Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951053 razy)

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6720 dnia: 13 Październik 2020, 10:40:51 »
Czy obie kawy były z tej samej "partii"?

Tak. W dniu dostawy jedna wylądowała w zamrażarce, druga w szafce. Kończę właśnie tę zamrożoną, codziennie reszta paczki wraca do zamrażarki. Nie wyczuwam żadnych zmian z dnia na dzień. Taka sama crema, tygrys, piękny wygląd, aromat i smak.

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #6721 dnia: 13 Październik 2020, 13:37:51 »
Na kanale czajnikowy.pl też robili testy z przechowywaniem kawy - 6 sposobów, czas 4 miesiące. Mrożone ziarna wypadły na drugim miejscu zaraz po oryginalnym opakowaniu :)

...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline Ali7

• Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
« Odpowiedź #6722 dnia: 13 Październik 2020, 14:12:20 »
Kenia Nyakabugi AB - kapitalna kawa.
Z przelewu super, ale dla mnie zaparzona w kawiarce zyskuje na charakterze, a jednocześnie pozostaje delikatna.

Brawo.

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #6723 dnia: 14 Październik 2020, 13:30:20 »
@Antonio planujesz uzupełnić zapasy czekolady w najbliższym czasie?:)

Offline WaAaFeL

• Ekspres: Aeropress, kawiarka Bialetti 3tz, Hario v60-02, FP, Kalita, GABI
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #6724 dnia: 14 Październik 2020, 14:15:04 »
Kenia Nyakabugi AB - kapitalna kawa.
Z przelewu super, ale dla mnie zaparzona w kawiarce zyskuje na charakterze, a jednocześnie pozostaje delikatna.

Brawo.
Podzielisz się przepisem na przelew tej kawy? Ja jakoś trafiam w sam kwas ciągle :/
Zmieniałem temperature od 83-97, przemiał od 1-14 na severinie, metodę przelewania na kilka sposobów i nie mogę jej utrafić.

Offline Ali7

• Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
« Odpowiedź #6725 dnia: 14 Październik 2020, 14:28:54 »
Obawiam się, że nie pomogę zbyt wiele, albowiem polewam z czajnika na wyczucie ;) Najpierw trochę, czekam chwilę, jak naciągnie to resztę na 3 razy.
23 klik na Comandante. Około 16g.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2020, 14:44:08 wysłana przez Ali7 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6726 dnia: 14 Październik 2020, 15:30:59 »
Jak to Kenia -- owszem, jest kwaśna, ale jest też słodka. Zależy jak kto na to patrzy :).

@gacekthebat ostatnio zamówiłem około 20 różnych tabliczek z naszej rodzimej manufaktury Beskid. Jestem zaskoczony pozytywnie jakością procesu produkcyjnego: tabliczki są naprawdę dobrze uformowane, utemperowane jak należy, czekolada jest gładka. Na plus w stosunku do "Manufaktury Czekolady". Muszę tylko zrobić jakiś "cupping" i wybrać to, co wydaje się najciekawsze. Trochę mnie ich oferta przytłacza, bo spora część dla mnie odpada, np. tabliczki z innymi niż cukier słodzącymi dodatkami. Na placu boju zostaną raczej te, które mają więcej niż 70% kakao i tylko kakao. Kusi mnie też kolejne zamówienie u Czechów: Michaela znowu zarobiła jakieś medale i nagrody, np. za tabliczkę z ziaren Nikaragui. Sam kiedyś próbowałem prażyć ziarenka z tego samego źródła -- były doskonałe.

Dzisiaj w Kołobrzegu mamy niespotykane zjawisko. Podobno to pierwszy jesienny sztorm. Wieje z północnego wschodu. Efekty wizualne są TOTALNE. Wczoraj było słodko i uroczo, dziś jest ostro i porywiście. Tak czy owak pięknie :).

« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2020, 15:34:18 wysłana przez Antonio »

Offline RufusTF

« Odpowiedź #6727 dnia: 14 Październik 2020, 15:46:02 »
Wczoraj było słodko i uroczo

Ale... poza tym niedaleko było chyba trochę wybuchowo?

Michaela wyczekiwana. Zimno się zrobiło, zapotrzebowanie na jej wyroby rośnie.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #6728 dnia: 16 Październik 2020, 10:47:55 »
Witam, dzisiaj zaparzyłem metodą v60 kawę  Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural. Nie jestem na tyle dobry żeby wyczuć walory smakowe dlatego oceniam odczucia ogólne.  Bardzo słodka i aromatyczna i mega przyjemnie się piję [emoji38] :ok: kawka

Offline RufusTF

« Odpowiedź #6729 dnia: 16 Październik 2020, 18:11:25 »
Natomiast Trio Latino to po prostu doskonałość -- polecam bardzo

Ciekawe, ciężkie, gęste shoty w sam raz na jesień. Robusta sprytnie ukrywa się w suchym zapachu i w naparze, ale wychodzi po chwili w posmaku. Trochę się bałem, że posmak zrobi się w końcu nieprzyjemny, ale tak nie jest. Bardzo fajnie kontrastuje się shoty z Trio Latino z jak zawsze aksamitnym Chocolate Wave. Tommy Lee Jones vs. Clooney :) 

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #6730 dnia: 17 Październik 2020, 12:05:10 »
Trio Latino przed chwilą ukręcone 37g z 16g kawy w 28 sekund. Mniam :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6731 dnia: 18 Październik 2020, 15:53:14 »
Fajna fotografia, crema lśniąca niczym lusterko -- coś takiego najbardziej lubię w espresso :).

Witam, dzisiaj zaparzyłem metodą v60 kawę  Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural. Nie jestem na tyle dobry żeby wyczuć walory smakowe dlatego oceniam odczucia ogólne.  Bardzo słodka i aromatyczna i mega przyjemnie się piję [emoji38] :ok: kawka

Tak najczęściej bywa z kawami z Etiopii: są bardzo smakowite, słodkie. Długo to trwało, ale w końcu mamy kolejne ziarna z Etiopii w naszym magazynie. Zawsze się głowię nad podziałem regionalnym/administracyjnym Etiopii i zawsze czegoś ciekawego się dowiaduję z takich świeżych kaw :). Benti Nenqa i Buku to dwa mikroloty, przygotowane w gospodarstwie Hambela, należącym do firmy METAD. Hambela to także nazwa jednego z dystryktów Guji w regionie Oromia. Słowem: farma Hambela leży w dystrykcie Hambela. Nazwy mikrolotów mają związek z konkretnymi osadami (kebele) i punktami przyjęć zbiorów, należącymi do METAD. Ta firma została założona przez paru braci, którzy wiele lat spędzili w USA. Ciekawa historia... Benti Nenqa jest z obróbki mokrej, zaś Buku to natural. Oba są czyste, słodkie, fajne.

Oprócz Etiopii, polecamy świeże palenia Kenii Nyakabugi (AA i AB), Kolumbii La Cristalina Natural i Honduras Miriam Elisabeth Perez Natural (koniecznie trzeba je porównać z Etiopiami).

W dziale Synestezji jest jeszcze jedna nowość: Brazylia Ecoagricola Yellow CATUCAI Natural, bardzo fajna, przyjemna, aromatyczna kawa. Ela wypaliła ją nie za ciemno, więc można próbować także w przelewkach...

Ostatnie palenie Chocolate Wave jest niesamowite jako espresso :). Tym razem było to w sumie 9 paleń różnych kaw. Dla nas cały dzień pracy... -- takie ilości w dużej palarni z piecem 120kg zajmują pewnie 10 minut na wypalenie i 20 minut na zapakowanie :picardpalm:.

Offline RufusTF

« Odpowiedź #6732 dnia: 18 Październik 2020, 16:22:24 »
Ostatnie palenie Chocolate Wave jest niesamowite jako espresso

Potwierdzam. Wywołało poruszenie wśród piątkowych gości. Dla siebie zaparzyłem dotychczas w trzech różnych dozach, mieleniach i ekspresach (Bianca, Kazak, Caravelka) i we wszystkich smakołyk. Wrzucę później do wątku o Caravelce.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #6733 dnia: 18 Październik 2020, 17:15:52 »
Kenii Nyakabugi
Kenia czeka na swoją kolej dumnie w szafce 😉

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6734 dnia: 19 Październik 2020, 13:26:50 »
Właśnie zaparzyłem Buku. Jak zawsze, Kinu M47 pierwszej generacji na ustawieniu 2.9, 20g, 320ml wody o temperaturze 95. Przelewanie trwało dokładnie 3 minuty. Pyszna i słodka kawa, czysta w aromacie, niewiele ma tego "szalonego" fermentu obróbki naturalnej, ewidentnie "specialty"...
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2020, 14:26:53 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi