Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53663 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:01:04 »
Cały czas widzę krążycie wokół DB, też myślę o tego typu ekspresie. Problem w tym, że to są okolice 10tyś zł, QM Vetran, ECM Synchronika. Cały czas nie daje mi spokoju kwestia świeżości wody w DB, nie przeczytałem niczego co by mnie przekonało do tego typu rozwiązania, argumenty "... no weź przestań..." do mnie nie trafiają. Co z tego, że ekspres, młynek, reszta będzie super jak będę pędził espresso na kiepskiej wodzie. Może jest na forum temat w którym ten problem jest poruszony, może znacie jakieś publikacje  w necie. Nie upieram się, że DB jest zły, chciałbym tylko rozwiać swoje wątpliwości, uzyskać informację.
Zakłada się, że woda powinna być spożyta maksymalnie w ciągu 48h. Zalecane jest aby zdarzyło się to w ciągu doby. Podobne informacje znajdziesz nawet na butelkach PET z wodą źródlaną czy mineralną (2-3 doby, przechowywane w chodnym i ciemnym miejscu). To dla zdrowia. Dla smaku: podobno kilkukrotne przegotowanie wody pogarsza jej smak.
Także teraz znając wielkość bojlera, ilość kawy którą pijesz, metodę (flush etc.), możesz sobie przeliczyć i sprawdzić na ile duży boiler przy standardowym używaniu przetrzymywałby wodę powyżej doby. Czy konieczne będzie opróżnienie zbiornika co rano przed pierwszą kawą itd.
Zawsze kupując sprzęt profesjonalny (w tym przypadku gastronomiczny) musimy liczyć się, że będą potrzebne jakieś dodatkowe kroki związane przystosowaniem procedur do użytku domowego.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:12:24 »
Konkretna informacja. Podziękował :) Co do przegrzewania wody to nie wiem, czy to mam miejsce w DB, woda jest tam raczej podgrzewana, nie przekracza 100st C, nie dochodzi do jej zagotowania. Bojler w Rocket ma 0,48l, 4x doppio, jakieś 200ml, grupę bym przepłukał ze 4x50, jakiś flushik mały, 0,48l by zeszło dziennie Boljer z ECM, czy Quick Mill mają po 0,75l i to już dla mnie jest za dużo. Pytanie jaka jest stabilność temperatury w takim bojlerze 0,48l, czy jest sens w odniesieniu do hx gdzie mam zawsze świeżą wodę.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #137 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:43:43 »
@essewissa
Rocket ma bojler kawowy o poj 0,58 litra , nie 0,48
Jak stabiność temperatury? W Rockecie nie wiem, nie używałem nigdy. Tam grzanie wody w bojlerze kawy jest indywidualne. Musisz pytać waścicieli rakiet jak spisuje się to rozwiązania.
Inaczej sprawa ma się z eskpresami ,z którymi obcuję czyli z LaMarzocco (ale tez podobne rozwiązania stosują firmy które na LaMa się wzorowały np: Slayer, KvDW( w jednej z nich, a jest szansa, że w drugiej tez pracują ludzie którzy kiedyś pracowali w LaMarzocco).
W LaMa nim świeża porcja wody dotrze do bojlera kawy , przepływa przez Hx, czyli do bojlera kawowego dociera mając temp ok 70 st.
( czy to Linea Mini, Gs3 czy Strada) . Czyli łatwiej o podgrzanie takiej wody do ok 90 st a tym samym o utrzymanie stabilnej temp w bojlerze.
(W Rockecie nie ma tego rozwiązania, do bojlera kawowego pompa pompuje wodę ze zbiornika/ instalacji wodnej o temp ok  dwudziestu stopni C.
Nie wiem jak sprawa wygląda w ECM( musisz sam zgłębić temat).

Mogę powiedzieć tylko tyle, że u mnie zdumiewa mnie stabilność temp w jakby nie patrzeć małym ( 170 ml) bojlerze kawy.
Chapeau bas  dla konstruktorów LaMarzocco !!!
Zrobili coś czego nie było. Stabilność temp na poziomie zbliżonym do wielkich DB a przy okazji świeża woda do praktycznie każdego espresso.
Bez flusha( bo DB trzyma zadaną temperaturę, nie przegrzewa wody) .
Nie bez powodu ekspres dostał prestiżową nagrode  " the best of 2015 " i mimo zaporowej ceny sprzedaje się świetnie na całym świecie. 
Muszę podziękować @DrUsagi i @ Antonio .Przed zakupem pisałem z nimi. Pomogli rozwiać wątpliwości, których trochę było.
Miałem możliwość testować  osobiście ten ekspres na spokojnie (3 x po kilka godzin czyli  w sumie ok 7-8 godz)... zachwycił mnie ( wrażenia  opisywałem na forum w wątku o Linea Mini...).
 Wreszcie jak fundusze zostały odłożone to go kupilem. Dla mnie ekspres marzenie i nie chcę innego.

ps. Powyższe, nie przekreśla świetnych ekspresów jednobojlerowych z Hx.
Wybór należy do Ciebie. Powodzenia.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 15:26:10 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #138 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:53:44 »
Fajna dyskusja. 10 stron o świeżości wody w bojlerze wielkości dużej szklanki. No, gratulacje. Essewissa, ekspresu o parametrach z Twoich wymagań i ceny jeszcze chyba nikt nie zrobił. Co będzie następne? Kształt otworów w tacy ociekowej? Skład stopu z jakiego zrobione są elementy grupy? A może tworzywa na uszczelki?
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Kwiecień 2017, 14:55:53 »
W załaczniku masz test stabilności temp.
Na Home Barista są też wykresy.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 14:58:56 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #140 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:01:12 »
Ciut mały ten bojler. Trudno będzie o stabilność temperaturową. Ja bym bardziej optował przy 2B za dwoma bojlerami po 1,5 l. Plus PID.

@Janusz
Zobacz powyższy test( załącznik).
Pewnie zmienisz zdanie ,że DB muszą mieć bojlery po 1,5 litra, żeby zapewnić stabilność.
Linea Mini ma 170 ml bojler kawowy i 3 litrowy bojler pary.
Wierz mi, że daje radę.
I to na poważnie  ;)
( na wykresach  na HB , temp z 10 kolejnych ekstrakcji zbliżona do tego co oferuje Gs3 i Slayer, mające odpowiednio 1,5 i 1,3 litrowy bojler kawowy).
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 15:05:47 wysłana przez PiotrekBM »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:04:44 »
Fajna dyskusja. 10 stron o świeżości wody w bojlerze wielkości dużej szklanki. No, gratulacje. Essewissa, ekspresu o parametrach z Twoich wymagań i ceny jeszcze chyba nikt nie zrobił. Co będzie następne? Kształt otworów w tacy ociekowej? Skład stopu z jakiego zrobione są elementy grupy? A może tworzywa na uszczelki?
Masz rację, w tym wątku jest tyle sensownych wypowiedzi co w Twoim poście.
Prośba do moderatora o zamknięcie wątku.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 15:08:12 wysłana przez essewissa »

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #142 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:16:26 »
A o preinfuzji w tym temacie nie czytałeś Jeżyku?  ;)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

« Odpowiedź #143 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:19:09 »
@Jeżyk i @Tedi

Spokój panowie.

@essewissta
Po co te nerwy?

« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 15:21:52 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #144 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:22:51 »
Spokój panowie
Ależ ja spokojny jestem. A w moich wypowiedziach jest sporo sensu. Mniej więcej pierdylion razy więcej niż w dyskusji powyżej. Ekspres dobry, tani i łatwy w obsłudze to co najmniej dwa różne modele. Trzeba w końcu to przyjąć do wiadomości.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #145 dnia: 13 Kwiecień 2017, 15:24:14 »
Masz rację, w tym wątku jest tyle sensownych wypowiedzi co w Twoim poście.
Prośba do moderatora o zamknięcie wątku.

Za 1 lub 2 miesiące,  może ktoś  poda temperaturę elektrycznie podgrzewanej grupy Bezzery.

@PiotrekBM. OK.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #146 dnia: 13 Kwiecień 2017, 20:47:23 »
Jeśli ważny jest problem stojącej wody, to chyba nic nie może się równać z niemiecką http://xenia.coffee. W tej konstrukcji, po ekstrakcji, woda po prostu opróżnia minimalny HX; w kolejnym procesie mamy już zupełnie świeżą wodę... Tu o tym patencie piszą:

http://xenia.coffee/index.php/en/das-konzept/thermal-concept/heat-exchanger
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 20:54:55 wysłana przez Antonio »

Offline rithien

• Ekspres: Bezzera BZ13 S DE
  • Młynek: Ceado E6P, comandante v3
« Odpowiedź #147 dnia: 14 Kwiecień 2017, 00:53:21 »
Za 1 lub 2 miesiące,  może ktoś  poda temperaturę elektrycznie podgrzewanej grupy Bezzery.

Mam Bezzere BZ13 DE  moge jutro pomierzyc

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #148 dnia: 14 Kwiecień 2017, 08:15:54 »
Byłoby super. Dzięki. :)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #149 dnia: 14 Kwiecień 2017, 13:32:13 »
Moim zdaniem te dywagacje nie są jednak pozbawione sensu. Woda stojąca w bojlerze to był jeden z elementów, który wpłyną w moim przypadku na zakup jednak HX. Na warunki domowe, gdzie robię jedno lub dwa espresso na dzień na to wpływ. W barze oczywiście to nie ma żadnego znaczenia, bo po 10 min pracy już mamy w systemie wodę świeżą. Poza tym złożona konstrukcja - jak nie jedna grzałka padnie to druga i poza tym wolniejsze nagrzewanie. Gdybym miał kupować po 5 latach używania Vibiemme coś nowego to byłby to raczej ponownie HX.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi