Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1567229 razy)

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1713
  • Ekspres: Poccino 820R mod. OPV
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6525 dnia: 03 Czerwiec 2020, 14:19:27 »
6.5 min

Offline baks Mężczyzna

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: Kazak Rota, moka, V60-02, AP
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6526 dnia: 03 Czerwiec 2020, 15:22:04 »
5 minut

Offline gacekthebat

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6527 dnia: 03 Czerwiec 2020, 15:40:32 »
6 minut  :kawa:

Offline Johnny_Malini Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: V60, AP, FP, Chemex, kawiarka, tygielek, Brewista Smart Dripper, Clever Dripper
  • Młynek: Comandante C40 MK4 <- 1Zpresso Q2 <- Hario Skerton Plus
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6528 dnia: 03 Czerwiec 2020, 15:46:16 »
3'15"

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6529 dnia: 03 Czerwiec 2020, 15:49:40 »
4 minuty  kawka

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3465
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6530 dnia: 03 Czerwiec 2020, 15:56:04 »
6 minut 30 sekund.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6531 dnia: 03 Czerwiec 2020, 16:03:19 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mniej więcej jest to 5.5-6 minut. Dwie pierwsze odpowiedzi udzielili: @WS5 i @trez. Gratuluję i proszę o kontakt z danymi do wysyłki :).

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 295
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6532 dnia: 03 Czerwiec 2020, 16:07:42 »
Gratulacje :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6339
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6533 dnia: 03 Czerwiec 2020, 16:45:09 »
Gratulacje, haha, moja pierwsza myśl była trafiona :)

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 440
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6534 dnia: 03 Czerwiec 2020, 18:04:20 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mniej więcej jest to 5.5-6 minut. Dwie pierwsze odpowiedzi udzielili: @WS5 i @trez. Gratuluję i proszę o kontakt z danymi do wysyłki :).

Dziękuję za zorganizowanie konkursu, oczywiście mój strzał był z sufitu ;) , nie mam pojęcia o wypalaniu kawy...  PW poszło
 

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6535 dnia: 03 Czerwiec 2020, 19:07:02 »
również dziękuję, zawsze miło coś wygrać, a fajną kawę to podwójnie :)

avidrock

  • Gość
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6536 dnia: 04 Czerwiec 2020, 12:41:01 »
Po raz kolejny przekonuje się, że przypadki bywają cudowne. Historyjka: zawsze jak idę do pracy to robię sobie do kubka termicznego americano z podwójnego espresso po czym zmieniam ustawienia na swoim młynku na  sześć stopni i mielę kawę do słoiczka po czym w pracy robię v60. Przypadek był taki, że miałem już  ustawiony młynek pod V60 i zapomniałem, więc ustawiłem na kolejne 6 stopni grubiej. Skapowałem się w trakcie mielenia (za lekko się kręciło). Więc zdecydowałem,  że zaparzę w pracy metodą cuppingową. No i parzę w pracy to co zmieliłem  (nie spodziewałem się nic szczególnego) a tu zong. Nie lubię tak zwanej plujki ale to  było słodkie i bardzo dobre najlepsza plujka jaką piłem, aż grzech nazywać plujką  :Bicz:

Aaaaaaa i nie napisałem najważniejsze co to za kawa była, a była to kawa Brazylia Primavera Yellow Catuai Natural Espresso

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 867
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6537 dnia: 04 Czerwiec 2020, 12:49:49 »
Przypadek zaliczyłem również i ja.
Ariadna z 31 marca, otwarta 4 dni temu. W nosie zakręcił mi dwutlenek węgla tak jak przy piciu oranżady prosto z butelki.
Coś przestawiłem dziś w młynku a może przypadkowo dokonałem dystrybucji życia, zasypałem sitko 18 gramami, docelowo miało być 1:2 w 35 sekund.
Skończyłem po 44 sekundach ekstrakcji z ristretto 18 gramowym.

Do teraz nie może mi z głowy wyjść TEN smak. Słodycz, owocowość i lepkość syropu. Eliksir radochy.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6538 dnia: 06 Czerwiec 2020, 08:55:01 »
Zalewajki "specialty" są naprawdę fajne. Ristretto też jest super. W ogóle kawa jest fantastyczna! ;)

Gdy zaglądam do worków z zieloną kawą, bywa że doznaję szoku. Ostatnio tak było z Rwandą Muhondo. Jest to ziarno z obróbki honey, doskonałe. W stanie surowym pachnie * malinami *. Jest to bardzo intensywny zapach. Coś pięknego. Ziarna palone przez Elę też są tak zachwycające. Polecam.

-->> Rwanda Muhondo Honey

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6539 dnia: 07 Czerwiec 2020, 11:09:29 »
Z mojego warsztatu, taka tam skromna nowość: -->> Espresso nr 5 czyli Brazylia Cerrado Natural i Peru z mokrej obróbki. Wkrótce też pojawią się jeszcze kolejne świeże palenia innych kaw.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi