Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53866 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:28:53 »
A jakie to półprofesjonalne ekspresy masz na myśli?

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:44:57 »

Może być to Bezzera Mitica Top
FilipG, napisał że był na 1 miejscu.
Może być też inny ekspres. Ale najlepszy będzie taki za 7 - 8 tys. zł.

Mam doświadczenie z Bezzera, Rocketem Evo 2, Izzo Alex Leva.
Z HX jeśli dziś bym coś kupował to na 100% Bezza Mitica Top była by na 1 miejscu jakość/cena. Bezza MAGICA na wibracji według mnie lepsza od Rocketa na Rotacji. Mam wrażenie jak by w Bezzerze lata doświadczenia przekazywane z pokolenia na pokolenie dawały sporo.
Alex Leva to już zupełnie inna historia.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:47:32 »
Te wypowiedzi, które zaczynają się od słowa Witam... :ogien:

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:51:19 »
Dla Ecm produkuje Bezzera.

Skąd ta wiedza?

Mitica ma chyba słynną grzałkę grupy

W grupie E61 raczej nie ma grzałki.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Kwiecień 2017, 21:56:24 »
Bojlery w R58 pracują zupełnie niezależnie, można ten do pary/gorącej wody odłączyć. Przy tym systemie też nie trzeba "flushować". Nie oceniałem stabilności temperatury termometrem zewnętrznym jedynie obserwując odczyty pid, ale smak kawy i wygląd cremy jest niezmienny nawet przy "sportowym" korzystaniu z ekspresu- dość ważne przy okazji świąt i innych zlotów domowych.... no jak ktoś zobaczy Rakietę, to i chce kawy- nawet tydzień po zawale i z udowodnionym uczuleniem na ziarno kawowca...  :pycha:
Pozdrawiam
Czyli dobrze kojarzyłem, że bojler kawy może być włączony, a pary wyłączony.
Woda jest grzana oddzielnie w obu bojlerach.
Dziwisz się, ze tak na Rakiete reagują? Ładny, dobry ekspres to i kawy każdy chce spróbować :)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:12:55 »
Co człowieki mąją z tym , że Rocket ładny? :) Dla mnie takie samo błyszczące pudło jak Bezzera, Quick Mill, ECM itp. Orchestrale Nota to jest ładny ekspres, albo Victoria Arduino Theresia, Elektry.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #51 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:27:02 »
Co człowieki mąją z tym , że Rocket ładny? :) Dla mnie takie samo błyszczące pudło jak Bezzera, Quick Mill, ECM itp. Orchestrale Nota to jest ładny ekspres, albo Victoria Arduino Theresia, Elektry.

Te ostatnie słowo mi się podoba. ;)
Do tego jeszcze Elektra, ma patent na zmiękczacz wody w swoich ekspresach.
Nie wiem jak to działa. W necie informacji o tym nie znalazłem.
1 gr. to pewnie koszt ponad 10 tys. zł.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:30:37 »
Wielu ludziom się po prosty Rockety podobają.
VA Theresia  w ogóle mi  sie nie podoba. Przekombinowany wygląd.
Wole zdecydowanie kanciate, klasyczne ekspresy. Od razu ma być widać ze to ekspres do kawy.
Ale o gustach się nie dyskutuje.
Kupujesz to co Tobie odpowiada i się podoba ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2017, 22:34:53 wysłana przez PiotrekBM »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Kwiecień 2017, 22:35:48 »
O La Spaziale czytałem, podoba mi się szczególnie s1 dream, trochę się bojam tej grupy 53mm, jakaś psychiczna bariera. Dream jest dość drogi, może tańszy S1 mini vivaldi by mi wystarczył.

W podanym przez Ciebie budżecie się mieści... ale mini ma tank, to i stojącą wodę... 200eur więcej kosztuje vivaldi z rotapompą i podłączeniem z sieci, choć mi osobiście chodzi po głowie dźwignia :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Kwiecień 2017, 23:29:51 »
Odpowiedni nie pozwoli zagrzać się grupie ponad 90 stopni nawet przez tydzień grzania.
Dobra, dobra, ale restryktor zmniejsza moc przekazywaną do grupy, jestem dziwnie spokojny, że w trakcie ekstrakcji spowoduje znaczący spadek temperatury grupy.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #55 dnia: 11 Kwiecień 2017, 08:29:47 »
Tak mała ilość wody (nie zimnej przecież tylko gorącej) nie jest w stanie zmienić temperatury nagrzanego mosiężnego kloca jakim jest E61. Z moich nieudolnych pomiarów temperatury grupy w czasie ekstrakcji wynika, że temperatura w czasie zrobienia podwójnego espresso się nie zmieniła więcej niż o 0,5 stopnia.
PS restryktor nie zmniejsza mocy przekazywanej DO grupy. Nie dławi napływu wody do kolby tylko ODPŁYW. Tak działa termosyfon.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 08:37:43 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #56 dnia: 11 Kwiecień 2017, 08:35:00 »
@Krakus. Jaką masz temperaturę grupy  po 15 i 30 minutach od włączenia nie rozgrzanego ekspresu?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Kwiecień 2017, 08:39:44 »
Przemyślałem temat i jednak doszedłem do wniosku, że nie chcę ekspresu bez czasowego, wolumetrycznego programowania dozy. Przyciski to jednak duża wygoda, plus też taki, że zapewniają mi powtarzalność. Na placu boju z ekspresów HX zostały:
1. Bezzera BZ 16R DE
2. ECM Elektronika II Profi
W Bezzera nie podoba mi się, że nie będą mógł w grupę wkręcić termometru. W ECM ten doklejany panel elektroniczny wygląda kiepsko, ale z drugiej strony zegary wyżej niż w Bezzera, to na plus
W obu ekspresach mega bardzo mi się nie podoba, że nie wiem jak tam jest z preinfuzją. W Bezzera jest podobno elektroniczna, co jest be, o ECM nie wiem nic. Przydałyby się jakieś filmiki z ekstrakcją, po zegarach można by się zorientować.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Kwiecień 2017, 08:50:58 »
No co Ty? Świat odchodzi od mierzenia objętości na rzecz ważenia. W domu te wolumetryczne guziki są tylko problemem... Za bardzo się człowiek do takich rzeczy przyzwyczaja i wpada w rutynę. Powtarzalność jest dyskusyjna. Na pewno nie zagwarantuje jej mierzenie objętości wody przepływającej przez kawę.

Preinfuzja. E61 z dźwigienką, pompą rotacyjną, ogranicznikiem ciśnienia na wejściu daje możliwość dowolnego stosowania preinfuzji. Z maszynami bez dźwigienki jest inaczej...
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 08:58:36 wysłana przez Antonio »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Kwiecień 2017, 09:00:52 »
Antonio, nie zgadzam się, ale z chęcią poczytam o argumentach przeciw elektronice bo może się mylę. U siebie mam tak, zaprogramowane czasowo doppio, 30s,  ważę dozę, powiedzmy 16g, ekstrakcja. Przez 30s leci mi doppio, ważę shota dla sprawdzenia, waży około 32-36g, za każdym razem jeżeli niczego nie zepsuję. Po wadze shota od razu wiem, czy wszystko było ok, ustawienie młynka, czy czegoś nie spaprałem przy dystrybucji. Powiedz mi gdzie tu jest brak powtarzalności, bo moim zdaniem jest jej więcej niż w dźwigience e61, tam był musiał mierzyć sam jeszcze czas, raz się kliknie w stoper szybciej, raz wolniej, raz wcale bo się zapomni. Maszyny na WBC o ile kojarzę to też elektronika.

W ECM jest chyba czasowe, nie wolumetryczne,  trzeba by sprawdzić. Mnie chodzi o elektronikę z programowanym czasem, nie wolumetrycznie. Z wolumetrycznym dozowaniem faktycznie może być problem z powtarzalnością.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2017, 09:49:33 wysłana przez essewissa »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi