Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949421 razy)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6915 dnia: 01 Luty 2021, 20:17:17 »
mam teraz jakąś wskazówkę na przyszłość, bo bardziej chyba smakowała wam wersja A2 .
Niekoniecznie...
Dla mnie A1 jest rewelacyjna - prosta, smaczna, taka jaka ma być!!!
A2 - na razie nie mogę się wstrzelić w ustawienia - wychodzi dobra, widać, że ma większy potencjał niż A1... Ale... A1 jest naprawdę idealna jako poranne espresso!!! Popołudniu - może szukam jakiegoś większego bukietu - tylko czy wtedy A2 spełni oczekiwania? Czy ma szanse w porównaniu z La Claudina albo Ale Meksyk?

Czeka mnie jeszcze NN
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6916 dnia: 03 Luty 2021, 13:43:17 »
A2 - Bardzo fajna kawa. Krok w dobrą stron względem A1.
W zasadzie mamy wszystkie plusy A1, włączając bardzo fajną tekstrurę kawy.
W smaku jednak lepszy balans, mercepan/wiśnia.

Wypiłem też pierwszą filiżankę NN.
Kojarzy mi się z jakąś dobrą Etiopią.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #6917 dnia: 03 Luty 2021, 13:56:18 »
Kojarzy mi się z jakąś dobrą Etiopią
No właśnie też takie skojarzenia doznałem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6918 dnia: 03 Luty 2021, 19:50:35 »
Etiopia... Poczekajmy jeszcze na Jakuba :).

« Odpowiedź #6919 dnia: 03 Luty 2021, 22:11:37 »
Etiopia... Poczekajmy jeszcze na Jakuba .
jutro poranne espresso będzie z NN :D
Never Give UP †

Offline Psyche Mężczyzna

« Odpowiedź #6920 dnia: 04 Luty 2021, 07:42:13 »
@Antonio  czy mieszanka Juicy do przelewów jeszcze się jakoś pojawi w sprzedaży? Dopiero teraz zabrałem się do picia i powiem szczere tak słodko owocowego dripa jeszcze nie piłem, mega dobra. Żałuję że więcej nie kupiłem :sciana:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6921 dnia: 04 Luty 2021, 09:46:41 »
Będzie co pić  kawka

A dla mnie "A1" , to  pozycja nr 4  ;)  [emoji38]

Dzięki @Antonio
》tertium non datur《

« Odpowiedź #6922 dnia: 04 Luty 2021, 10:59:35 »
Dziś do młynka wsypałem białą paczkę NN

Ilość ziarna 13,5 gram, mielenie - Niche na 17 pkt
Czas ekstrakcji 28s z preinfuzją
uzysk - 32g

Wrażenia:
Podobne jak przy A1 - znowu WOW :D Tylko A2 nie miała takiego pierwszego wrażenia
Kawa wygląda naprawdę ładnie, choć "fotograficznie" A1 i A2 ze względu na robustę były "ładniejsze" (i szkoda, ze nie zrobiłem zdjęć - bo to jedne z ładniejszych kaw które mi wychodziły)
Postaram się jeszcze drobniej zmielić i zmniejszyć dawkę - myślę, że efekty mogą być ciekawe - mam wrażenie, że zwiększenie poziomu ekstrakcji może jeszcze ciut więcej wyciągnąć z tej kawy

Wrażenia smakowe - Kawa ma zdecydowanie bardziej złożoną kompozycję smakową od AA - zdecydowanie więcej owocowości, więcej kwasowatości, ale nie tej przeszkadzająco-irytującej, tylko tej budującej profil smakowy.
Mniej za to aromatów czekoladowo-orzechowych (co jest oczywiste wobec braku robusty)

Nie piłem jeszcze espresso z ciemniej palonej Etiopii i chyba nieczęsto z afrykańskich kaw - więc ciężko mi się odnieść do przedmówców. Jednak postawiłbym tą kawę obok minimalnie ciemniej palonej niż zwykle Gwatemali, może Kolumbii - wygląd ziaren wskazuje, że jest to mieszanka - i być może jest tam domieszka Twojej ulubionej La Claudiny?

Podsumowując - jeśli A1 dla mnie była idealna jako poranne espresso stawiające na nogi (i bardziej mi przypasowała niż A2) to NN świetnie sprawdzi się po południu - jako lżejsza a jednocześnie bogatsza w smaku kawa

Dziękuję bardzo za możliwość udziału w teście i podzielenie się opinią
Jednocześnie przepraszam za małą umiejętność określenia profilu sensorycznego oraz duży subiektywizm
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2021, 11:02:33 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6923 dnia: 04 Luty 2021, 14:32:16 »
wygląd ziaren wskazuje,
To prawda, ziarenka są większe niż standardowy Heirloom z Etiopii.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6924 dnia: 05 Luty 2021, 19:22:34 »
Hej! Cieszę się, że sprawiłem wam trochę radości. Zdania na temat A1/A2 są więc podzielone. Różnicy w składzie w zasadzie nie ma, więc wszystko sprowadza się do magii palenia i sporządzania mieszanek. Jest jeszcze różnica kilku dni na osi czasu, ale chyba można ją pominąć. Postaram się przeanalizować trochę to, co zrobiłem, by uzyskać te dwa blendy.

Parę razy sam je sobie zaparzałem i układałem filiżanki obok siebie. Testowałem wiele razy, podchodząc do filiżanek o różnych porach i w różnym ich stanie. Jest to dość subtelne, subiektywne, zależne od samopoczucia. A1 może ma większą gęstość, szczególnie ostatnie łyki z filiżanki, czyli pierwsze, najbardziej esencjonalne krople espresso. A2 nie odbiega bardzo daleko od tego wrażenia, ale może jest nieco delikatniejsza i ma więcej owocowych wrażeń. Te owocowe wrażenia gdzieś w tle się kołaczą, bo jednak jest to dość mocne palenie i mamy do czynienia z aromatami kakao i orzechów. Za te pierwsze odpowiedzialna jest Kolumbia La Claudina. Cieszę się, że ogólnie pozytywnie oceniliście te próby. W zasadzie już wprowadzam je w życie i tak powstają kolejne partie Ariadny.

Trzecia próbka też wywołała dość podzielone opinie. Mnie ta kawa bardzo smakuje, a najbardziej podoba mi się jej zapach. Intensywność tego zapachu jest zniewalająca i może przypominać pyszne Etiopie z naturalnej obróbki. Są to dwie Kolumbie, obie z fantastycznych źródeł. 60% natural La Claudina i 40% z mokrej obróbki ziarna ze stacji obróbki Granja La Esperanza. Teraz w sklepie mamy już kolejne palenie: -->> Cancion.

Ostatni tydzień trochę byliśmy zalatani, różne sprawy i awarie zawsze zabierają cenny czas i siły. Dopiero dziś zdołałem uporządkować sklepowe półki. Mamy tu kolejne palenia Eli i moje. Z Synestezji od dłuższego czasu zaparzam codziennie Mohameda Ali Etiopię Jimma Goma z naturalnej obróbki. Ciekawe jest jej porównanie z innymi Etiopiami. Jest to też ciekawy przypadek, bo ziarno pochodzi z jednego małego gospodarstwa. Zwykle Etiopie mają wielu autorów. Np. kawa, którą paliliśmy kilka lat temu -- Rocko Mountain to były ziarna z regionu Rocko Mountain, pochodziły od setek, tysięcy rolników. Oczywiście Rocko Mountain była fantastycznym doświadczeniem. Mohamed Ali też stworzył bardzo fajne ziarna. Oprócz naturalnej wersji jest też ziarno z obróbki honey, czyste miodzio -->> Mohamed Ali -- Jimma Goma.

Teraz to wszystkie Eli kawy są obłędne i w sumie można je brać w ciemno. Ostatnio złapała mnie Rwanda Rushashi -- tak truskawkowego, poziomkowego wrażenia podczas mielenia ziaren dawno nie miałem :). Jest to aromatyczna bomba. Parę promocji teraz warto wykorzystać: np. Miriam to czysta słodycz; Buku również przyniesie dużo słodyczy i pięknego aromatu. Niedawno cytowałem film chłopaków z Coffee Collective, deliberujących nad Buku właśnie. Z mokrej obróbki Bishan Fugu to też mistrzostwo świata. Itp. itd. Zapraszamy :).

@Psyche Juicy składała się z dwóch Etiopii: Mohamed Ali Honey i naturalnego Buku. Obie kawy są teraz w sklepie, więc można zrobić blend własnoręcznie :).

@GostRado Rushashi jest bardzo fajną kawą. Sama nazwa przewija się po wielu palarniach, ale u nas jest to ziarno z obróbki naturalnej i z najświeższych plonów.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2021, 19:35:36 wysłana przez Antonio »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6925 dnia: 05 Luty 2021, 21:21:09 »
ale u nas jest to ziarno z obróbki naturalnej

Zacznę od tych naturali:

"Espresso #4 100% coffea arabica
Kolejne wydanie tej "naturalnej" mieszanki. Tym razem oprócz Brazylii Cerrado, dwie fantastyczne kawy, pełne aromatów suszonych owoców, orzechów i czekolady:
Brazylia Cerrado Natural
Meksyk El Olmo Natural
Kolumbia La Claudina Natural
Proces palenia zdecydowany, prowadzący do gęstego, jedwabistego espresso. Bardzo aromatyczna, słodka, delikatna kwaskowatość zrównoważona goryczką, "czekoladowa" ale także subtelna i bogata kawa. W filiżance łączą się różne walory: owocowe aromaty Kolumbii i zbożowe Hondurasu, kwiatowe wpływy Etiopii, dając w efekcie coś frapującego i przyjemnego.

Proces zaparzania podwójnego espresso:
temperatura zaparzania: 90-92 stopnie Celsjusza
masa kawy: 16-17gmasa espresso: 34-38g
czas zaparzania: 26-28spreinfuzja: ok. 5s."

Szczególnie, że podałeś parametry wyjściowe. Był ten temat podejmowany na forum. Moim zdaniem to dobry pomysł, jak mistrz zasugeruje nam początkową drogę z nowym ziarnem. Spróbuję na VST18 z ręcznym młynkiem, a potem pójdzie w ruch moje ulubione 20.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2021, 21:24:25 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Psyche Mężczyzna

« Odpowiedź #6926 dnia: 05 Luty 2021, 21:25:35 »
Ja jednak sobie obstawiałem, że główne różnica między A1 a A2 jest w proporcjach robusty. Tak sobie myślałem, że w A1 jest gdzieś 20% a w A2 10%. A jednak, tylko i aż stopień palenia :mhh: Super lekcja na mojej kawowej drodze kawka Jeszcze raz dzięki za świetną przygodę.
P.s na Cancion już  zacieram ręce [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2021, 21:33:39 wysłana przez Psyche »

« Odpowiedź #6927 dnia: 05 Luty 2021, 22:32:53 »
Trzecia próbka też wywołała dość podzielone opinie. Mnie ta kawa bardzo smakuje, a najbardziej podoba mi się jej zapach. Intensywność tego zapachu jest zniewalająca i może przypominać pyszne Etiopie z naturalnej obróbki. Są to dwie Kolumbie, obie z fantastycznych źródeł. 60% natural La Claudina i 40% z mokrej obróbki ziarna ze stacji obróbki Granja La Esperanza. Teraz w sklepie mamy już kolejne palenie: -->> Cancion.

Trafiłem  :pycha: :pycha: :pycha:
Jak zakupiłem u Ciebie samą La Claudinę - zrozumiałem dlaczego tak często ją polecasz :)

i cieszę się, że miałem wreszcie okazję spróbować Cancion Columbia - czy "nasz NN" to był "seryjny" Cancion? czy też jakaś próba nowego wypału?

I może wprowadziłbyś na stałe minimalnie ciemniej paloną kawę? W ostatnim czasie kupiłem 2 ciemniej inż zwykle palone, do tego A1 - dla mnie to jest właściwy kierunek :D
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2021, 22:42:48 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6928 dnia: 05 Luty 2021, 22:42:16 »
To była "seryjna" kawa.

« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2021, 22:48:25 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #6929 dnia: 07 Luty 2021, 09:05:12 »
"Espresso #4 100% coffea arabica
Kolejne wydanie tej "naturalnej" mieszanki. Tym razem oprócz Brazylii Cerrado, dwie fantastyczne kawy, pełne aromatów suszonych owoców, orzechów i czekolady:
Brazylia Cerrado Natural
Meksyk El Olmo Natural
Kolumbia La Claudina Natural
Proces palenia zdecydowany, prowadzący do gęstego, jedwabistego espresso. Bardzo aromatyczna, słodka, delikatna kwaskowatość zrównoważona goryczką, "czekoladowa" ale także subtelna i bogata kawa. W filiżance łączą się różne walory: owocowe aromaty Kolumbii i zbożowe Hondurasu, kwiatowe wpływy Etiopii, dając w efekcie coś frapującego i przyjemnego.

Proces zaparzania podwójnego espresso:
temperatura zaparzania: 90-92 stopnie Celsjusza
masa kawy: 16-17gmasa espresso: 34-38g
czas zaparzania: 26-28spreinfuzja: ok. 5s."

@Antonio
Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało, że Ci schlebiam, ale na Zeusa, espresso wyszło kapitalne! Wczoraj wziąłem K-plus, klik 2,0, LDT i zrobiłem na sicie VST20 》doza 19,5g 》czas 30s 》uzysk 30,2g:  za mały, ale już mi smakowało, a przed chwilą wg Twojej sugestii VST18 》17,0 》27 》36,8. Szkoda, że nie nagrałem (ładna, spokojna ekstrakcja), ale pomyślałem 1 shot i byłby udany, a tu niedowierzanie... wyszedł... jak wcześniej napisałem!!! Moje gratulacje dla Ciebie za tę kawkę!
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2021, 09:35:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi