Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946630 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5850 dnia: 22 Czerwiec 2019, 11:24:39 »
Nazwałbym to raczej zapachem drewna. Robusta bywa najczęściej źle traktowana. Od zbiorów po obróbkę i palenie nikt się o nią nie troszczy. Wystarczy obejrzeć film o "włoskiej kawie", który wskazałem w wątku o Illy, by zobaczyć jakiej jakości najczęściej bywa robusta.

Venturim mają inne podejście. Traktują swoje robusty jak inni arabiki. W Berlinie można było spróbować np. robusty z obróbki carbonic maceration. Miodzio :).

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #5851 dnia: 22 Czerwiec 2019, 12:08:49 »
Jeszcze nie próbowałem czystej Robusty. Interesuje mnie stopień wypalenia, ze względu na chwilowe posługiwanie się wyłącznie młynkiem ręcznym.
Pozdrawiam

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5852 dnia: 22 Czerwiec 2019, 13:01:11 »
Palenie średnie, do espresso, aczkolwiek ziarna robusty są twarde z natury.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #5853 dnia: 22 Czerwiec 2019, 13:10:49 »
Dzięki. Pomimo wszystko  chęć poznania jest duża.

Miłego dnia

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #5854 dnia: 22 Czerwiec 2019, 14:57:07 »
W Berlinie można było spróbować np. robusty z obróbki carbonic maceration. Miodzio :).

Carbonic maceration to tylko cześć obróbki ;) natural czy myta?
WITAM I POZDRAWIAM :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5855 dnia: 22 Czerwiec 2019, 16:12:15 »
Tego nie pamiętam, ale sensorycznie: mocno, gęsto i całkiem pachnąco.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #5856 dnia: 22 Czerwiec 2019, 16:26:39 »
Espresso singolo VST 7 doza 7,5g na jasnych ziarnach Summer Espresso by Ela. Te najbardziej mi się udało :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5857 dnia: 22 Czerwiec 2019, 19:01:41 »
To teraz będziesz wybrzydzał w stosunku do moich kaw... ;) Zacząłeś od najlepszej.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #5858 dnia: 22 Czerwiec 2019, 20:42:59 »
Musisz wypalić jeszcze lepsze, bo "przegra ten, kto upojony sukcesem, spocznie na... laurach"   :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5859 dnia: 24 Czerwiec 2019, 11:30:20 »
Zgadza się, wciąż trzeba się mierzyć ze sobą i z odbiorcami. Charakter moich kaw jest dość prosty. Najważniejsze z czym wciąż się potykam, to zmienność materiału. Nie ma nic w ten sam deseń, nic powtarzalnego, jednakowego. Podstawowe ziarna, z jakich korzystam, to Brazylia. Nie zmienia się tylko jakość ziaren, które z Brazylii kupujemy, zawsze stosujemy certyfikowane, dobre ziarna z konkretnym pochodzeniem. Kupując jednak nową partię Brazylii, nigdy nie wiem co mnie czeka ??? Różnice są niewielkie, bo staram się utrzymać ten sam profil, ale jednak są... Bywają więc w moich mieszankach okresy: większej lub mniejszej "czekoladowości" na przemian z większą lub mniejszą "owocowością" ;). Większa lub mniejsza kwaskowatość/goryczka wynikają ze zmiennego charakteru kaw. Oczywiście manipulujemy profilem palenia, ale nie da się tym totalnie wymazać np. owocowego charakteru, nie wywołując przy tym wilka z lasu w postaci goryczy. Niektóre kawy bywają żywe i jaskrawe, gdy inne są trochę nudne i nieco płaskie. Czasami akurat to drugie sprawdza się bardziej, tzn. bardziej przypada do gustu większości ludzi... Czasem mam piękną kawę, która sama w sobie jest fajna, owocowa i żywa, a moi klienci nie tego akurat poszukują... Mam więc taki "konflikt" interesów. Sam chciałbym pójść w stronę jaśniejszych wrażeń, ale raczej nie mogę... ;)

Przy okazji zareklamują znowu kawy Synestezji. Warto sięgnąć po te dwie Brazylie:

Honey daje bardzo fajny i przyjemny napar z V60. Druga naturalna jest fajna także w espresso -- zresztą dla miłośników takich jasnych kaw obie są fajne. Jak widzicie skompletowałem sobie wyprawowy sprzęt do lasu ;). Pod czajnikiem stoi blaszana kuchenka na drewno.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2019, 11:55:46 wysłana przez Antonio »

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #5860 dnia: 24 Czerwiec 2019, 11:59:20 »
Co do "eksperymentalnego wypału". Na początku dziwnie płasko, ale po paru dniach pojawiły się jakieś smaki ;) Zapach podczas zaparzania to kosmos. Szczęście znalazłem w wyższych temperaturach gdzie jest słodko i cynamonowo. Posmak również przyjemny, jedyne skojarzenie to cygaro przed zapaleniem :D
A z ciekawostek to kawa wyjątkowo zasmakowała niekawowym znajomym. Nawet w formie dripa z mlekiem (tfu!).

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #5861 dnia: 24 Czerwiec 2019, 12:47:28 »
Zgadza się, wciąż trzeba się mierzyć ze sobą i z odbiorcami. Charakter moich kaw jest dość prosty. Najważniejsze z czym wciąż się potykam, to zmienność materiału. Nie ma nic w ten sam deseń, nic powtarzalnego, jednakowego. Podstawowe ziarna, z jakich korzystam, to Brazylia. Nie zmienia się tylko jakość ziaren, które z Brazylii kupujemy, zawsze stosujemy certyfikowane, dobre ziarna z konkretnym pochodzeniem. Kupując jednak nową partię Brazylii, nigdy nie wiem co mnie czeka ??? Różnice są niewielkie, bo staram się utrzymać ten sam profil, ale jednak są... Bywają więc w moich mieszankach okresy: większej lub mniejszej "czekoladowości" na przemian z większą lub mniejszą "owocowością" ;). Większa lub mniejsza kwaskowatość/goryczka wynikają ze zmiennego charakteru kaw. Oczywiście manipulujemy profilem palenia, ale nie da się tym totalnie wymazać np. owocowego charakteru, nie wywołując przy tym wilka z lasu w postaci goryczy. Niektóre kawy bywają żywe i jaskrawe, gdy inne są trochę nudne i nieco płaskie. Czasami akurat to drugie sprawdza się bardziej, tzn. bardziej przypada do gustu większości ludzi... Czasem mam piękną kawę, która sama w sobie jest fajna, owocowa i żywa, a moi klienci nie tego akurat poszukują... Mam więc taki "konflikt" interesów. Sam chciałbym pójść w stronę jaśniejszych wrażeń, ale raczej nie mogę... ;)

Rzeczowy, wyczerpujący, obiektywny i piękny opis Twojej profesji, w której czuć w każdy zdaniu... KAWOWĄ PASJĘ!!!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5862 dnia: 24 Czerwiec 2019, 13:02:15 »
Dzięki :)

Dawno do nas nie zaglądał, ale wciąż i chyba coraz bardziej w kawowym oceanie zanurza się @Poe -- Marcin napisał fajny artykuł o konkursie CoE w Brazylii, jaki miał okazję sam obserwować. Wspomniał też o Fazenda Primavera :).

http://popularcoffee.pl/cup-of-excellence-najlepsza-kawa/

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5863 dnia: 24 Czerwiec 2019, 17:28:39 »
ale po paru dniach pojawiły się jakieś smaki

To się cieszę :). Też dzisiaj spróbowaliśmy ostatnich ziarenek jakie z tej kawy zostały. Kawy Synestezji jaśnieją znacznie bardziej, ale czasami spróbuję "zapodać" coś "alternatywnego". Próbowaliśmy też zaparzonej w dripie mieszanki wykonanej "in real time" z obu kaw Fazenda Primavera 12g Honey i 8g Natural. Efekt z V60 był bardzo słodki. Wiadomo, że Brazylia to nie Kenia, ale te kawy zadowolą wielu ludzi :).

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #5864 dnia: 27 Czerwiec 2019, 20:26:29 »
Kiedy Synestezja Summer espresso pojawi się znów w ofercie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi