może chcesz mnie tutaj zmobilizować? Cieszę się, że kawa działa i smakuje :).

Ciekaw jestem jak Ci wypłynie Transatlantyk? To czysta wolna amerykanka: wrzucam do pieca co mi tam w ręce wpadnie. Ta ostatnia wersja wyszła chyba całkiem gładko?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6932 dnia: 08 Luty 2021, 07:59:08 »
Ciekaw jestem jak Ci wypłynie Transatlantyk? To czysta wolna amerykanka: wrzucam do pieca co mi tam w ręce wpadnie.

Ręka mistrza czyni cuda! Przyszło mi od razu na myśl powiedzenie, że polscy lotnicy, to i na drzwiach (wierzejach) od stodoły by polecieli.

[/quote]
Często nie mam czasu, by zrobić je naprawdę fajnie i rzeczowo,

I tak jest lepiej niż w niejednej palarni, chociażby niedawno była na ten temat rozmowa, gdzie oprócz sugestywnej nazwy palarni, opis ziarna był znikomy.
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2021, 08:09:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #6933 dnia: 11 Luty 2021, 20:57:52 »
Właśnie zmieszałem trzy rodzaje ziaren pod przelew, espresso wbija mnie w podłogę i unosi do kawowego nieba, po 3 mam ochotę na jeszcze.  :szampan:
Dzięki, że jesteście.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6934 dnia: 12 Luty 2021, 14:01:14 »
Dzięki wielkie, że do nas zaglądasz :).

Przelewki wszystkie są cacy, a cóż to za espresso Ci się spodobało? Czyżby ta sama mieszanka singli Synestezji?

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #6935 dnia: 13 Luty 2021, 00:09:11 »
To o czym pisałem, robię tak, jak mi się przelewy znudzą, zawsze wracam do espresso.
Wtedy ładuje do młyna co mi pod rękę wpadnie, wpadły single Synestezji, z tego co pamiętam to chyba na bazie trzech, Rwanda Rushashi Natural,
Etiopia Jimma Gomma Honey, Etiopia Benti Nenqa FW. To uczucie 6 przechodzących akcentów no bomba cytrusowo-owocowa oraz mleczno-orzechowe akcenty mniam.
Przed ekscesami w mieszanie singlów, były świetne Synestezja SWEET, Synestezja RED, Kolumbia La Claudina espresso.

Offline e_tomi Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, V60-2, Aeropress + prismo, kawiarka, FP
  • Młynek: Kazak Tura 3, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6936 dnia: 14 Luty 2021, 20:02:29 »
Witam, czy jakieś nowe palenia się szykują? robię zamówienie i nie wiem czy poczekać

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6937 dnia: 14 Luty 2021, 20:30:22 »
Jeszcze chwilka -- tak, będą kolejne palenia.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6938 dnia: 16 Luty 2021, 12:26:53 »
@Antonio
Próbowałeś jako espresso? Jeśli tak, to podaj jakieś sugestie, żeby za dużo nie zmarnować.
》tertium non datur《

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6939 dnia: 16 Luty 2021, 12:35:23 »
Jeśli tak, to podaj jakieś sugestie, żeby za dużo nie zmarnować.
Ja nie Antonio ;)
ale podpowiem CI jak pije jasne single palone pod przelewy

biorę największe sitko jakie mam i trochę grubiej miele - wychodzi rewelacyjnie

żeby pokazać "przeskok"
Ariadna - 13,5g - ustawienie młynka w Niche - 17
Jasne single - 18g - ustawienie młynka - 20

jaka jest różnica w sitkach? zaznaczam - sitka do La Pavoni 49mm
standardowo używam sitka LF (podobno robią dla IMS i ich sitka są takie same, tylko "nieformowane") - jego pojemność to ok 13,5-14g
"największe" sitko do jasnych kaw to sitko od Elektry - wchodzi tam ok 16-16,5g Ariadny i ok 18 jasnopalonych singli

Never Give UP †

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6940 dnia: 16 Luty 2021, 12:54:18 »
@jakub_stanecki   Czemu mielisz grubiej? Ja raczej jasne palenia zawsze mieliłem drobniej i starałem się zachować wagowo dozę ale całe życie się uczymy może źle robię.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6941 dnia: 16 Luty 2021, 13:04:59 »
To chyba wynika z innego sitka, wyższego słupa zmielonej kawy. Mi jaśniej palone bardziej smakują przy większej ilości przepuszczonej wody, czyli np ratio 1:2,5

« Odpowiedź #6942 dnia: 16 Luty 2021, 13:09:47 »
Czemu mielisz grubiej? Ja raczej jasne palenia zawsze mieliłem drobniej i starałem się zachować kwagowo dozę ale całe życie się uczymy może źle robię.

Potwierdzam.

Kuba, spóbuj jak my. Przed chwilą się zagapiłem i na tych jasnych zmełłem na 1Zpresso K-plus klik 2,0 sito VST18 doza 18g, czas 25s i już musiałem kończyć, bo filiżanka od cappu się niebezpiecznie dopełniała i uzysk  120,7g. No i zrobiłem sobie prawie przelew, ale o dziwo smakowity... poziomki, poziomki i jeszcze raz poziomki. Żona będzie wniebowzięta. Także na tych ziarnach następny shot będzie na 1,8 kliku, choć antycypuję, że trzeba będzie jeszcze bardziej skręcić.
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2021, 13:18:02 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6943 dnia: 16 Luty 2021, 13:23:53 »
Cytat: mlopus w Dzisiaj o 12:54:18
Czemu mielisz grubiej? Ja raczej jasne palenia zawsze mieliłem drobniej i starałem się zachować kwagowo dozę ale całe życie się uczymy może źle robię.

Potwierdzam.

Kuba, spóbuj jak my.

A myślisz, że nie próbowałem ;)
nie jeden raz :) ale rzeczywiście zawsze ratio 1:2 albo mniejsze - i z "małego sitka" z drobno zmieloną kawą - beznadzieja... kwas nie do wypicia
natomiast z większego sitka - wychodzi genialna kawa

Ale posłucham - i zrobię większe ratio - a podpowiedzcie - czy wtedy przeciągacie czas do 40-50s? czy nadal celujecie w 25-30?
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2021, 13:29:16 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

« Odpowiedź #6944 dnia: 16 Luty 2021, 13:32:22 »
małego sitka

Ja dla siebie nie  używam mniejszego niż VST18.

Wypróbuję Twój sposób.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi