Autor Wątek: wymiana uszczelki w grupie -astoria perla  (Przeczytany 6017 razy)

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
wymiana uszczelki w grupie -astoria perla
« dnia: 23 Marzec 2017, 08:26:13 »
Jak w temacie:  astoria perla -jak wymienić uszczelke?
http://www.cafeparts.com/Espresso-Machine-Parts/Astoria-Rio-CMA/Coffee-Group-Lever

chodzi i tą z nr 30.
Sitka z nr 31 nie przykręca się żadną śrubą jak w innych modelach.
Wyciągnąć to sitko podważając delikatnie czymś?
Na czerwono zaznaczyłem uszczelkę, miejscami wygląda jakby lekko wcięta-źle umieszczona,
a poza tym od dołu w grupie jest troche smiecia i brudu  - zaznaczone na zielono ,trzeba by to wyczyścić, jakieś pomysły jak się dobrać do tej uszczelki tak by nie zniszczyć sitka i grupy?

nową uszczelkę mam:)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: wymiana uszczelki w grupie -astoria perla
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marzec 2017, 08:33:56 »
Jak masz nową uszczelkę to starą nie musisz się przejmować. Domowy sposób to np. wkręcanie wkręta lub dwóch do drewna bezpośrednio w uszczelkę. Po przebiciu uszczelki podniesie ją.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marzec 2017, 09:03:35 »
Dokładnie - drewnowkręt w uszczelkę i kombinerkami w dół.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marzec 2017, 09:14:57 »
Wyciągnąć to sitko podważając delikatnie czymś?
Nie! Sitka nie ruszaj bo jest delikatne. Tak jak koledzy napisali wcześniej, uszczelkę trzeba poświęcić.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marzec 2017, 09:39:56 »
Ok dzięki, przy okazji poczyszczę to co tam jeszcze siedzi, bo pozostałości jakieś są.

Wczoraj przeżyłem stres...podłączyłem pompę do ekspresu, ekspres do prądu...i lipa:( nawet nie zaświeciły się światełka... sprawdzenie podłączeń...no niby ok poza jednym, podłączenie przedłużacza do gniazdka:)

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marzec 2017, 21:24:29 »
Pierwsze próby... napełnianie bojlera 58 sekund, poszło 4l wody.
Grzanie aż do wyłączenia 7 minut -miłe zaskoczenie.
Ale problemy są : mianowicie kawa zważona 7g , nasypana - treningowo mielona prima z netto , mniej więcej ubita, troche wody spuszczone z grupy, podczepiam, klinuje do oporu ale bez przesady, dźwignia w dół .......... i w tym momencie już coś brązowego  leci do szklanki, dźwignia nawet nie zaczęła iść do góry, jak ją lekko pchnę w górę to leci jak z katapulty,trzeba ręką hamować.
czy to objawy: złego poskładania-jakiegoś uszkodzenia grupy?  Czy to może być objaw tego że uszczelka wyrobiona ? wina grubości mielenia kawy? Gdzieś trzeba coś ustawić inaczej? jutro sprawdzę ale mam wrażenie że jak opuszczę dźwignie przy podczepionej  łyżce z kawą  to woda leci leci leci i przestać nie chce jakby za dużo jej wylatywało. Ratujcie bo zgłupiałem:)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marzec 2017, 21:35:25 »
Winna jest stara grubo mielona kawa. Na kiepskiej kawie bez młynka nic nie osiągniesz.
LMWDP #469

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marzec 2017, 19:53:28 »
próba na dobrej kawie - lipa,zaraz obrobię i wrzucę film.

tymczasem foty, zdjąłem sitko,dało sie delikatnie zdjąć, jego ząbki na połowie obwodu były powyginane do środka.

sama grupa,syf...jakies odpadające zbrylone cząstki czegoś????
podbiłem kolory foty żeby pokazać, w środku jakiś pierścień plastikowy,obok pełno nagaru z kawy..

film

Kawa załadowana, ubita, tak jak niby być powinno, dźwignia w dół....i na filmie  mi widać co sie dzieje, woda leci non stop, pompa dopompowuje, dźwignia ani drgnie.Jak ją przedtem podniosłem do góry to powtórka z rozrywki, leci jak rami katapulty

« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2017, 20:03:24 wysłana przez kuń »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marzec 2017, 22:41:16 »
Co to za kawa i co za młynek używasz?
Dźwignia zostająca na dole to normalne - preinfuzja, jak chcesz zacząć ekstrakcję popychasz ją delikatnie do góry i dalej idzie sama.

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marzec 2017, 23:44:11 »
pal licho kawę i młynek:
pytania: czy to normalne że przy założonej jak na schemacie  uszczelce -nowej-  i sitku oraz przy pustej łyżce -bez kawy- łychy nie da sie podpiąć pod grupę?
no chyba nie :)
wychodzi na to że  była tam jakaś stara uszczelka, a ja przez nieudolność  ją wklinowałem głębiej i teraz za cholerę sie nie da jej wyciągnąć bez co najmniej obrócenia ekspresu na bok itp.

Przyjąłem że nie ma tam żadnej uszczelki tylko tak na zdjęciach widać syf czarny , po założeniu nowej uszczelki nie ma możliwości podpięcia łyżki,nawet na pusto ,wiec coś tam musi być, pozostaje ostudzić ekspres,spuścić wodę i go obrócić na boczek ,sprawdzić itp

odnośnie dźwigni...... ok ciągnę w dół....blokuje się , nie dotykam jej, a kawa leci jak głupia,dźwignia stoi w miejscu, mam wrażenie że jakbym pozwolił to bym spuścił cały bojler a dźwignia by nie drgnęła.

popycham ją delikatnie do góry mówisz....no delikatnie to u mnie nie jest,trzeba nieco siły i dźwignia idzie sama ale ona leci tak że rękę wyrywa,musze ją hamować bo walnie z całą siłą w obudowę!!!!!!!
ile dźwignia powinna iść z pozycji od najniższej do najwyższej? bo u mnie to 0,5 sekundy.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marzec 2017, 23:49:47 »
Z tą uszczelką możesz spróbować inaczej, wbić w nią jakiś cienki śrubokręt i albo ją przerwać, albo podważyć i wyjąć - ja tak robiłem w Astorii zanim się zorientowałem, że grupę można zdemontować :D trochę zabawy śrubokrętem i udało się wyjąć starą uszczelkę. Co prawda w dwóch kawałkach, ale wyszła - może w ten sposób spróbuj.

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marzec 2017, 07:28:56 »
ta "uszczelka"  u mnie to tak mało uszczelkowo wygląda, raczej jak jakiś pierścień z plastiku,ledwo wystający ,ledwo  wyczuwalny jak sie włoży palucha w szczelinę gdzie podpina się łyche... no nic zobaczymy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marzec 2017, 09:15:23 »
dźwignia idzie sama ale ona leci tak że rękę wyrywa,musze ją hamować bo walnie z całą siłą w obudowę!!!!!!!
ile dźwignia powinna iść z pozycji od najniższej do najwyższej? bo u mnie to 0,5 sekundy.

Opór sprężynie stawia kawa. Jeżeli masz nieodpowiedni przemiał albo suche wióry, to tak właśnie to wygląda.

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marzec 2017, 09:52:19 »
ok ide do kawiarni,mają astorię , poproszę niech namielą kawy, ubija i wtedy sprawdzę.
Może rzeczywiście cos jest na rzeczy z mieleniem i ubiciem, lepiej ubiłem , podniosłem delikatnie dźwignię i poleciała w górę, jak poprzednio ale zwolniła na samym samiutkim końcu zakresu ruchu.
Poczytałem i wychodzi mi na to że problemy mogą robić również wytarte te"skrzydełka" przy portafiltrze  doczytałem gdzieś ze jak zaczyna spod chromu wyłazić brąz to trzeba podkładać te cieniutkie papierowe podkładki pod uszczelkę/

Może głupie pytanie ale czy portafilter po wpięciu w grupę ma być prostopadle do ekspresu? czy może być lekko przekoszony?

Offline sccoty Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Strada Gr1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, Mazzer Major Timer Mod
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marzec 2017, 10:59:30 »
ta "uszczelka"  u mnie to tak mało uszczelkowo wygląda, raczej jak jakiś pierścień z plastiku,ledwo wystający ,ledwo  wyczuwalny jak sie włoży palucha w szczelinę gdzie podpina się łyche... no nic zobaczymy.

Możliwe że stara sie zwulkanizowała i jest tak twarda że wygląda jak kawałęk plastiku jak ją bedziesz wyciągał to sie po prostu rozpadnie

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi