Autor Wątek: HX z wyższej półki ?  (Przeczytany 53671 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: HX z wyższej półki ?
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Kwiecień 2017, 09:44:21 »
Nie wiem do jakiej temperatury rozgrzewa się w grupa BZ16, trzeba by to zbadać serwisowym pf.

Ten termometr zmierzy temperaturę wylatującej wody, a nie grupy. Jak się mylę, to mnie poprawcie.

Zastanawiam się, czy pomiar termometrem z sondą na kablu byłby dobrym rozwiązaniem. Co o tym myślicie ?

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Kwiecień 2017, 09:51:39 »
No ale gdzie chciałbyś zamontować ten termometr, w grupie? To będziesz miał ca. temperaturę w grupie, a nie na ciastku. Najlepiej to pożyczyć SCACE, albo zrobić coś podobnego, i wtedy zbadać zależność między temperaturą grupy i ciastka.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #122 dnia: 13 Kwiecień 2017, 10:43:00 »
Zamontować na grupie. Miejsce gdzie jest sam metal o powierzchni płaskiej. Jak to możliwe górna jego część.
Ciastko trzeba zostawić w spokoju .Bez przepuszczania wody. Kolbę nie wkładać do grupy, szybciej sprawdzi się temperaturę ,bo kolba nie będzie odbiorcą ciepła .

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Kwiecień 2017, 10:56:33 »
To jeszcze napisz co miałby na celu taki pomiar temperatury. Dla mnie liczy się to co na ciastku. Jak będziesz mierzył bez zapiętej kolby, to po jej włożeniu temperatura grupy trochę spadnie (choć nie robiłem dokładnych testów), a i tak masz temperaturę wody przepływającej przez grupę (choć może być całkiem zbliżona do tego co na ciastku).

Przy okazji, teraz rozumiem dlaczego @fux się wkurza, piszcie proszę w naszym ojczystym języku :)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #124 dnia: 13 Kwiecień 2017, 11:29:13 »
To jeszcze napisz co miałby na celu taki pomiar temperatury. Dla mnie liczy się to co na ciastku.

W tym temacie była podana wartość temperatury na grupie 98 stopni. To nie jest temperatura dobra dla kawy. Warto sprawdzić czy to błąd pomiarowy, czy ten typ tak ma.

Jak będziesz mierzył bez zapiętej kolby, to po jej włożeniu temperatura grupy trochę spadnie (choć nie robiłem dokładnych testów)

Bo po co zawracać sobie kolbą głowę. Jak jedna może być z wylewką, a druga bez dna.

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #125 dnia: 13 Kwiecień 2017, 11:41:12 »
To jeszcze napisz co miałby na celu taki pomiar temperatury. Dla mnie liczy się to co na ciastku.

W tym temacie była podana wartość temperatury na grupie 98 stopni. To nie jest temperatura dobra dla kawy. Warto sprawdzić czy to błąd pomiarowy, czy ten typ tak ma.
Dla kawy nie, ale bez podłączenia czegoś typu SCACE to skąd masz pewność, że temperatura zmierzona na grupie jest równa temperaturze zaparzania kawy??

Jak będziesz mierzył bez zapiętej kolby, to po jej włożeniu temperatura grupy trochę spadnie (choć nie robiłem dokładnych testów)
Bo po co zawracać sobie kolbą głowę. Jak jedna może być z wylewką, a druga bez dna.
Jakbym sobie zawracał głowę ważeniem kawy w sitku, ważeniem uzysku w trakcie zaparzania, liczeniem czasu ekstrakcji  itd, to kolbą też bym się przejmował. Można przyjąć, że zawsze kolba jest albo nie jest wpięta (żeby mówić o powtarzalności?). Niemniej parzenie kawy w nierozgrzanym sitku/kolbie do mnie nie przemawia.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:00:27 »
Tak Antonio, ale mając możliwości regulacji temperatury, jej odczytu będę mógł porównać kawy parzone w różnych temperaturach, będę wiedział, że teraz np piję kawę z 92st, a za chwilę spróbuję jak smakuje z 84st.  Ty wiesz jaka powinna być optymalna temperatura parzenia kawy, którą wypaliłeś, oczywiście klient może mieć inne zdanie na ten temat, inne preferencje, ale taka podpowiedź od roastera jest bardzo cenna, dla mnie byłaby punktem wyjścia.

Anotonio napisałbyś co myślisz o DB vs HX w domowych warunkach. Może ja dramatyzuję z tą starą wodą w DB 0,5-0,7l. Masz może jakiś swój typ w budżecie 7-8tyś do domu?

@ essewissa
Antonio przeoczył chyba pytanie.
Z tego co kojarzę Antonio miał albo jeszcze ma dwubojlerowca LaMarzocco Linee Classic 2 grupową.
Tak drogich i wielkich ekspresów nie polecał do domu ze względu na wielkość bojlera kawowego (w tej konkretnie 3,4 litra) i bojler pary 7 litrów. To są ekspresy gastronomiczne,  które dobrze jak dziennie zrobią 200 - 500 kaw. Wtedy woda jest w "ciągłym ruchu" .Nie zalega w bojlerach.

Na forum jest sporo użytkowników R58( był kiedys wątek o włascicielach  Rocketów). Spróbuj może ich zapytać jak spisuje się bojler kawowy o pojemności 0,58 litra w warunkach domowych,   taki jaki ewentualnie rozważasz w swoim ekspresie.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 12:26:59 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #127 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:10:40 »
Ciut mały ten bojler. Trudno będzie o stabilność temperaturową. Ja bym bardziej optował przy 2B za dwoma bojlerami po 1,5 l. Plus PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #128 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:24:18 »
@Kulka. Dlaczego nie chcesz powiedzieć jaka jest temperatura na grupie?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:35:19 »
Cały czas widzę krążycie wokół DB, też myślę o tego typu ekspresie. Problem w tym, że to są okolice 10tyś zł, QM Vetran, ECM Synchronika. Cały czas nie daje mi spokoju kwestia świeżości wody w DB, nie przeczytałem niczego co by mnie przekonało do tego typu rozwiązania, argumenty "... no weź przestań..." do mnie nie trafiają. Co z tego, że ekspres, młynek, reszta będzie super jak będę pędził espresso na kiepskiej wodzie. Może jest na forum temat w którym ten problem jest poruszony, może znacie jakieś publikacje  w necie. Nie upieram się, że DB jest zły, chciałbym tylko rozwiać swoje wątpliwości, uzyskać informację.

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #130 dnia: 13 Kwiecień 2017, 12:39:27 »
@Kulka. Dlaczego nie chcesz powiedzieć jaka jest temperatura na grupie?
Dlaczego uważasz że nie chcę powiedzieć? Pytanie było o Bezzerę, jak ma Rocketa to nie pisałem. W Evo2 mam 98C na grupie (po 45-60m od startu), potrzebuję do 200ml flusha żeby wstrzelić się w temperaturę 91-92C kawy, zakładając, że maszyna jest całkiem podobna do innego Rocketa na którym były pomiary SCACE (ja tego nie robiłem)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #131 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:01:33 »

@Kulka. OK, masz E61.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2017, 13:20:07 wysłana przez Tedi »

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #132 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:18:41 »
@Tedi, przeczytaj jeszcze raz mojego posta... Jeszcze raz więc - 98C to max u mnie na grupie w stanie spoczynku przy długim grzaniu (idle), 103C to max temperatura przy robieniu flusha (od startowej temperatury 98C), potrzebuję do 200ml żeby od temperatury spoczynkowej (98C) zejść do 91-92C. Mniej jeśli temperatura spoczynkowa była niższa. Jak robię flush to woda oczywiście przez grupę przepływa :)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #133 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:23:09 »
@Kulka. Niejasno się wyraziłem. :redface:

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #134 dnia: 13 Kwiecień 2017, 13:48:14 »
Gorąca laska z tej E61 ;)
Duży HX plus cyrkulacja wody, grupę E61 schłodziła by.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi