Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951266 razy)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6660 dnia: 22 Sierpień 2020, 09:34:32 »
Chyba też będę musiał się skusić w końcu na wasze wypały. Jeszcze nie miałem okazji. Co do tego, że polskie palarnie są na conajmniej tym samym poziomie jak europejskie, to w stu procentach się zgadzam. Niczym nie odstajemy od reszty Europy. I dobrze.  [emoji106]

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #6661 dnia: 22 Sierpień 2020, 23:45:29 »
Co do tego, że polskie palarnie są na conajmniej tym samym poziomie jak europejskie,
Powiem tak, w większości przypadkach to dużo lepsze, ale to też trzeba patrzeć na kraj. Co kraj to obyczaj, w jednym kraju kochają spaleniznę (Włochy) w drugi żeby było dużo kwasowości.

Offline ZELAND Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #6662 dnia: 24 Sierpień 2020, 21:32:04 »
Te kwasy to nie moja bajka. :) Wolę bardziej oleiste i gorzkie.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6663 dnia: 01 Wrzesień 2020, 17:18:53 »
Czasy mamy co najmniej dziwne, a podobno wszystko przed nami. Jakoś nie miałem ostatnio "weny", by coś napisać. Staramy się nie zwariować i w pracy znajdujemy ukojenie. Co tam nowego? Przede wszystkim wspaniała Kenia Nyakabugi...

Tak się do niej przywiązaliśmy, że zaczynamy już trzeci rok z tymi ziarnami -- oczywiście to już trzeci, aktualny zbiór. Jest już dostępna w wersji AA (duże ziarna) i wkrótce będzie w wersji AB (ziarna nieco mniejsze). Napary z V60 są bardzo przyjemne. Moja receptura dla przypomnienia: 20g, 300ml, temperatura 95 stopni, preinfuzja 40s i 60ml, dalej parę większych zalań: do 120ml, do 210ml, do 270ml i do 300-330ml. Oczywiście cała sztuka w "układaniu" wodnej strużki...

Poza tym cała plejada Eli kaw, na bieżąco palonych. Polecam Kolumbię La Cristalina do przelewek i La Claudina do espresso.

U mnie też trochę nowych kaw się pojawiło. Efektem tego jest Espresso #4. Pamiętacie pewnie Espresso #2 -- ostatnio było to połączenie Brazylii Cerrado i Kolumbii La Claudina. Espresso #4 jest czymś podobnym ale zamiast Kolumbii mamy Meksyk z obróbki naturalnej, z plantacji El Olmo. Taka ciekawostka -- nie zdążyłem jeszcze dokładnie sprawdzić i się nacieszyć. Meksyk wydaje mi się bardziej "suszony", bardziej "fermentowany" od La Claudina. Zatem więcej rodzynek a mniej świeżych owoców.

-->> Espresso #4

Kolejna wersja Transatlantico to powtórka z poprzedniego wydania, czyli wszystko z mokrej obróbki: Meksyk, Peru i Kamerun. Coś ciekawego jest w tej kawie z Kamerunu... Wydaje mi się, że ma ona ogromne "cętkotwórcze" walory. W pierwszym wydaniu tegoż blendu było Kamerunu 50%. Zobaczcie jak wypadły te ziarna w espresso -- może miałem jakiś cętkowy dzień?

« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2020, 17:24:30 wysłana przez Antonio »

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #6664 dnia: 01 Wrzesień 2020, 17:50:29 »
Piękne tygrysy.

Bezwiednie, Antonio, zaliczyłeś dzisiaj perfekcyjny timing. Moja żona od pewnego czasu życzy sobie macchiato wyłącznie na Chocolate Wave. Do porannego parzenia wysypałem ostatnie ziarna z paczki i zakomunikowałem, że kolejne kawy chwilowo w zawieszeniu. W trakcie spieniania mleka do okna zastukał kurier z nową dostawą. Jak na zamówienie :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6665 dnia: 06 Wrzesień 2020, 14:51:11 »
Dzięki :). Chocolate Wave jest dla mnie fajną zabawą i wyzwaniem. W każdym razie jest to teraz najbardziej "bogata" w składzie mieszanka. Na pewno nie jest nudna :).

Miałem ochotę na zmianę nazwy wspomnianej przeze mnie wcześniej mieszanki Espresso #4 na: Niezły Meksyk ;). Ktoś już spróbował?

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #6666 dnia: 14 Wrzesień 2020, 09:50:38 »
Czy w najbliższych dniach pojawią się jakieś nowe wypieki od Mastro Antonio ? :) Bo ziarna mi się kończą i nie wiem czy brać co jest czy poczekać chwilkę

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #6667 dnia: 14 Wrzesień 2020, 12:52:17 »
Cóż, muszę przyznać że Sweet Espresso jest to wyjątkowo udany blend, epic, brawo!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6668 dnia: 14 Wrzesień 2020, 14:24:34 »
Dzięki :).

Z moich kaw, dziś pojawiły się świeże: A+ (Brazylia/Gwatemala/Kolumbia/robusta), Meksyk El Olmo Natural i African Express (Etiopia FW/Burundi Natural/Rwanda Honey).

Przed chwilą spróbowałem tej ostatniej mieszanki -- espresso idealne dla mnie :).
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2020, 15:41:48 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6669 dnia: 17 Wrzesień 2020, 18:20:37 »
Cześć! Trochę fajnych kaw trochę taniej -- zapraszam :).

-->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6670 dnia: 17 Wrzesień 2020, 20:29:24 »
Już wcześniej pisałem o tym Meksyku ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6671 dnia: 20 Wrzesień 2020, 17:26:47 »
Cześć! Dziś z mojego pieca mamy trochę świeżości: jest Ariadna i Chocolate Wave a także moja robocza klacz czyli Brazylia Cerrado (Minas Gerais). Jest też zupełnie świeże palenie Transatlantico :). Polecam.

https://mastroantonio.pl/Kawy-c26?o_p_1=1

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6672 dnia: 23 Wrzesień 2020, 17:40:32 »
Parę dość mocnych propozycji -->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Warto skorzysta :). Kolumbia La Claudina jest dość mocno wypalona, super do espresso. Ostatnie paczki Brazylii i Hondurasu w uniwersalnym paleniu. Wszystko to naturale.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6673 dnia: 25 Wrzesień 2020, 19:31:19 »
Przyszła zamówiona kawa, ale jestem bardzo rozczarowany opakowaniem na tle konkurencji, mimo wysokiej ceny, jeszcze nie robiłem espresso, mam nadzieje, że smakowo da radę.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #6674 dnia: 25 Wrzesień 2020, 19:54:53 »
Opakowania są jak najbardziej OK, oczywiście znajdą się lepsi, np. ze względu na koszta nie ma pięknych pudełek La Cabry.
Ale ogólnie preferuję opakowania Mastro, mając do wyboru Square miles (ostatnio dwa puściły szwy), La cabra, coffee collective.
Tim używa podobnych ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi