Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949673 razy)

Offline SZWED557

• Ekspres: LELIT ANNA PL41E, V60, Aeropress, French Press
  • Młynek: Eureka Mignon Classico, Rhinowares, 1Zpresso Q2, Comandante C40 MKIII
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6495 dnia: 10 Maj 2020, 13:00:48 »
Wasza Nikaragua jest według mnie wyśmienita, piękny zapach, bardzo duża słodycz, trochę może takich żółtych owoców, charakterystyczny posmak obróbki naturalnej oraz dziwny, ciekawy smak trudny dla mnie do odgadnięcia :)

Co polecicie na początek od Was do espresso? Raczej z niższą niż wysoka kwasowością, coś czekoladowego bardziej. Nie lubie wysokiej kwasowości w espresso.

I nastepne pytanie, szykują się jakieś nowości w single origin do przelewów? Jakieś Pacamary może czy coś. Chcę robić zamówienie i nie wiem czy czekać :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6496 dnia: 11 Maj 2020, 00:03:00 »
Do przelewów: Rwanda i Kolumbia, obie z obróbki Honey są super.

Do espresso, żeby nie było kwaśnego smaku -- Brazylia Minas Gerais, Ariadna, Hot Pair?
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2020, 06:22:41 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6497 dnia: 12 Maj 2020, 09:59:34 »
Od początku maja byłem jakiś taki "niekawowy". To pewnie zasługa krótkiego a intensywnego urlopu przedtem. Na tymże urlopie zaparzałem sobie parę dripów ale bardziej gustowałem w lokalnych, górskich, świeżych ziółkach, wschodzących wtedy z ziemi. Po powrocie do domu nie smakowało mi nic, absolutnie nic, co było kawą. Najbardziej deprymowała mnie gorycz: nieważne czy jasne to były czy ciemniejsze kawy. Dopiero teraz, dziś poczułem w kawie znowu coś ekscytującego i elektryzującego...

Wziąłem sobie Rota i Espresso Exquisite. Dwie małe kawki pod rząd, zrobione z 15g, w filiżance 30g -- efekt jest pyszny, słodki, rzekłbym: idealny. Wow! To jest espressso! ;) Polecam. Małą nowością w tym blendzie jest nowy składnik w postaci odrobiny ziarenek z obróbki naturalnej z Burundi (Ryohorikawa) oraz tyleż również naturalnej Kolumbii La Claudina.

Offline GrzegorzP

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #6498 dnia: 12 Maj 2020, 10:54:09 »
Wziąłem sobie Rota i Espresso Exquisite.

Czy w tej mieszance jest tylko arabica? Pytam pod kątem kofeiny.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6499 dnia: 12 Maj 2020, 14:00:11 »
Tak, tylko bardzo fajne arabiki ;).

Offline e_tomi Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, V60-2, Aeropress + prismo, kawiarka, FP
  • Młynek: Kazak Tura 3, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6500 dnia: 13 Maj 2020, 11:42:45 »
Witam. Co polecacie do przelewów? Ostatnio brałem między innymi mieszankę Juicy i była bardzo przyjemna.

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #6501 dnia: 13 Maj 2020, 11:47:59 »
Do przelewu bardzo fajne są składniki do Juicy Kolumbia Esperanza i Kawo Kamina, ciekawa jest nowa Rwandą Muhondo, z owocowych jeszcze Kenia Gicherori, poza tym warto spróbować naszych wszystkich kaw do przelewu :)

https://mastroantonio.pl/Do-przelewania-c25

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6502 dnia: 13 Maj 2020, 15:49:05 »
W przyszłym tygodniu, najpóźniej w kolejnym trafi do nas druga dostawa świeżych tabliczek z "Michasiowej Czekoladziarni". Zdrobnienie imienia Michaeli i przełożenie go z czeskiego na polski jest właśnie takie -- chyba lepsze niż angielska wersja. Zamówiłem tym razem trochę mniej dóbr, ale wybór będzie naprawdę "mocny". Sam niecierpliwię się na myśl o ciemno-mlecznej tabliczce powstałej z madagkaskarskiego kakao i czeskich leśnych jagód. Oprócz tego będą ciemne kawałki: 100% i 85% Tanzania oraz dwie 70-tki: Wietnam ze złotym medalem oraz zupełnie nowa Boliwia. Przez korona szajbę będzie odrobinę drożej, ale summa summarum i tak taniej niż za "czekoladę" od Milki i Snickersa.

Przy okazji, z okazji pełni wiosny, taka promocja -->> Synestezja Red Espresso Blend
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2020, 17:02:51 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6503 dnia: 14 Maj 2020, 10:01:36 »
Ostatki i inne fajne promocje -->> Warto skorzystać!

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #6504 dnia: 17 Maj 2020, 12:38:57 »
Ja po pierwszej dostawie! Obsługa bardzo profesjonalna i super szybka dostawa.
Synestezja RED, Chocolate wave oraz african blend... Już się boję jak zacząć, ale po niedzieli zaczynam od Red. :ok:

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6505 dnia: 17 Maj 2020, 14:58:59 »
Mam nadzieję, że uda się wstrzelić w hot spot  :szampan:.

Przed chwilą uporałem się z kolejnymi paleniami i sklepowymi półkami. Zapraszamy!

Z moich rzeczy, polecam Chocolate Wave i kolejne wydanie African Express. Tym razem skład jest bardzo prosty, bo 50/50: Etiopia Sidamo Gr. 2 FW i Burundi Rutobo z obróbki naturalnej.

-->> African Express

Z Synestezji polecamy świetny blend do przelewek (choć pewnie zadziała w espresso?). Składa się tylko z naturali i ostatków: Nikaragua Maragogype, Kostaryka Sonora Obata oraz Kolumbia La Claudina.

-->> Natural Juicy

Offline e_tomi Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, V60-2, Aeropress + prismo, kawiarka, FP
  • Młynek: Kazak Tura 3, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6506 dnia: 17 Maj 2020, 18:49:10 »
zobaczymy czy Natural Juicy będzie równie przyjemny jak poprzedni Juicy. Zamówienie poszło też na Honduras, który początkowo mi nie smakował, ale kilka ostatnich kaw już bardzo

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6507 dnia: 17 Maj 2020, 19:01:31 »
Dzięki wielkie. Tym Hondurasem mógłbym oddychać ze względu na zapach -- jest to niesamowite jak słodko te zielone pestki pachną :).

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #6508 dnia: 19 Maj 2020, 13:29:21 »
Kolumbia La Claudina espresso idealna kawa do espresso. Aromatyczna i  bardzo  owocowa, najbardziej  wyczuwam słodycz czereśni i ananasa. Zapach w trakcie mielenia obłęd [emoji38]. Dziękuję kawka

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6509 dnia: 21 Maj 2020, 07:39:36 »

Kolumbia La Claudina espresso idealna kawa do espresso.

La Claudina to bardzo dobra kawa jest, w przelewach też wymiata. Obecnie mam na młynie Sweet April - nie wiem co Ela tam namieszała (w sumie to dla mnie nieistotne) ale jest świetna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi