Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950767 razy)

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6900 dnia: 26 Styczeń 2021, 21:02:38 »
Mój zestaw już dumnie czeka. Intryguje mnie biała paczuszka bez nazwy i opisu :mhh: Będę degustować ją na samym końcu, chyba
 że poddam się mojej ciekawskiej naturze. Dziękuję za tak wspaniałą inicjatywę :poklon:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6901 dnia: 27 Styczeń 2021, 16:49:25 »
Dzięki wielkie. Cała przyjemność po mojej stronie -- ciekaw jestem waszych refleksji :szampan:.

Offline Psyche Mężczyzna

« Odpowiedź #6902 dnia: 27 Styczeń 2021, 18:14:21 »
No to ja jestem świeżo po wypiciu espresso a1. Po otwarciu mocno orzechowy zapach. Myślałem jak wyczułem orzechy w zapachu to w smaku kwasowości prawie nie wyczuje ale zaskoczenie ..... Mój pierwszy shot prawie trafiony w proporcji standardu. Wsypałem 18 gr. i na  wyjściu po 31 sekundach uzyskałem 36 gr., temperatura 94 stopni. Tym wynikiem uzyskałem bardzo przyjemny esencję. Wyczułem delikatną kwasowość wiśni,  gorycz  ciemnej czekolady, orzechu włoskiego. Bardzo fajnie, że kawa nie jest palona pod włoskie espresso bo mój żołądek nie jestem fanem takiego wypału ;-) Zastanawiam się ile procent w tej mieszance robusty :mhh: Może się mylę, ale tak mi się wydaję, że delikatnie wyczułem ten rodzaj kawy. Ogólnie mieszanka z dużym potencjałem. Spróbuję zmniejszyć jeszcze temperaturę do 91 i zmieścić się w 25 sekundach i myślę będzie jeszcze lepiej kawka. No i crema bardzo obfita. Ta myślę już po kolejnym redagowaniu i kolejnej porcji że chyba też Honduras wyczuwam
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2021, 18:44:25 wysłana przez Psyche »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6903 dnia: 28 Styczeń 2021, 20:18:29 »
Ja dobiorę się do tych kaw w weekend, dzisiaj tylko oględziny i węszenie.
A1 ma ostrzejszy aromat, czuję orzechy, chlebowe nuty, tytoń, co do robusty to nie jestem na tym etapie pewny ale nie wykluczone. A1 zdecydowanie najmniej miły dla mnie zapach z tych 3 kaw co nie znaczy, że nieprzyjemny.
A2 jest cudownie łagodna i karmelowa, orzechy w tym chyba laskowe, nuta wanilii. Świetny i delikatny aromat.
NN i tutaj robi się naprawdę ciekawie, czekolada, suszone owoce, wypieki, pierwsze skojarzenie Perla Negra. Częściowo duże ziarenka, odrobinę jaśniejsze palenie, zapowiada się naprawdę dobrze.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6904 dnia: 29 Styczeń 2021, 08:50:05 »
Ja także jestem po dwóch próbach A1

Ilość ziarna 13 gram, mielenie - Niche na 17 pkt
Czas ekstrakcji 31s z preinfuzją
uzysk - 31g

Wrażenia:
"WOW" :-o
Pierwsze wrażenie naprawdę świetne!!!
Kawa wygląda świetnie - idealna by robić zdjęcia ;) crema gruba, gęsta, trwała, na górze "tygrys" błyszczy
Wrażenia smakowe - nie jestem wielkim specem od doznań sensorycznych ;) Ale wyczuwam w kawie orzechy i czekoladę, mniej owoców, praktycznie bez kwasowości, bez nadmiernej goryczy... na końcu pojawia się posmak herbatników (ale nie maślanych, takich zwykłych, smacznych herbatników)
Jak dla mnie - tak powinno smakować poranne espresso!!!
Ciekawi mnie jaki jest procent robusty?
Never Give UP †

Offline Psyche Mężczyzna

« Odpowiedź #6905 dnia: 29 Styczeń 2021, 09:03:02 »
Jak dla mnie - tak powinno smakować poranne espresso!!!
No właśnie też tak sobie pomyślałem, taki klasyk dobrego espresso. Zostawiłem porcję A1 żeby na świeżo porównać do A2 i tej tajemniczej, myślę w weekend sobie porównam.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #6906 dnia: 29 Styczeń 2021, 10:12:53 »
Dzień dobry Wszystkim.
Ja dopiero wczoraj wieczorem odebrałem kawę po ponad 9 godzinach spędzonych w aucie, dziękuję. Obudziłem się z bólem głowy więc mocne espresso od razu wskazane.
Akurat przedwczoraj czyściłem grupę,  odkamieniałem ekspres i permanentnie wyczyściłem młynek z żarnami,  więc sprzęt gotowy do testów. Piję zazwyczaj 2 kawy dziennie więc trochę to potrwa.

Na początek otworzyłem espresso blend A1. Moje zdolności sensoryczne są z pewnością gorsze niż kolegów wyżej. Ziarna pachną przyjemnie orzechami i na razie nic więcej nie wyczuwam.
Z 18 gram w czasie 32 s. otrzymałem 42 g przyjemnego naparu. Kwasowości nie wyczułem, smak jakby czekoladowy, lekko ostry, ale bez goryczy. Crema była dość obfita.
Generalnie biorąc pod uwagę dotychczas pite espresso na moim zestawie te dzisiejsze oceniam b. pozytywnie jeśli chodzi o walory smakowe.
Temperatury w swoim Sage nie mogę kontrolować,  ale kolejną zrobię na ciut drobniejszym mieleniu 4, teraz miałem młynek ustawiony na 5.

W międzyczasie zrobiona 2-ga kawa z A1. Z 18 gram otrzymałem w ciągu 32 s. 30 g naparu przy odrobinie drobniejszym mieleniu, więc muszę chyba pozostać na wcześniejszych ustawieniach. Za to smak głębszy z bardziej wyczuwalną nutą czekolady.
Tym razem shot do białego szkła, nie wiem czy widoczne dobrze na zdjęciu, ale crema spoko, może to nie jest tygrysek,  ale nie wiem czy w ogóle na moim Sage coś takiego wyjdzie.

« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2021, 12:11:41 wysłana przez Makgajwer »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6907 dnia: 31 Styczeń 2021, 11:35:53 »
No dobrze jest weekend, śnieg, słońce i czas oraz chęć do spacerowania. Więc po spacerze bezczelnie zablokowałem kuchnię do prób z kawami i kolbą, jutro w ruch pójdzie dźwignia.

Wszystkie trzy rodzaje mieszanek są przyjazne w przygotowaniu, żadnych problemów podczas ekstrakcji, moja doza to 13g, ratio 1:2, czas ok 27-30s. Mój Grimac potrzebuje 7-8s zanim woda dotrze na ciastko. Młynek ma retencję ok 1,6g.
Łatwo wstrzeliłem się w przemiał, tylko tajemnicze białe N3 wymaga drobniejszego mielenia, spokojna i równa ekstrakcja, crema w każdym przypadku jest gruba i tłusta, błyszcząca i nie opada ani szybko ani łatwo. Bardzo efektowne wizualnie kawy.
Gdybym miał określić w jednym słowie to A1-orzechy, A2-czekolada, N3-owoce.
A1 jest orzechowe, odrobinę ziemiste, czekoladowe i z lekką przyjemną goryczką. Kto mówił robusta? Smaczna i fajnie zbalansowana kawa z niemalże niewyczuwalnymi kwaskami. Została w młynie po testach.
A2 jest czekoladowo-karmelowa, bardziej kwaskowa, skojarzyła mi się z kasztanami jadalnymi. Też fajny balans, muszę ją jeszcze popróbować zmieniając parametry.
N3 to piękny morelowo-owocowy aromat, przyjemna i urozmaicona, wręcz kwiatowa i kojarzy mi się z przelewami których w sumie nie pijam ;-) W kolbie świetna i łagodna, zastanawiałem sie czy to aby na pewno w całości obróbka washed, ale nie mam pewności. W każdym razie bardzo owocowo-kwiatowy finisz bez kwasowości.

Są też wady tych kaw kończą się szybko jak cholera, musiałem odkurzyć NPFa ;-)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #6908 dnia: 31 Styczeń 2021, 12:05:31 »
Fajna akcja Antonio. Jestem ciekaw, na ile trafnie uda się odgadnąć smaki, pochodzenie i obróbkę kawy. Ja często czuje odmienne aromaty czy smaki w kawie, niz jest to opisane na opakowaniu, ale często jest to podobny kierunek.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6909 dnia: 31 Styczeń 2021, 12:54:20 »
A1
Bardzo przyjemne, poprawne espresso. Klasyczne i bezpiecznie, dobra kawa aby pokazać znajomym jak powinno wyglądać i smakować prawdziwe espresso.
Urzeka przede wszystkim teksturą, odczuciami na języku i podniebieniu (mouthfeel). Atłasowy, gęsty, tłusty smak. Piękna crema. To definiuję te ziarna.

Aromaty? Moim zdaniem dość stonowane, żeby nie powiedzieć ubogie, ale chyba o to chodzi w tej kawie i paleniu. Dla mnie aromat tytoniowy, lekko przełamany kakao.
Króluje balans, minimalna kwasowość dążąca do zera (ale do uzyskania przy ristretto lub grubszym przemiale). Słodycz, dość przeciętna, nie wybija się.
Body jak pisałem wcześniej - wybitne.
W smaku, orzech, kakao, palone zboże.
Posmak długi. Ale tu pojawia się jedyny minus. W posmaku pojawia się odrobina goryczy i tytoniowego pyłu/popiołu. Nie jest to nic odrażającego, ale też nie uznam tego, za zaletę tej kawy. Ten posmak kojarzę najczęściej z dodatkiem Robusty (20+%). Moim zdaniem, kawy z dodatkiem Robusty zyskują a) po dłuższym czasie od palenia, b) wbrew pozorom wolę Robustę w ciemniej palonych mieszankach. Więc prawdopodobnie, jeżeli damy tej kawie trochę więcej czasu na dojrzenie, zyska na walorach smakowych. Osoby, które zagryzają kawę ciastkiem, mogę tą uwagę o popiole w posmaku całkowicie zignorować.

Najbardziej smakowała mi robiona według przepisu: 14g -> 25g. Body i mouthfeel podkreślony, obłędny wygląd i tekstura, do tego pojawia się odrobina głębi smaku dzięki lekko zaznaczonej obecności owoców pestkowych.

Parametry z bardziej klasycznym ratio: 14,7 g -> 30,7 g, TDS 9,32, EX 19,46.

Resumując, bardzo fajna kawa, dobra na start, można by ją dodawać do każdego nowego Lelita czy Ascaso, aby ludzie uczyli się na niej parzyć espresso.
20210130_135115479_iOS.jpg
20210130_135129435_iOS.jpg

Offline Psyche Mężczyzna

« Odpowiedź #6910 dnia: 31 Styczeń 2021, 21:21:14 »
A2 przepis: temperatura 94, 18 gr, preinfuzja 5 sec. 28 sec. ekstrakcja I na wyjściu 38  gr. Napar idealny balans kwasowości, goryczki oraz słodu. Goryczka bardziej ciemnej czekolady, w A1 goryczka była intensywniejsza, coś w stylu  łupinki z orzechu. Słodycz jakby wzięta z moreli trochę z mango, generalnie większą niżeli w A1. No i kwasowość tej że wiśni, podobnie jak w A1. Oczywiście to są moje wyczucia i nie warto nimi się sugerować bo jestem w porównaniu do kolegów amatorem. Ogólnie A2 zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenia i jeżeli będzie w sprzedaży to z pewnością będę do niej wracać. Aaaa i na koniec, wizualnie  espresso A2 tak samo jak i A1 za sprawą crema wygląda zjawiskowo kawka
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2021, 21:25:52 wysłana przez Psyche »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6911 dnia: 01 Luty 2021, 08:50:20 »
Bardzo wam dziękuję. Mogę teraz zdradzić co jest w czarnych opakowaniach. A1 i A2 to dwa warianty mieszanki z udziałem 20% robusty czyli Ariadny, bardzo do siebie podobne, aczkolwiek A1 odrobinę ciemniej była palona. W obu wariantach, oprócz robusty jest Brazylia Cerrado i trochę kawy z białego opakowania. A1 i A2 powstały w różnym czasie i w nieco różny sposób -- mam teraz jakąś wskazówkę na przyszłość, bo bardziej chyba smakowała wam wersja A2 :).

Co kryje się w białej torebce? Ciekaw jestem waszych skojarzeń :).

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #6912 dnia: 01 Luty 2021, 12:36:28 »
Właśnie wypita ostatnia kawa z opakowania NN więc mogę podzielić się wrażeniami.

Wcześniej była na tapecie A2: aromat ziaren mniej intensywny w porównaniu do A1.
Smak czekoladowy, trochę bardziej kwaskowy w porównaniu do A1. Nie jest to wadą,  albowiem jest bardzo dobrze pijalna z uwagi na dobry balans.
Z 18 g otrzymałem w czasie 30 s 40-42 g naparu.  Crema bardziej gęsta niż w A1. Teraz już wiem, że zawiera robustę,  bo dotychczasowe,  które przed testem piłem były 100% arabiki, stąd crema nie była tak gęsta.

Na koniec testów zostawiłem NN: po otwarciu opakowania aromat zdecydowanie owocowo-kwiatowy.
Ekstrakcja 18 g podobna jak w przypadku poprzednich kaw 30-32 s, napar 40-42 g, w przypadku preinfuzji 8 s: 45 g.
Smak:  najbardziej łagodny w porównaniu do A1/A2 z nutą owocową,  ale brak mi zdolności sensorycznych, aby konkretnie określić.

Podsumowanie: moim faworytem jest A1, ponieważ lubie wyraziste smaki czy aromaty, co nie znaczy,  że 2 pozostałe są złe, bo smakują b. dobrze i ja osobiście lubie przestawiać się na inne kawy,  aby urozmaicić doznania smakowe.
Wszystkie piłem również ze spienionym mlekiem jako cappuccino i tu faworytem jest ostatnia czyli NN.

Dziękuję serdecznie Master Antonio za próbki i możliwość wzięcia udziału w testach.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6913 dnia: 01 Luty 2021, 17:10:19 »
bo bardziej chyba smakowała wam wersja A2 .

Co kryje się w białej torebce? Ciekaw jestem waszych skojarzeń .

Ja dziś zacząłem bliżej poznawać się z A2, jeszcze dzień-dwa potrzebuję, ale na razie pierwsze wrażenie tak jak piszesz, dla mnie ciekawsza kawa niż A1.

NN-pachnie obłędnie. Zostawiam na deser ;)

Offline Psyche Mężczyzna

« Odpowiedź #6914 dnia: 01 Luty 2021, 19:39:27 »
N3: jestem po pierwszym shocie. Parametry młynka ustawione do A2 wiec teraz wiem, że przy następnym shocie musze trochę drobniej ustawić. Wyszło: 18 gr., 5 sekund preinfuzja po 25 sekundach 40 gr naparu. Smakowo wyszło znakomicie a podejzewam, że może być jeszcze lepiej. Po otwarciu unosi sie mega aromat  słodkich żółtych owoców oraz kwiatów. Po zmieleniu obłęd, te zapachy w/w są jeszcze bardziej aromatyczne. W sumie to co wyczułem w zapachu przełożyło się w smaku samego espresso. Brzoskwinia, ananas, miodowe nuty. Kwasowość dużo więcej wyczuwalna niżeli w dwóch poprzednich kawach. Nie  jest to kwasowość cytrusów, bardziej przyjemna, orzeźwiająca.

Podsumowanie:
Na początku mojej drogi kawowej na pierwszym miejscu była by mieszanka A1.  Obecnie na pierwszym miejscu dla siebie wybieram N3. Obłęd, dawno nie piłem tak dobrej mieszanki bogatej w aromaty. Na drugin A2 świetnie zbalansowane espresso- uniwersalne, większośći się spodoba. Na trzecim A1, czasem nachodzi mnie chęć na espresso z wyczuwalną dobrą goryczką i na takie chęci w sam raz.
Ogólnie trzy mieszanki są wysokiej jakości każda dobra w swoim kierunku. Chciałbym się jakoś przyczepić żeby nie wyglądało, że się podlizuje, ale jakoś nie wyszło :Bicz:
Dzięki Antonio, że mogłem uczestniczyć w wydarzeniu, było fajnie i przyjemnie kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi