Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951562 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5310 dnia: 30 Październik 2018, 05:56:35 »
To co czujesz z tyłu, czujesz także nosem -- zmysłem węchu -- jako że receptory węchowe są otwarte nie tylko nozdrzami na zewnątrz... Wyobraź sobie utratę węchu w ogóle. Wtedy nie czujesz zapachów, aromatów, ani z tyłu ani z przodu. Zostaje jedynie zmysł smaku i dotyku, na języku, podniebieniu. Moim zdaniem, wrażenia "tylno nosowe" są nawet ważniejsze, bardziej istotne dla nas jako czerpiących przyjemności z kawy...
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2018, 06:20:31 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5311 dnia: 30 Październik 2018, 09:40:01 »
Miałem tak półtora roku temu, jakiś wirus zaatakował mi zatoki i straciłem całkiem węch na tydzień. Jedzenie bardziej miało teksturę niż cokolwiek innego, smak bez węchu funkcjonuje w bardzo ograniczony sposób.  Nie ma szans zatykając nos tego zasymulować, bo jak zasymulować pustkę? Po prostu brak sygnału.

Z przyjemniejszych rzeczy, wczoraj udało mi się bardzo smacznie zaparzyć Mulish w AP.
1. Zmieliłem (3,1 Kinu) 15g Mulish troszkę grubiej niż używam(jedna cyfra na skali Kinu) do przelewu na 250g wody w v60
2. AP ustawiłem w metodzie standardowej i przelałem małą ilością wody, aby zmoczyć filtr. (wodę wylewam)
3. [0:00] Wsypałem zmielone ziarna do AP, nalałem 40g wody (92 st. C), zamieszałem.
4. [0:45] Po 45 sekundach dolałem 190g wody, dość szybko, prosto z czajnika i założyłem tłoczek
5. [2:30] Zaczynam bardzo spokojnie przeciskać, tak żeby skończyć równo w [3:00] minucie.

Efekt bardzo mięsisty, słodki, pełny, owocowy i wielowymiarowy.
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2018, 09:58:25 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5312 dnia: 30 Październik 2018, 13:44:43 »
Aeropress jest super narzędziem. Ostatnio używałem go tylko z Prismo, z ciekawości. W połączeniu ze standardowymi, papierowymi filtrami daje fajny efekt. Bardzo smakowała nam, zaparzona w taki sposób moja mieszanka *3* (Three stars) -- 20g/60-70ml wody, zmielone jak do espresso, 2 minuty mieszania...

Od paru dni nic nie zaparzam, tylko nalewam sobie z dzbanka zrobiony wcześniej macerat :). Cold Brew -- dziś z Kenii Mihuti, jest to bardzo przyjemne. Może nie tak bardzo aromatyczne jak gorący napar z V60, ale jednak jest to wybitnie słodkie, owocowe, lekko "alkoholowe" doznanie... ;)

Offline rojowolfi Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
« Odpowiedź #5313 dnia: 31 Październik 2018, 05:42:22 »
Miałem tak półtora roku temu, jakiś wirus zaatakował mi zatoki i straciłem całkiem węch na tydzień. Jedzenie bardziej miało teksturę niż cokolwiek innego, smak bez węchu funkcjonuje w bardzo ograniczony sposób.  Nie ma szans zatykając nos tego zasymulować, bo jak zasymulować pustkę? Po prostu brak sygnału.

Z przyjemniejszych rzeczy, wczoraj udało mi się bardzo smacznie zaparzyć Mulish w AP.
1. Zmieliłem (3,1 Kinu) 15g Mulish troszkę grubiej niż używam(jedna cyfra na skali Kinu) do przelewu na 250g wody w v60
2. AP ustawiłem w metodzie standardowej i przelałem małą ilością wody, aby zmoczyć filtr. (wodę wylewam)
3. [0:00] Wsypałem zmielone ziarna do AP, nalałem 40g wody (92 st. C), zamieszałem.
4. [0:45] Po 45 sekundach dolałem 190g wody, dość szybko, prosto z czajnika i założyłem tłoczek
5. [2:30] Zaczynam bardzo spokojnie przeciskać, tak żeby skończyć równo w [3:00] minucie.

Krystians ale 40+190 nigdy nie da 250 ml wody :)
Sam sposób bardzo ciekawy, właśnie testuję na Guara Azul.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5314 dnia: 31 Październik 2018, 07:42:58 »

Krystians ale 40+190 nigdy nie da 250 ml wody :)
Sam sposób bardzo ciekawy, właśnie testuję na Guara Azul.
Wiem, i wtedy też wiedziałem, to było tylko orientacyjne porównanie. ;)

« Odpowiedź #5315 dnia: 31 Październik 2018, 08:00:38 »
Mi kawa wyszła z kolei zbalansowana bez nuty kwaskowatości. Ale też mam resztki kataru :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #5316 dnia: 31 Październik 2018, 08:09:23 »
Poprawcie mnie jeśli się mylę, czy zbalansowana, to nie znaczy że ta kwaskowatość występuje, tylko w takiej ilości, że nie przykrywa reszty spektrum? Jeśli dostał bym kawę, która nie ma zupełnie kwaskowatości, nie nazwał bym jej zbalansowaną.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5317 dnia: 31 Październik 2018, 10:13:30 »
Ani ja.

« Odpowiedź #5318 dnia: 31 Październik 2018, 10:18:58 »
W takim razie zrzućcie to na mój katar :)
Jutro będzie lepiej to napiszę o wrażeniach.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5319 dnia: 31 Październik 2018, 11:02:11 »
Ok, zrzucamy to... ;)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #5320 dnia: 31 Październik 2018, 19:30:39 »
Balans to balans. Jak samo określenie wskazuje.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #5321 dnia: 31 Październik 2018, 20:54:20 »
Balans jest deskryptorem subiektywnym. W tej kwestii zgadzam się z włoską szkołą analizy sensorycznej. Deskryptor obiektywny to taki, co do którego możliwe jest uzyskanie kolimacji panelu, któremu przedtem wskaże się tarę. Ocena intensywności deskryptora obiektywnego nie zależy od osobistych preferencji testerów czy też ich uwarunkowań kulturowych

Wg, formularzy używanych np. na WBC kwaskowatość musi być balansowana przez gorycz (i dlatego na WBC kawy pali się raczej "ciemno", żeby gorycz i aromat czekolady) jednak się pojawiły. Dla mnie gorycz jest dozaniem negatywnym. Staram się jej unikać. Szukam zbalansowania kwaskowatości przez "słodycz" pojętą szerzej, niż doznanie smakowe. Kawa dobrze zbalansowana dla mnie dla kogoś innego może być "niepijalna"..

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #5322 dnia: 31 Październik 2018, 21:17:02 »
WBC kwaskowatość musi być balansowana przez gorycz

Skąd to info? Wg formularzy których używałem, jest tylko kwasowość i słodycz. Gorycz to minusowe punkty.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #5323 dnia: 31 Październik 2018, 21:29:21 »
Z lektury formularza i słuchania "ścieżek dżwiękowych" zawodników:

14: 29 ilustracja balansu na podstawie 3 kulek..
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2018, 21:36:22 wysłana przez Elka »

Offline Cartmann

• Ekspres: Hario v60-02; clever dripper
  • Młynek: Ręczny tiamo, severin z trójką
« Odpowiedź #5324 dnia: 31 Październik 2018, 22:16:29 »
co to jest deskryptor obiektywny? albo kolimacja panelu? i wskazanie tary?
próbowałem przetłumaczyć sobie ten post na zrozumiały dla mnie język ale nawet wujek google i słownik języka polskiego nie daje razy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi