Naszło mnie ażeby w końcu wypowiedzieć się na temat kawki, którą regularnie w MA zamawiam.
Z ostatniego zamówienia były 3 kawki: Espresso #2, MA Top Red oraz Kenia Karatina.
Top Red próbowałem ostatnio ok. rok temu, w zasadzie zaraz po zakupie ekspresu. Wtedy, dopiero ucząc się obsługi maszyny, nijak nie umiałem wydobyć z kawy jej właściwego charakteru, więc postanowiłem do niej wrócić i sprawdzić, jak naprawdę powinna smakować. W tym czasie na tyle rozwinąłem swoje umiejętności, że ze zgrozą patrzę na początki, a parzonych wtedy kaw wolę nie wspominać

Muszę przyznać, że z wielu wielu spróbowanych kaw Top Red w ostatnim czasie najbardziej pozytywnie mnie zaskoczyła - niesamowity słodki, owocowy smak, kawa bardzo w moim guście. Nie jestem wielkim fanem czystych singli w ekspresie, czegoś mi w nich zawsze brakuje - zazwyczaj body - taka mieszanka posiada natomiast wszystko, czego trzeba
Espresso 2 to całkiem inny charakter kawy - słodycz i gorycz w jednym, smak mocny, konkretny, zdecydowany. Najlepiej byłoby mieć 2 osobne młynki i naprzemiennie pijać jedną i drugą kawkę

Obie kawki najbardziej smakowały mi w proporcji 18g kawy suchej / 38-45g naparu.
Kenię póki co parzyłem raz, w AeroPressie metodą Filipa z Hali Targowej Wrocławia - wyszła rewelacyjnie! Ponownie strzał w dziesiątkę, to co lubię w kawie najbardziej - słodka, owocowa, świeża.
MA - w dwóch słowach - tak trzymajcie