@essewissa
Rocket ma bojler kawowy o poj 0,58 litra , nie 0,48
Jak stabiność temperatury? W Rockecie nie wiem, nie używałem nigdy. Tam grzanie wody w bojlerze kawy jest indywidualne. Musisz pytać waścicieli rakiet jak spisuje się to rozwiązania.
Inaczej sprawa ma się z eskpresami ,z którymi obcuję czyli z LaMarzocco (ale tez podobne rozwiązania stosują firmy które na LaMa się wzorowały np: Slayer, KvDW( w jednej z nich, a jest szansa, że w drugiej tez pracują ludzie którzy kiedyś pracowali w LaMarzocco).
W LaMa nim świeża porcja wody dotrze do bojlera kawy , przepływa przez Hx, czyli do bojlera kawowego dociera mając temp ok 70 st.
( czy to Linea Mini, Gs3 czy Strada) . Czyli łatwiej o podgrzanie takiej wody do ok 90 st a tym samym o utrzymanie stabilnej temp w bojlerze.
(W Rockecie nie ma tego rozwiązania, do bojlera kawowego pompa pompuje wodę ze zbiornika/ instalacji wodnej o temp ok dwudziestu stopni C.
Nie wiem jak sprawa wygląda w ECM( musisz sam zgłębić temat).
Mogę powiedzieć tylko tyle, że u mnie zdumiewa mnie stabilność temp w jakby nie patrzeć małym ( 170 ml) bojlerze kawy.
Chapeau bas dla konstruktorów LaMarzocco !!!
Zrobili coś czego nie było. Stabilność temp na poziomie zbliżonym do wielkich DB a przy okazji świeża woda do praktycznie każdego espresso.
Bez flusha( bo DB trzyma zadaną temperaturę, nie przegrzewa wody) .
Nie bez powodu ekspres dostał prestiżową nagrode " the best of 2015 " i mimo zaporowej ceny sprzedaje się świetnie na całym świecie.
Muszę podziękować @DrUsagi i @ Antonio .Przed zakupem pisałem z nimi. Pomogli rozwiać wątpliwości, których trochę było.
Miałem możliwość testować osobiście ten ekspres na spokojnie (3 x po kilka godzin czyli w sumie ok 7-8 godz)... zachwycił mnie ( wrażenia opisywałem na forum w wątku o Linea Mini...).
Wreszcie jak fundusze zostały odłożone to go kupilem. Dla mnie ekspres marzenie i nie chcę innego.
ps. Powyższe, nie przekreśla świetnych ekspresów jednobojlerowych z Hx.
Wybór należy do Ciebie. Powodzenia.