Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944865 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4035 dnia: 03 Listopad 2017, 11:08:44 »
A ja pije Miriam Elisabeth i jestem w szoku ze ta kawa posiada tyle kwasowości w sobie z kawiarki  jest okropna z dripa duzo lepiej ale spodziewalem sie czegos innego . Moze ktos zna dobry sposob parzenia by ta kawa smakowala bo na razie jest fatalnie

@Kawusia, a na jakiej wodzie to parzyłeś i w  jakiej kawiarce? Kawa jest generalnie do metod przelewowych: V60, chemex, aeropress. W cuppingu czy w przelewie u nas, na Żywcu (a nie na krysztale) nie było ŻADNEJ kwaskowatości, 0. Nawet pomyśleliśmy sobie, że by się przydała..
Próbowałeś tej kawy w cuppingu? (metoda @donkiszota)

Drugie (a raczej ) trzecie pytanie: co jest Twoim punktem odniesienia? Jaka kawa zaparza się w Twojej kawiarce dobrze?
Pytanie 4-te: jak ją mielisz? :-)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4036 dnia: 03 Listopad 2017, 11:24:12 »
Ja proponuję jeszcze taki test odnośnie Miriam: jaki jest zapach tej kawy po zmieleniu? słodki, kwaśny, owocowy, cytrynowy, malinowy, wiśniowy?
Jakie określenia tu pasują? :-)

Tak ogólnie: napar z kawy w metodach przelewowych (jego aromaty) są w konkretny sposób skorelowane z zapachem suchym.
Jeśli czujesz w naparze z kawiarki kwaskowatość/kwaśność to z czym Ci się ta kwaskowatość kojarzy?

Jest to kwaskowatość cytryny czy wiśni lub wina?  :szampan:
Antonio właśnie zaparzał w V60: napar przypomina czarną herbatę raczej bez cytryny..
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 11:30:26 wysłana przez Elka »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4037 dnia: 03 Listopad 2017, 11:30:16 »
Ta kawa jest li tylko słodka. Jest o tym dyskusja w niniejszym wątku, parę tygodni wstecz.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4038 dnia: 03 Listopad 2017, 11:33:40 »
A ja pije Miriam Elisabeth i jestem w szoku ze ta kawa posiada tyle kwasowości w sobie z kawiarki  jest okropna z dripa duzo lepiej ale spodziewalem sie czegos innego . Moze ktos zna dobry sposob parzenia by ta kawa smakowala bo na razie jest fatalnie

Jeszcze dodam pytanie piąte: czego się spodziewałeś? :-)
Jaka kawa dostracza Ci wrażeń, których się spodziewasz?

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #4039 dnia: 03 Listopad 2017, 11:50:38 »
Pijac wasze honduraski zawsze bylo slodko rowno i przyjemnie a tu ta niespodziewana kwasowosc i jeszcze jakis dziwny posmak  . To chyba najgorsza z waszych kaw
Punks not dead just sucks now !

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4040 dnia: 03 Listopad 2017, 11:53:13 »
@Kawusia, przejrzałam Twoje posty na forum i zorientowałam się, że lubisz "dość konkretne" klimaty. Z moich kaw smakowała Ci Dambi Uddo (etiopski natural z domieszką honey) w Kalicie, pytałeś o Juicy.

Z paleń Antonia odpowiadała Ci dość ciemno palona Kolumbia Risaralda Marcella (Antonio pali zdecydowanie ciemniej, niż ja) i właśnie jej KWASKOWATOŚĆ określiłeś jako przyjemną. Myślę, że to była kwaskowatość z domieszką goryczki i że pojawił się też aromat czekolady: jako tło dla innych aromatów. Lubisz taką goryczkę? :-) szukasz w kawie aromatu czekolady? 

Co do sposobu mielenia: próbowałeś drobniej? Twoja woda ma niski ppm czy wysoki?
Jeśli zmielisz kawę drobniej, powiększysz uzysk. Miriam jest kawą paloną bardzo jasno i moim celem, jako osoby palącej było uniknięcie goryczki.
Jeśli powiększysz uzysk, wydobędziesz z kawy wyższą teksturę chociażby.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 11:56:24 wysłana przez Elka »

« Odpowiedź #4041 dnia: 03 Listopad 2017, 12:01:12 »
Mielilem ja roznie grubiej drobniej pod dripy . Woda primawiera przez filtr 90 ppm . Dla mnie Honduras to slodki smak czekoladowy . Dostalem probke waszego CEIBA i smakuje bardzo fajnie a ta kawa to smakuje jak dziwna mieszanka keni z ameryka . Moze to tylko moje odczucia ale mi wyraznie ona nie pasuje i dziwi mnie to ze honduras tak moze smakowac jak nie honduras [emoji12]

« Odpowiedź #4042 dnia: 03 Listopad 2017, 12:04:15 »
Juicy twoje to piekna kawa pod dripa dlatego tak mnie dziwi ten Honduras

« Odpowiedź #4043 dnia: 03 Listopad 2017, 12:06:32 »
Czyli jak drobniej zmiele bedzie wiecej kwasowosci i goryczki ? Dobrze rozumie ?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4044 dnia: 03 Listopad 2017, 12:17:28 »
Pijac wasze honduraski zawsze bylo slodko rowno i przyjemnie a tu ta niespodziewana kwasowosc i jeszcze jakis dziwny posmak  . To chyba najgorsza z waszych kaw

@Kawusia, proszę nie oceniaj tak tej kawy. Określenia "gorsza-lepsza" są bardzo subiektywne. Moje "Honduraski" z normalnego lotu Comsa są palone o niebo ciemniej, niż Miriam Elisabeth Perez Top Lot  i jest to celowy zabieg osoby palącej. "Honduraski"  standardowe są paleniami do espresso. Ta kawa jest do dripa.

Gdy "standardowe"  Honduraski naturalne zaczynają dopiero pierwszy crack, ten już ląduje na sicie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4045 dnia: 03 Listopad 2017, 12:36:11 »
Też wydaje mi się, że taka kategoryczna ocena jest niesprawiedliwa. Moim zdaniem naturalny Honduras jest fajną kawą do espresso i chyba  w moim odczuciu najlepszą do tych celów jaką piłem od MA, ale po pierwsze nie piłem wszystkich, po drugie na pewno nie jest najlepsza w ogóle. Naprawdę piłem kilka fajnych kaw Synestezji i te kwaski to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej, przy kawach Synestezji ten Honduras wypada nieco gorzej o ile da się to w ogóle porównać. Po za tym pozostają błędy w parzeniu. Przy tylu wątpliwościach, które sam miał bym gdybym chciał określić najlepszą/najgorszą kawę z danej palarni raczej unikał bym takich kategorycznych oświadczeń a jeśli już to dodałbym "w moim odczuciu" albo "nie przypadła mi do gustu". Przecież takie rzeczy są bardzo indywidualne.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4046 dnia: 03 Listopad 2017, 12:36:32 »
@Kawusia, piszesz, że ta kawa "nie smakuje" jak Honduras. Hondurasy są bardzo różne.
Co do Juicy: ostatnio trafiały tam kawy palone nieco ciemniej: Kolumbia, Kenia, Kostaryka  Ta kawa jest wypalona bardzo jasno: dlatego proponuję  próbę drobniejszego mielenia. Gdybym tę kawę wypaliła ciemniej, pojawiłaby się gorycz. Przed "załadowaniem" dużego pieca zrobiłam serię prób testowych na samplerze. Stwierdziłam, że trzeba wybrać "najlżejszy możliwy stopień palenia", żeby oddać "terroir" tej kawy, dać wyraz jej urodzie.

Jako ziarno ta kawa jest droższa, niż standardowy lot koopertywy Comsa, czyli ten, który palę ciemniej do espresso.  Jest to "topowy" lot, co oznacza, że trafiły tam najlepsze ziarna z konkretnej, małej, biodynamicznej plantacji. Zgadzam się, że stopień palenia lotu standardowego versus mikrolot dzielą lata świetlne, ale taki był świadomy zamysł osoby palącej.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 13:14:57 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4047 dnia: 03 Listopad 2017, 13:13:50 »
Czyli jak drobniej zmiele bedzie wiecej kwasowosci i goryczki ? Dobrze rozumie ?

@Kawusia, teoretycznie uzyskasz większą teksturę, w której może się "schować" kwaskowatość.
Jakiej używasz kawiarki?

Jeśli używasz wody o 90 ppm i jest kwaśno, użyj takiej, która ma około 200 ppm..
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2017, 13:16:58 wysłana przez Elka »

« Odpowiedź #4048 dnia: 03 Listopad 2017, 13:19:30 »
    Elu ja sporadycznie pije w kawiarce . Drip v60 kalita i phin  ;) Ale mojej Pani robie kawe w kawiarce i dzis bylem w szoku jak ja odrzucilo i nie wierzylem ale kawa byla mega kwasna okropnie

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4049 dnia: 03 Listopad 2017, 13:26:55 »
Raczej nie jestem ekspertem od kawiarki  ;)
Antonio powiedział, że i tak dziś zaparzy :-) Jest tu wątek na temat kawiarki:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=107.0

Pytam z ciekawości, jaka. Kawiarka to "włoski wynalazek" i mnie się kojarzy raczej z ciemniej palonymi kawami, aczkolwiek Etiopie naturalne wychodzą w niej genialnie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi