Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1945693 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5895 dnia: 21 Lipiec 2019, 20:45:06 »
@ZELAND, cieszę się, że Rocket działa :). Czasami może faktycznie "gorzkie" kawy mają swój urok...

Ariadna i moja reszta przechodzi małą metamorfozę, jak wcześniej pisałem. Nowe kawy, nowe palenia, mam nadzieję, że nie wyjadę za daleko w stronę gorzkiego ani kwaśnego smaku ;). W Ariadnie i Mefisto mamy dwie nowe, słodkie (czyt. mało kwaśne) Brazylie: arabikę i robustę. W zasadzie skład ograniczył się więc do jednego kraju. Od pewnego czasu trafiają do Ariadny także inne ziarna, ale to już tajemnica -- na pewno są aromatyczne i łatwo je znaleźć wśród innych.

@tytoos, w podobnym, bardzo aromatycznym, bogatym i naprawdę topowym stylu są także ostatnie nasze kawy z Kolumbii -- śmiał można jako espresso zaparzać La Claudina i La Cristalina z obróbki naturalnej. Honduras Miriam zawsze jest fajnym doświadczeniem i przyjemnością.

@mr_j, dzięki za zamówienie. Burundi to była kawa "niebo w gębie". Ostatki Burundi Sehe stanowią większość w mieszance Burundi-Etiopia w połączeniu z Etiopią Deri Kocha -- obie kawy są z obróbki naturalnej, obie z Czarnej Afryki, obie bardzo słodkie i świetne, więc warto spróbować, gdy cena jest wyrównana w dół:
-->> Burundi Sehe-Etiopia DeriKocha.

Obfitość produktów Synestezji teraz mnie nawet przytłacza ;). Oprócz wspomnianych naturali: Burundi-Etiopia i Hondurasu, mamy trzy cudowne Kolumbie także z obróbki naturalnej i Honey, Etiopię Deri Kocha jako singiel, trzy fajne Kenie (Kainamui, Riakiania, Gicherori) i kolejne nowości...

Te nowości to dwie Kostaryki. Jedna ze znanej nam od wielu lat  Hacienda Sonora, tym razem jest to zupełnie inna jakość, chociaż także, jak zawsze z tej plantacji "natural". Są to ziarna odmiany Obata, "wykombinowanej" w Brazylii w 2000 roku, a wprowadzonej do Kostaryki w 2014. Jeśli sensorycznie "natural" kojarzy się z takimi kawami jak Honduras Miriam lub Kolumbia La Claudina: pełnymi oszałamiających miodowo-owocowych aromatów, to Obata natural z Hacienda Sonora jest nieco stonowaną, "bezpieczną kawą", dla miłośników mniej kwaskowatych a bardzo słodkich wrażeń. Ciekaw jestem jak ją ocenicie? Jak zawsze kawy specialty z Kostaryki należą do najdroższych...

Druga z Kostaryk jest debiutem obróbki White Honey w naszej palarni. Niedawno przerabialiśmy Black Honey z Las Lajas, a tu trafia się nam kawa z równie ciekawej plantacji. Plantacja Juanachute i jej "mikromłyn" podobno stanowiły pierwowzór wielu innych kawowych przedsięwzięć w Kostaryce. To bez dwóch zdań bardzo przyjemna, pyszna kawa. W naszym sklepie na razie nadałem jej hasło Tarrazu White Honey.

Dalej mamy sporo mieszanek. W promocji wciąż jest July vel Juicy czyli Kenia/Kolumbia -- bardzo fajna, bezpretensjonalna. Warto skorzystać z okazji i kupić ją w zestawie z doskonałą Kolumbią La Claudina i Salwadorem Santa Rita.

Dwa blendy do espresso, naprawdę świetne. Pierwszy: Primavera/La Claudina/Deri Kocha -- jagody, słodycz, pyszne i na pewno dobrze się zaparzy ;). Drugi: Bob-o-link/Deri Kocha -- sweet sweet sweet, bo składniki wzajemnie się tylko podbudowują pozytywnie.

Na koniec tej wyliczanki: Brazylia Cachoeira, już znana, sympatyczna z małej plantacji; ostatki doskonałej Brazylii Bob-o-link i Primavery.

-->> Synestezja
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2019, 20:59:33 wysłana przez Antonio »

Offline dammiano

• Ekspres: V60; Aeropress; kawiarka Bialetti; frenchpress;
  • Młynek: Baratza Virtuoso. Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #5896 dnia: 21 Lipiec 2019, 21:36:37 »
Już dawno miałem ochotę spróbować kawy od Ciebie, teraz jest fajna promocja więc skorzystam  ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5897 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:41:09 »
Dziękuję i na zdrowie :).

Mały update. Kostaryka Sonora Obata Natural -- espresso z Kazaka jest fajne, słodkie, pachnące, bardzo dobre. Choć ziarna są jasne i młynek wymaga dużej korekty w stronę drobnego mielenia, efekt w filiżance jest fajny, bez goryczy, bez kwasu. Myślę, że ta kawa właśnie "się rozwija". Okres tuż po paleniu nie jest dobry do oceny kawy. Polecam te sprawdzone, dojrzałe kawy -- teraz są to obłędne Kolumbie  :kwiat:.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5898 dnia: 22 Lipiec 2019, 16:58:33 »
O rany! Jak pisałem, tak to smakuje: obłędnie. Kolumbia La Cristalina z naturalnej obróbki, napar z V60, z holenderskich papierków Hario, 20g kawy, 330ml wody, temperatura 95. Duże wstępne zalanie 90ml, po 40s kolejne po 70-80ml, struga przede wszystkim na środek, raz wokół środka. Zmieściłem się dokładnie w 3 minutach. Czysta, pyszna, owocowa, słodka kawa. Polecam.

Przy okazji: ostatnie 4 opakowania "tegoż palenia" Kainamui nieco taniej  :szampan:. I jeszcze taniej fajny blend z Kenii i Kolumbii --> July
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2019, 17:05:14 wysłana przez Antonio »

Offline Federerer Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #5899 dnia: 22 Lipiec 2019, 22:19:33 »
Zostały trzy ;)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #5900 dnia: 23 Lipiec 2019, 21:15:23 »
Cytat: Antonio link=topic=408.msg175011#msg175011
-- Nowinka w postaci "doskonałej" robusty z Brazylii. Niedawno podałem w innym wątku namiary na artykuł o robuście w Brazylii. Te ziarna są wprost z opisanej tam plantacji Venturim.

Antonio, czy spoźniłem się na brazylijską robustę? Nie widzę jej w sklepie.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5901 dnia: 23 Lipiec 2019, 21:39:31 »
Jeśli chcesz, to zarezerwuję paczkę dla Ciebie. Może być w tym tygodniu. Ale to tylko robusta, a mamy tyle świetnych kaw teraz :).

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #5902 dnia: 24 Lipiec 2019, 07:28:06 »
Chętnie wezmę 250g. Zamówię też trochę innych waszych smakołyków :).

Offline dammiano

• Ekspres: V60; Aeropress; kawiarka Bialetti; frenchpress;
  • Młynek: Baratza Virtuoso. Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #5903 dnia: 24 Lipiec 2019, 20:14:17 »
Kawy jeszcze nie próbowałem ale muszę przyznać, że dostawę organizujecie błyskawicznie, zamówienie jednego dnia a dostawa nazajutrz i to pomimo, że to drugi koniec Polski  :brawa: :brawa: :brawa:

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5904 dnia: 25 Lipiec 2019, 12:55:18 »
Czasami mamy jakieś małe poślizgi, spowodowane tym, że musimy się też zaangażować w przygotowanie i palenie kawy, ale zwykle "ogarniamy" wysyłki z dnia na dzień.

Przy okazji -->> Juicy ostatki, bez VAT ;).

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #5905 dnia: 25 Lipiec 2019, 14:38:05 »
Potwierdzam, Antonio to pierwsza liga w kwestii terminów (obok jakości ziarenek). Tez dostałem z dnia na dzień - i dziękuję za gratis - będę kosztował :).

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #5906 dnia: 25 Lipiec 2019, 20:16:57 »
Można July pić w sierpniu?  :hihihi:

Offline MarGre

• Ekspres: DeLonghi EC 270
  • Młynek: DeLonghi Kg89
« Odpowiedź #5907 dnia: 25 Lipiec 2019, 20:22:58 »
Cześć wszystkim :-) Od razu zaznaczę że jestem nowy i dopiero zaczynam swoją przygodę z kawami :-) Na obecną chwilę zapijam się kawami z Mk Fresh. Co po prześledzeniu wątków na tym forum okazuję się średniakami  [emoji38]. Choć jak dla mnie to już jest nieporównywalnie lepsze od marketówek które piłem  :ok: Teraz moje pytanie. Czy na moim sprzęcie będę wstanie odczuć piękno i moc kaw od Mastro Antonio? Mam nadzieję że mnie nie zlinczujecie  [emoji38] Pozdrawiam

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5908 dnia: 25 Lipiec 2019, 20:46:40 »
No pewnie ;).

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero