Autor Wątek: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.  (Przeczytany 21639 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Kwiecień 2017, 14:29:20 »
Owszem temat może być ciekawy, jednak eksperyment Tediego do niczego nie prowadzi, gdyż opiera się na błędnej metodologii i pochopnych wnioskach.

Ciekawe jest także, że aż do postu zubika66 Tedi zdawał się zupełnie nie zważać bądź nie wiedzieć o tym że ciśnienie w czasie ekstrakcji tworzy się poprzez opór na ciastku kawowym.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Kwiecień 2017, 14:53:47 »
Zrobić doppio 2 szt. na różnych ustawieniach ciśnienia z pompy. Na 1 ekspresie.
Jak to możliwe w miarę szybko. Czas ekstrakcji nie ważny. I tak będzie inny. Ja swoje 1 doppio robiłem  na ciśnieniu wyższym. Ekstrakcja 28 sek.

Wartości takie same  dla 2 kaw:
Ilość kawy po przemiale
Ta sama grubość przemiału.
Siła ubicie kawy w sitku.
Temperatura wody
Ilość espresso doppio w 1 filiżance.

Mam zdjęcia wczorajszej zimnej kawy.
Są nie tylko identyczne w smaku.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Kwiecień 2017, 15:09:17 »
Rozumiem Tedi, że postanowiłeś stworzyć prawdę powtarzając ten sam błąd n razy.  Mam nadzieję że jednak Ci się nie uda nikogo wprowadzić w błąd.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #48 dnia: 09 Kwiecień 2017, 15:18:20 »
@Krystians. Ile Ty masz lat.   :picardpalm:

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Kwiecień 2017, 15:23:15 »

No to jest dopiero rzeczowy argument..

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 09 Kwiecień 2017, 15:24:37 »

No to jest dopiero rzeczowy argument..

Może i nie, ale wiele wyjaśnia.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2017, 15:29:09 wysłana przez Tedi »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Kwiecień 2017, 15:31:40 »
Co w takim razie wyjaśnia Twoje pytanie nijak mające się do dyskusji? Ciekaw jestem tej mądrości zdobytej z wiekiem.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2017, 15:47:27 wysłana przez krystians »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Kwiecień 2017, 20:22:22 »
Tedi często  tak robisz że wchodzisz na jakieś fora i twierdzisz że napisane na nim teorie nie maja sensu? Uważasz ze doświadczeni ludzie nie mają racji, sam wymyślasz teorie nie trzymające sie kupy. Robisz zamęt na forum. Nie przyszedłeś tu żeby się czegoś dowiedzieć tylko po to żeby poprawiać innych bardziej doświadczonych ludzi którzy setki kg kawy wypili i wiedzą o co w tym chodzi. Chyba jeszcze nigdy na tym forum nie było tyle głupich tematów o zerowej wartości z dziwnymi teoriami.

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Kwiecień 2017, 23:27:54 »
Zrobiłeś ekstrakcję na 11 bar. Teraz wystarczy kawę trochę grubiej przemielić. Tym sposobem zmniejszasz opór na sitku. Czyli automatycznie ciśnienie też.
Jeden drobny szczegół - przy grubszym zmieleniu rzeczywiście ciśnienie spadnie, ale czas ekstrakcji spadnie z 25 sekund do 10 sekund.

Tedi – koledzy Ci napisali. Porównywanie chłodnych naparów nie ma sensu. Może jesteś w stanie wyczuć różnicę zaraz po wypiciu, ale z tego co piszesz, to raczej nie. Jeśli chodzi o Twoją argumentację, że powinny być różnicę, to może zrób testy na zielonej kawie Jacobs, a najlepiej kup mielonkę. Widzisz analogię? Mielonka z marketu to syf, podobnie jak zimne espresso. Czytałem gdzieś, że espresso powinno się podawać do 60 sekund od zaparzenia… Pomijając ten wątek, to faktem jest, że nie czujesz różnicy (i nie widzisz).Dodając do tego założenie donkiszota mówiące, że do miarodajnych testów trzeba więcej czasu, osób i ziaren, można chyba postawić hipotezę – skoro nie jest to oczywista, zauważalna różnica, to po co sobie tym zawracać głowę? Nawet jak w warunkach „laboratoryjnych” znajdziesz tę różnicę, to co tą informacją zrobisz? Gdybyś po zmianie ciśnienia znalazł nowe walory smakowe, słodycz, akcenty kwiatowe, owocowe, itp. to super, ale niczego nie znalazłeś, więc sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Kwiecień 2017, 23:30:05 »
Adam_1234 on nie rozumie tego, że na ekstrakcję wpływa więcej rzeczy, niż ciśnienie na ślepym sitku... Szkoda tu się produkować, temat sam z siebie mógłby być ciekawy, ale nie z tymi teoriami założyciela...

Offline Adam_1234

« Odpowiedź #55 dnia: 09 Kwiecień 2017, 23:39:19 »
Sam temat jest ciekawy  :)

Ja mam podobną ciekawostkę (tylko nie doktoryzuje się na jej rozwikłaniu), zresztą identyczną jak zubik66. 12,3 bar na ślepym, około 11,8 podczas ekstrakcji trwającej 25 sekund... czyli niezgodnie z normami inei i definicją espresso. Teraz wiem, że można zmniejszyć ciśnienie, ale nie czuję, żeby było warto to robić...

zubik66 - jak zmieniłeś ciśnienie na pompie z 12,4 na 11 to czujesz jakąś różnicę po tej zmianie? A czemu ustawiłeś akurat na 11, a nie np. na 9?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #56 dnia: 09 Kwiecień 2017, 23:49:53 »
Adam_1234, przy 12,3 bar na ślepym dopiero powyżej tej wartości otworzy się OPV. Ustawisz go na np 8,5 bar, to przy wyższym ciśnieniu ekstrakcji woda poleci przez OPV, a nie ciastko. Choć szczerze mówiąc, z mojego punktu widzenia, nie ma to większego znaczenia jeśli kawa jest smaczna... A standardy INEI to tylko ich standardy, nie musisz się ich sztywno trzymać - no i weź pod uwagę to, że u nich są inne standardy palenia kawy, a to też ma znaczenie. Spróbuj pójść drogą standardów SCAA/SCAE... Może tak będzie lepiej. Ale i tak bym celował w smak kawy, a nie techniczne szczegóły ciśnienia OPV itd ;)

Offline Adam_1234

« Odpowiedź #57 dnia: 09 Kwiecień 2017, 23:59:16 »
No i właśnie z kawy jestem bardzo zadowolony i dlatego nie kombinuję i nie zmieniam ciśnienia  :)
Czytam z ciekawością czy ktoś nie odkrył Ameryki przez zmianę ciśnienia, ale jak na razie żadnej takiej opinii jeszcze nie widziałem, więc nie zmieniam :)
A z INEI masz rację. Zwłaszcza, że Włosi piją kawę ciemno paloną z domieszką robusty, a ja piję jasno paloną arabikę, więc może rzeczywiście normy mogą zostać w Wikipedii  :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #58 dnia: 10 Kwiecień 2017, 00:05:25 »
Adam_1234 mnie normy nigdy nie interesowały przy parzeniu kawy :) Z ciekawości tylko patrzyłem jak to teoretycznie powinno wyglądać... Ale w praktyce robiłem tak, jak podpatrzyłem u Filipa w Cafe Targowa. Zacząłem robić na wyczucie, choć może tylko mi się wydaje, że robię to podobnie - ale efekty są bardziej niż zadowalające, więc nic nie zmieniam. Czekam tylko na budżet na naprawę Astorii, wtedy wyciągnę więcej w smaku kawy :)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #59 dnia: 10 Kwiecień 2017, 08:11:01 »
Cytat: zubik66 w 09 Kwiecień  2017, 13:26:51
Zrobiłeś ekstrakcję na 11 bar. Teraz wystarczy kawę trochę grubiej przemielić. Tym sposobem zmniejszasz opór na sitku. Czyli automatycznie ciśnienie też.
Jeden drobny szczegół - przy grubszym zmieleniu rzeczywiście ciśnienie spadnie, ale czas ekstrakcji spadnie z 25 sekund do 10 sekund.

Napisałem kiedyś na forum:
Żarna - 64 mm -dobry młynek
Żarna - 75 mm -bdb młynek
Żarna - 85 mm -najlepszy młynek.
Ale co tam pierdoły Tedi gada.
Do tego na tym forum podstawowe prawa fizyki bez problemu można obejść.
Kto tu jest uparty. Ja chcę parę rzeczy wyjaśnić.
Ten temat jest w pewnym sensie pytaniem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi